Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / KÜRESEL EKONOMİK KRİZİN DENİZ TİCARETİNE YANSIMALARININ ETKİSEL ANALİZİ KİTABI YAYINLANDI

KÜRESEL EKONOMİK KRİZİN DENİZ TİCARETİNE YANSIMALARININ ETKİSEL ANALİZİ KİTABI YAYINLANDI

KÜRESEL EKONOMİK KRİZİN DENİZ TİCARETİNE YANSIMALARININ ETKİSEL ANALİZİ KİTABI YAYINLANDI11.10.2010

Denizden yararlanabilen toplumlar, denizin verdiği sonsuz nimetler, imkânlar ve çıkarlar yardımıyla yeni medeniyetleri oluşturmuşlar ve gelişimlerini sağlamışlardır. Diğer toplumlar, bu gelişmelerden ve oluşan yeni medeniyetlerden faydalanmayı çoğu zaman deniz yolu ile sağlamışlardır.

Son yıllarda yaşanan küresel kriz ekonomiyi etkilediği gibi ekonominin temel taşlarından biri olan deniz ticaretini de olumsuz yönde etkilemiştir. Bu çalışma, ülkemizin gelişmekte olan deniz ticaretinin yaşanan bu krizden ne kadar etkilendiğinin ortaya konulması amacıyla yapılmıştır.

Tüm dünya piyasalarını sarsan, finans sektörünün kurallarını yerle bir eden, tüketicilerden hükümetlere herkesin kâbusu olan küresel krizin ülkemiz deniz ticaretine yansımalarını görebilmek amacıyla limanlarımızda hareket gören yük, yolcu ve araç miktarları ile gemi hareket bilgilerine ve ithalat, ihracatın parasal değerlerine göre bu rapor hazırlanmıştır.

Değerlendirmeler, dört ana bölüm ve sonuç bölümünden oluşmak üzere beş bölümde yapılmıştır. Birinci bölümde; krizin iç ticaret taşımacılığına (kabotaj) olan etkileri ve kabotaj taşımalarının yıllık gelişimi yük, araç ve yolcu taşımaları bazında farklı tablo ve grafikler oluşturularak detayıyla değerlendirilmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde; krizin dış ticaret taşımacılığına (ithalat ve ihracat) olan etkileri ve dış ticaret taşımalarındaki yıllık gelişimler ile etkilerin daha net ve anlaşılır olması amacıyla, Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın ithalat ve ihracattaki parasal değerlerine göre grafikler oluşturulmuş ve oluşturulan grafikler yorumlanmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde; limanlarımıza uğrayan kruvaziyer gemi ve bu gemilerle gelerek limanlarımızı ziyaret eden kruvaziyer yolcu sayıları ile limanlarımızda işlem gören Ro-Ro gemi sayısı ve bu gemiler ile taşınan araç sayıları değerlendirmeye alınmıştır. Dördüncü bölümde; limanlarımızda işlem gören gemi sayıları değerlendirilerek krizin etkileri yansıtılmaya çalışılmıştır. Genel değerlendirme ve sonuç bölümünde ise; dört bölümün ortak bir değerlendirmesi yapılarak, krizin ekonomiye olan etkileri yansıtılmaya çalışılmıştır. Genel olarak, yaşanan krizin etkilerinin en aza indirilebilmesi, ileride olabilecek yeni krizlere hazırlıklı olunabilmesi ve yapılabilecek önleyici faaliyetlere yönelik düşüncelerin oluşması için zemin hazırlanmaya çalışılmıştır.
 
 
 
Deniz Ticaretimizin; krizden uzak, büyüme rakamlarını sürekli yaşayan, ekonomi katarının güçlü lokomotifi olması dileğiyle...

Denizcilik Müsteşarlığı