Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / İHRACAT ÜRETİM VE İTHALATLA BİRLİKTE DÜŞÜNÜLMELİDİR

İHRACAT ÜRETİM VE İTHALATLA BİRLİKTE DÜŞÜNÜLMELİDİR

İHRACAT ÜRETİM VE İTHALATLA BİRLİKTE DÜŞÜNÜLMELİDİR26.10.2010

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, dünkü basın toplantısında ihracatçı sayısını iki katından fazla artırarak 100 bine çıkarmak, yeni pazarlarda imkan bulmak ve tutunmak için atmayı planladıkları adımları, vermeyi planladıkları destekleri açıkladı. Bu olumlu gelişmeye "Rekabet kıyas Tablosu'nu ekleyerek, uyuslararası pazarda rakiplerimiz ve bizim durumumuzu ortaya koyarak bir başka açıdan bakmanın da yararlı olacağını düşünüyorum.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, "Uluslar arası Rekabetçiliğin geliştirilmesinin Desteklenmesi hakkında Tebliğ" konusunda dün Ankara Sheraton otelinde düzenlediği basın toplantısında, bir yandan ihracat yapısında son dönemdeki gelişmeleri ortaya koydu. Bir yandan da ihracatçı firmalarla ilgili sayısal bilgiler verirken 48 bin 551 olan ihracatçı sayısını 100 bine çıkarmayı amaçladıklarını belirtip, ihracatta yapmak istediklerini ve verecekleri destekleri açıkladı.

-Çağlayan'ın açıklamalarına göre ihracatta Pazar çeşitliliği artarken 2002 yılında AB'nin payı yüzde 57'denson yılda yüzde 46'ya gerilerken Afrika'nın o dönemde yüzde 5  olan payı yüzde 10'a, Asya ülkelerinin yüzde 14.5 olan payı da yüzde 25'ler seviyesine yükselmiş durumda.
-Türkiye'nin toplam ihracatı içersinde Anadolu illerinin payı da artarak yüzde 47'ler seviyesine çıkarken, İstanbul'un payı yüzde 53 seviyesinde.
-Çağlayan, kurdukları ülke masaları ile ülkelerin durumlarını inceleyip ihtiyaca uygun ürün sunmayı amaçladıklarını, verecekleri desteklerle düzenli Pazar sahibi firma ve en az beş ülkeye 1 milyon dolar üzerinde ihracat yapan firma sayısını artırmayı planladıklarını, ihracatçı firma sayısını 100 bine ulaştırmayı amaçladıklarını açıkladı.
-İhracatçılar için 2 milyon 300 bin liralık destek yaparak eğitim ve danışmanlık hizmetlerini geliştireceklerini, ihracatçı koçluğu sistemini getirdiklerini ihracatçı firmaların çalıştıracağı 2 uzmanın giderinin yüzde 75'ini karşılayacaklarını, bunun da yeni pazarlar ve pazarda tutunmaya yardımcı olacağını söyledi.
-Çağlayan KOBİ ağları bölgesel işbirliği geliştirme kapsamında Çorum, Gaziantep, Kahramanmaraş, Samsun ve Trabzon'da önümüzdeki ay kümelenme çalışmalarını başlatacaklarını belirtti. Ulusal Kümelenme Projesi Geliştirme kapsamında yol haritası hazırlanan illerde Denizli-Uşak, İzmir, Konya, Ankara, Manisa, Mersin, Muğla'da da küme yapılanmasının desteklenmesi amaç larını ortaya koydu.
Çağlayan bu yıl 1 Ocak 24 Ekim tarihleri arasında yüzde 15.9 artışla 90 milyar dolara  ulaşan ihracatın yıl sonu hedefin 111.7 milyar dolar olduğunu da açıkladı.
Bakan Çağlayan'ın açıklamaları ihracat konusunda yeni desteklerle yeni adımlar atmaya kararlı olduklarını gösteriyor.
Bize göre bu çalışmaya aynı pazarlardaki rakip ülkelerimizle ilgili"Rekabet kıyas tablosu"nu ekleyerek, çekeceğimiz fotoğrafla başlamamızın büyük önemi var. Bu tabloda rakiplerimizle bizim işçik üzerinde yükler, Hammadde girdi fiyatları ve yerli girdi payı, ihracatın ithalatı karşılama oranı, kullanılan enerjinin maliyeti ve lojistik imkanları kıyaslanmalı ve bu kıyaslama süreklilik taşıyacak, iyileştirmeleri ortaya koyacak şekilde gündemimizde olmalı. Buna bağlı olarak ithal girdinin azaltılmasına ülke içi tedariğin artırılmasına imkan sağlayacak düzenlemelere gidilmelidir. Bu son zamanlarda artan ithalat nedeniyle sorun yaşayan ve bir bölümü sistem dışına çıkan tedarikçi KOBİ'lerimiz için zorunlu bir çalışma olarak görülmelidir.
Kaynak: Dünya