Cumhuriyet'in 100'üncü kuruluş yıldönümü olan 2023'te Türk sivil hava taşımacılığı filo yapısının; 100 geniş gövdeli, 450 dar gövdeli ve 200 bölgesel uçaktan oluşacağı ve toplam 750 uçaklık bir filoya ulaşacağı öngörülüyor.
Özellikle son dönemde yapılan bölgesel işbirliği anlaşmaları ile gündeme gelen Türkiye, dünya havacılık sektörünün yükselen yıldızları arasında yer alıyor. Çin, Hindistan ve Brezilya'dan sonra havacılık sektöründe en hızlı büyüyen ülkesi olarak gösterilen Türkiye'nin havacılık alanında yurt dışındaki yatırımları 10 milyar dolara ulaştı. Sivil havacılık sektöründeki gelişmeler, Türkiye'nin bölgedeki konumu ve Cumhuriyet'in 100'üncü yılında havacılık sektöründe hedeflenenler, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından düzenlenen bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu. SHGM Genel Müdürü Ali Arıduru, Avrupa'da iç pazarı en hızlı büyüyen ülkesi olduğumuzu söyledi. Bölgesel işbirliği anlaşmaları ile Akdeniz, Afrika, Asya, Ortadoğu, Balkanlar ve Karadeniz'deki sivil havacılık pazarlarına erişim imkanını elinde bulunduran 79 ülkeyle anlaşma yaptıklarını söyleyen Ali Arıduru, Türk sivil havacılığının 2002 yılından bu yana kaydettiği gelişimi şöyle özetledi:
79 ÜLKE İLE ÇOKLU İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI YAPILDI
Türkiye'nin eğitim ve bakım konularında bölgesel güç olması için 79 ülke ile çoklu işbirliği anlaşması yapıldı. Öte yandan yine söz konusu hizmetlerin geliştirilmesi adına pek çok proje hayata geçirildi. Bu sayede bakım ve eğitimin yanı sıra sivil havacılık düzenlemeleri, havaalanı yatırımları, havacılık yönetimi, hava sahası yönlendirmeleri, insan kaynakları, bakım, eğitim ve yer hizmetleri gibi hem pek çok alanda yapılan anlaşmalarla sivil havacılık alanında ülkemizden çok daha geride olan ülkelerin uçuş emniyeti ve havacılık güvenliğinin sağlanması hedefleniyor.
YOLCU SAYISINI EN FAZLA ARTIRAN 4'ÜNCÜ ÜLKE
Türkiye'nin iç ve dış hatlarda 2002'de toplam 33.5 milyon olan yolcu sayısı 2009 yılında 86 milyona ulaştı ve yolcu sayısı yedi yılda 2.5 katına çıktı. Türkiye, ICAO'nun 2009 raporuna göre; Çin, Hindistan, Brezilya'dan sonra en hızlı büyüyen dördüncü ülke konumunda. Toplam yolcu sayısında dünyada 19'uncu sırada yer alan Türkiye yolcu sayısını en çok artıran 4'üncü ülke oldu.
Afrika, Ortadoğu, Uzakdoğu açılımları ile havayolu işletmelerine yeni rotalar çizildi. Yurt dışına doğrudan uçulan nokta sayısı 2001 yılında 60 iken, bugün 130 noktaya ulaştı. İkili hava ulaştırma anlaşmaları çerçevesinde yurt dışında 70 yeni uçuş noktası oluşturuldu. 2002 yılında 81 ülkeyle anlaşmamız vardı, bugün bu ülke sayısı 111'e ulaştı. Türkiye, son 5 yılda uçuş ağını en hızlı geliştiren ülke oldu. Dünya genelinde uçuş gerçekleştirilen nokta sayısı itibariyle 9'uncu sıraya yükseldi.
26-28 Ekim tarihlerinde Antalya'da Arnavutluk, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Moldova ve Sırbistan'ın sivil havacılık otoriteleriyle Balkan Ülkeleri Sivil Havacılık Zirvesi yapıldı. Bu zirve Balnak ülkeleri pazarına yönelim için iyi bir adım oldu.
13 ÜLKEDE 10 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM SAĞLANDI
Bölgesel işbirlikleri ve buna ilişkin verilen referanslar ile sektör kuruluşları 13 ülkede toplam 10 milyar dolarlık yatırıma imza attı. Limak, TAV ve Çelebi Hava Servisi tarafından hayata geçirilen projeleri örnek gösterdi. Limak liderliğindeki konsorsiyum Kosova'da Priştine Havaalanı Yap-İşlet-Devret ihalesini kazandı. Çelebi Hava Servisi tarafından Hindistan'da Mumbai Uluslararası Havaalanı yer hizmetleri projesi, Yeni Delhi Uluslararası Havaalanı yer hizmetleri projesi, Yeni Delhi Havaalanı Kargo Hava Antrepo İşletmeciliği projesi, Macaristan Budapeşte Havaalanında yer hizmetleri, Belçika Charleroi-Brüksel Sud Uluslararası Havaalanında yer hizmetleri ve Polonya Varşova Havaalanında yer hizmetleri projeleri üstlenildi. TAV tarafından Yeni Tiflis Uluslararası Havaalanı Projesi, Yeni Batum Uluslararası Havaalanı Projesi, Mısır'da Kahire Uluslararası Terminali TB3 Projesi, Katar'da Yeni Doha Uluslararası Havaalanı Yolcu Terminali Projesi, Tunus'ta Yeni Enfidha Uluslararası Havaalanı Projesi, Tunus'ta Tripoli Uluslararası Havaalanı ve Terminal Binaları Projesi, Libya'da Sabha Uluslararası Havaalanı Projesi ve Makedonya'da Skopje, Ohrid ve Shtip Havaalanları Projesi. Letonya hava yolu şirketi air Baltic ile Riga Uluslararası Havalimanı'nın yeni terminal binası yapımı ve işletmesi için iyi niyet sözleşmesi imzalandı.
İÇ HATTA AVRUPA'NIN 1'İNCİSİYİZ
Türk havayolu işletmelerinin 70 ülkede 130 noktaya uçuş yapıyor. Yapılan anlaşmalar çerçevesinde uçulabilinecek en az 41 ülke daha var. SHGM'nin hedefi, ICAO üyesi 190 ülkeyi kapsayacak şekilde ikili havacılık anlaşmalarımızın sayısını arttırmak ve Türk sivil havacılık sektörünün yurt dışı uçuş ağını tüm dünyaya yayılacak şekilde geliştirmek. Küresel Pazar Araştırma Raporu'nda Türkiye'nin iç hatlarda ortalama yüzde 10.1 büyüme ile gelecek 20 yıl içinde en hızlı büyüyecek pazar olacağı belirtiliyor.
2002 yılında 110 olan havayolu kategorisindeki uçak sayısı, bugün 350'ye ulaştı. 10 yıl sonra uçak sayısının 750'ye ulaşması öngörülüyor. 2002 yılında 14 havayolu işletmesinin cirosu 2.2 milyar dolar iken, 2009 yılında 17 havayolu işletmesinin cirosu 10 milyar doları aştı. Sektör çalışanlarının sayısı 2002'deki 48 bin 790 iken 2010'da 110 bin kişiye yükseldi. 2002 yılında THY tarafından 2 noktadan 25 noktaya uçuş gerçekleştirilirken bugün 7 havayolu tarafından 7 merkezden toplam 46 noktaya uçuş yapılıyor.
2002 yılında 8.5 milyon olan iç hat yolcu sayısı, 2009 sonunda 5 kat artışla 41 milyona ulaştı. Bu rakamla Avrupa'nın en büyük iç hat yolcu sayısına sahip ülkesi konumuna gelindi. Türkiye'yi 37.5 milyon yolcuyla İspanya ve 29 milyon yolcuyla İtalya takip ediyor. Ayrıca, 2002 yılında 25 milyon olan dış hat yolcu sayısı, 2009 yılında 45 milyona yükseldi. Dünya Sivil Havacılık Örgütü'nün (ICAO) 2009 Faaliyet Raporu'na göre, Türkiye, toplam dış hat yolcu sayısında 17'inci ülke konumunda bulunuyor. Öte yandan 2002 yılında havacılık sektörüne yönelik tüm alanlarda yapılan denetim sayısı 528'di, bugün bu sayı 4 bin 882'ye yükseldi.
Kaynak: Transport