Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Başkanı Geza Dologh, Türk denizcilik sektörünün ilerlediğini, 2011′in sektör açısından daha iyi olacağını bildirdi.
Dologh, dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 90′nın denizyoluyla gerçekleştirildiğini belirtti.
Uluslararası ticarette denizyolu taşımacılığının önemli olduğunu ifade eden Dologh, Denizcilik Müsteşarlığı’nın 2003-2009 yıllarını kapsayan ihracat, ithalat, kabotaj ve transit değerlendirmesini ”Deniz Ticareti İstatistikleri” adı altında bir kitapta toplandığını, bu verilere göre, dünya deniz ticaret filosunda Türkiye’nin geçtiğimiz yıla oranla bir basamak yükselerek 16. sıraya oturduğunu söyledi.
Dünya deniz ticaret filosunun 1,23 milyar DWT’a, dünya deniz ticaret hacminin de 8.17 milyar tona ulaştığının tespit edildiğini dile getiren Geza Dologh, şunları kaydetti:
”Dünya deniz ticaretinden yılda yaklaşık 400 milyar dolar gelir elde edildiği tahmin edilmektedir. Bir denizci ülke olarak Türkiye’nin bu büyüklükteki pastadan daha fazla pay alması kaçılınılmaz hale gelmiştir. Türk denizciliği ilerliyor. Sektör için 2011 daha iyi olacak. Dünya denizcilik sektörü iyi olduğu sürece, Türkiye’nin de buna hazırlık yaparak pazardan daha fazla pay almasından yanayız. Bu yıl sektör için iyiydi. Kendimize çeki düzen verirsek, dünya denizcilik sektöründe itibarımız da artacak.”
Dologh, Türkiye’nin gerçek anlamda ”denizci ülke, denizci millet” olması için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini anlattı.
Denizcilikte sadece taşımacılık değil, ultra lüks yat, tekne yapımı, tersane, marina hizmetlerine ağırlık verilmesiyle iş ve istihdama önemli katkı sağlanacağını, ülke ekonomisine de döviz geleceğini dile getiren Dologh, ”Deniz berekettir. Denizlerimizi, kıyılarımızı temiz tutarsak, ekolojik canlılığı bozmaz ise denizlerimiz bize tüm güzelliği, bereketini sunar. Bozulmamış doğa yapısına sahip kıyılarımızda tüm dünya denizlerinden gelen yatların dolaşmasını, lojistik hizmetlerinin, bakım ve gıdalarını Türkiye’den temin etmesini arzu ediyoruz. Denizciliğe bir bütün olarak bakıldığında, iyi günler önümüzde diye düşünüyoruz. Daha fazla liman, marina, tersaneye ihtiyacımız var” dedi.
Kaynak: Dünya