Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / ÜÇÜNCÜ HAVAALANINA A380LER RAHAT İNECEK

ÜÇÜNCÜ HAVAALANINA A380LER RAHAT İNECEK

ÜÇÜNCÜ HAVAALANINA A380LER RAHAT İNECEK23.11.2010

İstanbul’a yapılacak olan 3. havaalanına birbirine paralel bağımsız 3500x60 metre boyutlarında iki pist yapılacak.

İstanbul’a, Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen’in ardından inşa edilecek üçüncü havalimanında, konvansiyonel boyutlarda aynı anda operasyonlara yanıt verecek, birbirine paralel bağımsız 3500x60 metre boyutlarında iki pist yapılacak. Üçüncü havalimanı, bölgesel ihtiyaçlara göre planlanacak. Havalimanı, uluslararası nitelikte üstyapı tesislerine sahip olacak. Başbakan Erdoğan, bir süre önce Türk Hava Yolları filosuna yeni katılan uçakların teslim töreninde, “İnşallah yakında İstanbul’umuzda üçüncü bir havaalanını da görürseniz buna da şaşmayın. Çünkü şu anda iki tane havalimanı, ihtiyaca cevap vermiyor” diyerek, inşa edilecek havalimanıyla ilgili çalışmalara işaret etti.

YERİ İÇİN KESİN KARAR VERİLMEDİ

Üçüncü havalimanının Silivri’ye inşa edilmesi öngörülüyor. Ancak, bu konuda net bir karar verilmedi. Ulaştırma Bakanlığı kaynakları, yer seçimi için (alternatifler dahil) mahallinde ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden temin edilen 1/ 5000 ve 1/ 25000 ölçekli haritalar üzerinde çalışmalar yapıyor. Bu çalışmalar ışığında uygun alternatifler ortaya konulacak ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a sunulacak. Yer için son kararı Başbakan Erdoğan’ın vermesi bekleniyor

ATATÜRK HAVALİMANI

3000x35 metre boyutlarında iki adet, beton kaplı pist var. Ayrıca, 2600x60 metre boyutunda, beton kaplı bir pist bulunuyor.

Atatürk’te, değişik boyutlarda ve çok sayıda taksirut (taksiyolu) bulunuyor. Havalimanında, bir adet 2825x23. 2370x23, 1528x23 ve 2146x23 metre boyutlarında taksiyolu hizmet veriyor.

SABİHA GÖKÇEN

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda, 06/24 yönünde konumlandırılmış 3000x45 metre boyutunda, beton kaplama pist bulunuyor.

Bu pistin kuzey bölgesinde 3000x45 metre genişliğinde paralel taksirut var. Pistin orta merkez hattı ile paralel taksirut merkez hattı arasındaki mesafe 210 metre.

ATATÜRK HAVALİMANI PİSTİ YETMEDİĞİ İÇİN UZATILMIŞTI

Taksirut yolu ‘acil pist’ de olabilecek

Yeni havalimanın özellikleri şöyle:

Birbirine paralel iki pist, aynı anda operasyonlara yanıt verecek biçimde inşa edilecek. Her bir pist, 3500x60 metre planlanıyor.

İki paralel taksirut inşa edilecek. Taksirut, 3500x45 metre boyutlarında inşa edilecek. Taksirutların, “acil pist” niteliği bulunacak. Buna bağlantılı, küçük boyutlu taksirutlar da inşa edilecek.

Gelişime açık ve izleyen dönemlerin de ihtiyaçları dikkate alınacak olan havalimanında, bu çerçevede yolcu ve yük profilini taşıyacak yeterli boyutta apron inşa edilecek.

Havacılık uzmanları, taksirutların genişliğinin önemine işaret ederek, “Airbus A 380 gibi büyük gövdeli uçakların inişleri için genişlik çok önemli. Atatürk Havalimanı’ndaki taksiyolları daha dar. Üçüncü havalimanında, bunun geniş tutuluyor olması bu tür büyük gövdeli uçakların iniş ve kalkışını da kolaylaştıracaktır” dedi.