Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ''2003'e göre iç hatlarda 5 kat, dış hatlarda 3 kat büyüme sağladık. Böyle bir şey dünyada yok. Bu bir rekordur'' dedi.
Türkiye'nin Yap-İşlet-Devret modeli ile yaptırılan ilk bölgesel havaalanı Zafer Havaalanı'nın sözleşmesi Bakan Yıldırım, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal tarafından Sheraton Oteli'nde düzenlenen törenle imzalandı.
Törende konuşan Yıldırım, ilk etapta Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak'a hizmet etmesi planlan Zafer Havaalanı'nın Türkiye'nin ilk bölgesel havaalanı olacağını vurguladı. Afyonkarahisar'ın termal turizmde, Kütahya'nın çinicilikte, Uşak'ın ise dokumacılıkta önemli birer merkez olduğunu ifade eden Yıldırım, üç il için en uygun yer olan Kütahya'nın Altıntaş mevkisinde yapılacak havaalanının 2 milyon yolcu kapasiteli olacağını belirtti.
Söz konusu bölgenin terminal binası, pisti, apronu ve hizmet tesisleri ile Türkiye'nin en modern havaalanlarından birine kavuşacağını belirten Yıldırım, bakanlığının YİD modeli konusunda önemli tecrübeye sahip olduğunu söyledi. Ulaştırma Bakanlığının 18 yıl içindeki 92 milyar TL'lik yatırımından bu modelle yapılanların tutarının 15 milyar TL olduğuna dikkati çeken Yıldırım, Zafer Havaalanı inşasında yeni bir uygulama yapacaklarını anlattı. Yıldırım, ''Yeşil sahadan bitmiş bir havaalanı projesi. Bu YİD modelinde yeni bir aşamadır. Daha önceki projelerde mevcut tesislerin büyütülmesi, modern hale getirilmesi uygulamaları vardı. Burada ise sıfırdan, anahtar teslim bir havaalanı yapımını gerçekleştiriyoruz'' diye konuştu.
Havaalanı için hazırlanan 8 milyon metre karelik alanın kamulaştırılması için 5 milyon TL harcandığını ve kamulaştırma sırasında kimsenin mağdur edilmediğini vurgulayan Yıldırım, havaalanını yapacak IC İçtaş Holding'in bu konuda önemli tecrübelerinin olduğunu söyledi.
Çukurova'da da bölgesel bir havaalanı yapacaklarını söyleyen Yıldırım, ''Zafer Havaalanı'nda elde ettiğimiz bu kazanımı Çukurova'da kullanmak istiyoruz. 2011'de ihalesini gerçekleştireceğiz'' diye konuştu.
2023 Yılı Tahmini
Türkiye'nin havacılık sektöründe önemli mesafeler kat ettiğini anlatan Yıldırım, şunları söyledi:
''33 milyonla aldığımız yolcu sayısını geçen sene 86 milyona, bu sene 100 milyonun üzerine çıkarıyoruz. Dünyada bu konudaki büyüme yüzde 3'tü. 2009'da aksine yüzde eksi 5 oldu. Bizde 2009'da bile yüzde 7'nin üzerinde büyüme oldu. 2003'e göre kıyas yaptığımızda iç hatlarda 5 kat dış hatlarda 3 kat büyüme sağladık. Böyle bir şey dünyada yok. Bu bir rekordur. Uçak filosunda da 110 uçaktan 360 uçağa çıktı. Özel jetler, helikopterle, eğitim uçakları ile bu sayı bini geçti. Aktif pilot sayısı bin 300'den 7 bine çıktı. Göreve geldiğimde pilotlar kapıda iş bulmak için akşama kadar sıra oluşturuyorlardı şimdi pilotlar karaborsa. Yurt dışından pilot çalıştırmak mecburiyetinde kalıyoruz.''
Yabancı pilot konusunda bazı eleştirilerin olduğunu belirten Yıldırım, şöyle konuştu:
''Kokpitte iki tane koltuk var sağ koltuk ikinci, sol koltuk birinci (pilot). Sağ koltuk ile ilgili bir problemimiz yok zaten orada oturan hiçbir yabancı da yok. Sol koltuk için uçak tiplerine göre eğitim var. Bu eğitimler aylar sürüyor. O eğitimleri alacaklar ondan sonra sol koltuklara geçecekler. Bütün bu eğitimleri tamamlayan kaptan olur. Bu nedenle sınırlı sayıda yabancı kaptan yetiştirmek zorunda kalıyoruz. Hava Kuvvetleri kaynağının yanı sıra birçok uçuş okulundan yüzlerce hatta binin üzerinde kaptan yetiştirdik. İhtiyaçlarımız o derece arttı. Çalışan sayısı 50 binden 110 bine çıktı. Sektörde ciro 3 milyardan 18 milyara çıktı. Havayolunu halkın yolu yaptık. 25 faal havaalanı vardı şu an ise 46 tane oldu. Bir yandan da yeni yapılanlar var. Hakkari'de, Şırnak'ta, Bingöl'de, Iğdır'da havaalanı yapıyoruz.
2023 tahminlerimiz Türkiye'de havayolu ile yolcu taşıma sayısının en az 350 milyon, uçak sayısının ise 750'nin üzerine çıkmasıdır. Bu sadece İstanbul'da 130 milyon ile 150 milyon civarında yolcu hareket anlamına geliyor. Dolayısıyla İstanbul'a 60 milyon kapasiteli üçüncü bir havalimanı yapacağız. Bununla ilgili çalışmaları başlattık. Türkiye'de 30 milyon kapasiteli bir havaalanı daha, iki tane de 15 milyon kapasiteli havaalanı yapacağız. Havacılığımızın gelişmesine paralel olarak THY Avrupa'nın 9. şirketi iken 4. sıraya yükseldi. Bu dönemde havaalanlarına 4,5 milyar TL'lik yatırım yapıldı. Bugün 7 havayolu şirketimiz 7 merkeze doğrudan sefer yapıyor. Dünyada yolcu sayısını artıran 4 ülkenin içinde Türkiye'de yer aldı. Diğer ülkeler ise Brezilya, Çin ve Rusya oldu.''
Havacılıkta kazanılan başarının özel sektör devlet işbirliğinin en güzel sonucu olarak nitelendiren Yıldırım, Türkiye'nin en güzel havaalanlarını özel sektörün işlettiğinin söyledi.
Havacılıkta serbestleşme modeli izlediklerini belirten Bakan Yıldırım, ''Mevcut havaalanlarımızda da benzer modeli uygulayacağız, bunun da çalışmasını yapıyoruz. İkili-üçlü grup yapıp bunları işletmesini devredeceğiz. DHMİ olarak daha fazla uçuş emniyeti havaalanı güvenliği gibi konulara yoğunlaşacağız'' dedi.
Bakana Gecikmeli Doğum Günü Kutlaması
Öte yandan toplantının ardından Yıldırım'ın salondaki başka bir odaya geçmesi istendi. Bakan Eroğlu'nun da eşlik ettiği Yıldırım, salona girişinde gazetecileri görünce ''Hayrola?'' diye sordu.
Gazetecilerin masanın üzerindeki doğum günü pastasını göstererek doğum gününü kutlaması üzerine Yıldırım, ''Benim doğum günüm 20 Aralıktı. Basın, haberleri de bu kadar geriden takip ediyorsa yandık'' diye espri yaptı.
Yaşının sorulması üzerine Yıldırım, gazetecilere kaç yaşında gösterdiğini sordu. Bir gazetecinin '30 filandır'' demesi üzerine Yıldırım, ''Sen herhalde sayı saymasını bilmiyorsun ya da dayak yememişsin. Öyle derler ya'' diyerek güldü.
Gazetecilerin isteği üzerine pastayı da kesen Yıldırım, ''(Doğum gününü unuttu iki sonra kutladı) diye yazmayın'' dedi. Yıldırım, gazetecilerin mumları üflemesini istemesi üzerine, ''Gerek yok. Yansınlar aydınlıktan zarar gelmez'' diye konuştu. Binali Yıldırım'ın ''Yaşımı merak edenlere ben daha sonra söylerim'' demesi üzerine Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, ''Binali Bey geriye doğru sarıyor çok çalıştığı için'' diye espri yaptı.
Kaynak: UBAK