Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / İHRACAT TEKLEYİNCE SANAYİ ÜRETİMİ DÜŞTÜ

İHRACAT TEKLEYİNCE SANAYİ ÜRETİMİ DÜŞTÜ

İHRACAT TEKLEYİNCE SANAYİ ÜRETİMİ DÜŞTÜ11.01.2011

Sanayi üretimi, Kasım 2010’da Kasım 2009’a göre yüzde 9.1 arttı, Ekim 2010’a göre ise yüzde 9.7 azaldı. Devlet Bakanı Çağlayan, “İhracat da kasımda geriledi. İhracat sanayi ilişkimiz ispatlandı” dedi

Sanayi üretimi, Kasım 2010’da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9.1 artarken, Ekim 2010’a göre ise yüzde 9.7 azaldı. Sanayi üretim endeksi kasımda 116.5 düzeyinde gerçekleşti. Sanayi üretiminin alt sektörlerinde, Kasım 2009’un aynı ayına göre madencilik sektörü endeksi yüzde 8.2, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 9.7, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme sektörü endeksi yüzde 4.7 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kasım 2010 Sanayi Üretimi Endeksi’ni açıkladı. Buna göre, kasımda sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9.1 artttı, ancak bir önceki aya göre de yüzde 9.7 gerileme gösterdi. Böylece ağustosta ilk kez kriz öncesi seviyenin üzerine çıkan, ekimde ise 2005’den bu yana en yüksek seviyeyi gören endeks, kasımda bir önceki aya göre gerilemiş oldu.

Takvim etkisinden arındırılmış endeks, Kasım 2010’da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8.4 arttı, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 1.3 azaldı.

Aralık için beklenti yüksek
Devlet Bakan Zafer Çağlayan, TÜİK’in sanayi üretimi ve ihracat endekslerinin, ihracatla sanayi üretimi arasında yüzde 73 oranında doğru orantılı bir ilişki olduğunu ortaya koyduğunu belirterek, “Ekimde 10.9 milyar dolar olan ihracat, kasımda yüzde 13.9 gerileyerek 9.4 milyar dolara indi. Sanayi üretimi de yüzde 9.7 geriledi. Aralık ihracatımız kasıma göre yüzde 21.3 artarak 11.6 milyar dolara ulaştı. Bu da aralıkta sanayi üretiminin artacağını ortaya koyuyor. İhracat siparişleri arttınca üretimimiz artıyor. Bu da, üretimin motorunun ihracat olduğu gerçeğini ortaya koyuyor” dedi.

Ana Sanayi Grupları Sınıflaması’na göre, kasımda geçen yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 20.6 ile sermaye malı imalatında olurken, bunu yüzde 13.9 ile ara malı imalatı, yüzde 12.8 ile dayanıklı tüketim malı imalatı, yüzde 6.2 ile enerji izledi.
 
Kurban ‘tatili’ olumsuz etkiledi
Sanayi Bakanı Nihat Ergün, kasıma Kurban Bayramı’nın uzun bir tatil olarak devreye girdiğini anımsatarak, burada takvim etkisinin dikkate alınması gerektiğini kaydetti. Bazen ağır kış ve yaz şartlarının üretimi etkileyebildiğini belirten Ergün, “Bunlar dikkate alınmazsa verilerin analizi ve sonuç alınması son derece zor oluyor. Onun için mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış veriler çok önemli. O verilerde bir sıçrama varsa Türkiye ekonomisindeki ilerleme sağlam bir zeminde olmaktadır” dedi.
 
Kaynak: Milliyet