Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / LOJİSTİKLE EĞİTİLİYORUZ PROJESİ

LOJİSTİKLE EĞİTİLİYORUZ PROJESİ

LOJİSTİKLE EĞİTİLİYORUZ PROJESİ13.01.2011

Samsun’da güzel şeyler oluyor. Yerel basının büyük ilgi gösterdiği bu çalışmaların ulusal basın ve lojistik sektörünün dergi ağırlıklı basını ile tüm ülkeye duyurulması gerekmekte. Şehirde Samsun Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy’un taşıdığı yeni kalkınma, bölgesel gelişim hareketi çerçevesinde; İl Özel İdaresi ARGE Müdürlüğü, OKA Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, Samsun Belediyesi kısa zamanda lojistik sektörü ile ilgili büyük adımlar attılar. Bölgenin gelişmesine fırsat yaratacak Turizm, Tarım ve Lojistik konularında tüm imkanlar kullanılarak sistemli bir gelişim hareketi başlatıldı. Hızla ilerliyor. OKA Orta Karadeniz Kalkınma Ajansınca fonlanan, Samsun Ticaret ve Sanayi Odasınca ihale edilen Lojistik Master Planı çalışması tamamlandı ve onaylandı ve bundan sonraki adımları planlanıyor. Aynı periyot içinde AB tarafından fonlanan, İl özel İdaresi ARGE Müdürlüğü tarafından koordine edilen, adına “Lojistikle Eğitiliyoruz” dedikleri İşkur’da kaydı bulunan, üniversite mezunu, iş arayan 21-30 yaş aralığında 40 kişinin eğitimleri yapılmakta. 340 Saatlik teorik eğitim yanında 400 saatlik pratik eğitimin de yer aldığı bir çalışma bu.  Samsun Büyükşehir Belediyesinin, Samsun Ondokuzmayıs Üniversitesinin ve Samsun Ticaret ve Sanayi odasının da paydaşlığında yürütülen başarılı bir çalışma.

Çalışmanın hedefinde Lojistik sektörünün bilinirliğini arttırmak, temel mesleki becerileri kazandırmak, ilgili kamu kuruluşları arasında iş birliği yaratmak, yerel lojistik sektörünün eleman ihtiyacını karşılamak, Samsun’da kayıt dışı istihdamın azaltılmasına katkıda bulunmak gibi önemli noktalar yer alıyor.

Bu çalışma çerçevesinde Samsun Ondokuzmayıs Üniversitesinde bir sürekli eğitim merkezi oluşturuldu. Benimde içinde seve seve yer aldığım, çoğunluğunu Ondokuzmayıs Üniversitesi öğretim üyelerinin oluşturduğu güzel bir kadro eğitimleri vermekte. Ocak sonu tamamlanacak olan eğitimleri takiben, öğrenciler farklı şirketlerde rotasyon uygulaması da yapılarak pratik eğitimlerini alacaklar. Teorik bilgilerini pratik çalışma ile harmanlama olanağı bulacaklar.
Samsun lojistik konusunda potansiyeli en yüksek olan illerimizin başında geliyor. Buna karşılık lojistiğin henüz günlük operasyonlara girmediği, yerel şirketlerimizin lojistik konusunda yeterli alt yapıya, bilgiye sahip olmadıkları bir bölgemiz. Bu bölgede lojistiğin gelişmesi bir yandan lojistik köy alt yapısının kurulmasına, gereken farkındalığın ve katılımın oluşmasına, sektör için standartların örnekleme yoluyla uygulanmasına, gereken iş gücünün eğitimle ve tecrübe ile hazırlanmasına, eğitimin sürekli ve kaliteli bir şekilde sağlanmasına bağlıdır. Taşlar yerine oturmaktadır artık. Gelecek 2 yıl sonunda Samsun’u çok farklı göreceğiz. Yenilenen limanları, lojistik köyleri, eğitilmiş elemanları, kurumsallaşmış şirketleri, artan iş kapasitesi ile gelişmiş bir şehir ve Türkiye’nin lojistik üs olmasında bir kapı olmaya hazır olduğunu göreceğiz.

Projede aklını, tecrübesini, bilgisini kullanan; Projeye emeğini, zamanını, gecesini gündüzünü veren, zevkle birlikte çalıştığım tanımaktan gurur duyduğum, bu çalışmayı bir görev bilincinin ötesinde yürüten tüm ekibe, katılımları ile renk katan sevgili öğrencilere, yarının lojistikçilerine teşekkür ediyorum. Bu ateşi yaktılar, devamının da geleceğine inanıyorum. 
 
Kaynak: Dünya