Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / TEKSTİLCİ TEBLİĞE SAHİP ÇIKTI

TEKSTİLCİ TEBLİĞE SAHİP ÇIKTI

TEKSTİLCİ TEBLİĞE SAHİP ÇIKTI17.01.2011

Kumaş ve hazır giyim ithalatına yüzde 40 ek vergi getiren tebliğ, yankılarını bulmaya başladı. 

Kumaş ve hazır giyim ithalatına yüzde 40 ek vergi getiren 2011/1 ve 2011/2 numaralı tebliğ, sektörde yankılarını bulmaya başladı. Tebliğin çıkmasında büyük rol oynayan Tekstil Sanayi ve İşverenleri Sendikası (TTSİS), tebliği 'geç kalınmasına rağmen teşekkür edilecek' bir çalışma olarak nitelendirirken, sektör temsilcileri ise imalatçıya hayat verecek tebliği tüketiciler ve perakendeciler açısından olumsuz karşıladı. Anadolu iş dünyası tebliğe ilişkin görüşlerini DÜNYA'ya ifade ettiler.

TEKSTİL SANAYİ İŞVERENLERİ SENDİKASI (TTSİS) BAŞKANI HALİT NARİN
Memnuniyetle karşıladık
"Kumaş ithalatına yüzde 30, hazır giyim ithalatına ise yüzde 40 ek vergi getiren tebliğ memnuniyetle karşıladık. Sendikamızın Ankara oluşumunun çalışmasıydı bu. Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın ve Sayın Bakanımızın da çok büyük katkıları var.Çok geç kalmış bir karar ancak alınan bu karara herkesin bir teşekkür borcu var. Türkiye'nin ve Türk sanayicisinin menfaatine alınmış bir karar. Bu karar evrak üzerinden para kazananlara set çekecek. Bu kararın tersine konuşmak çok yanlış bir harekettir diye düşünüyorum. Yayınlanan bu tebliğ, üretimin canlanması, çalışmaların vergilenmesi anlamına geliyor."

TÜRKİYE GİYİM SANAYİCİLERİ DERNEĞİ (TGSD) BAŞKANI CEM NEGRİN
İmalatçılar açısından olumlu tüketiciler açısından ise olumsuz bir karar
"Bu kararın hem artıları hem de eksileri var. İmalatçılar açısından iyi bir karar. Çünkü Uzak Doğu'dan gelen ürünler dolayısıyla Türkiye'de doğru düzgün imalatçı kalmadı. İthalata getirilen ek vergiyle imalatçılar açısından bir doluluk yaşanacak. Ancak diğer taraftan ithalatın kesilmesi perakende de fiyatları artıracak. İnsanlar daha pahalıya mal alacaklar.

Türkiye'de bulunan yabancı markalar da Bangladeş'te, Çin'de ürettirdikleri malları kendi ülkeleri üzerinden çevirip vergisiz bir şekilde Türkiye'ye sokacaklar. Türkler ise yurt dışından ithal ettikleri ürünler için yüzde 40 daha fazla vergi ödemiş olacaklar. Perakendeci de pahalıya mal satıyor olacak. Bu durum yarın başka mallar için de başımıza gelebilir. Yani gün gelir her şeye antidamping uygular hale geliriz."
SARAR GİYİM YÖNETİM KURULU BAŞKANI CEMALETTİN SARAR
Artık az kâr, çok satış yapmalıyız
"Alınan kararı biz destekliyoruz. Çünkü Türk tekstilini öldürdük. İplik ve dokuma makineleri durdu. Bu kararın ihracatçıya dokunan bir tarafı yok. Fabrikalar ve sanayimiz yeniden çalışmaya başlayacak. Zaten ihracat amaçlı getirilen mallara gümrük uygulanmıyor. Bu sebeple ihracatçılarımız da etkilenmezler. Ben içtenlikle tebrik ediyorum. Biz de artık az kar çok satış yapmaya çalışacağız."

İSTANBUL TEKSTİL VE KONFEKSİYON İHRACATÇI BİRLİKLERİ (İTKİB) BAŞKANI İSMAİL GÜLLE
İhracat yapan firmalar zarar görmez
"Geç kalmış olmasına rağmen içerdeki firmalarımıza, fabrikalarımıza ve çalışanlarımıza hayat verecek bir uygulama. Tekstilde ithalatımız ihracatımızdan çok daha fazla. Biz 6,5 milyar dolar ihracat, 9 milyar dolar ise ithalat yapıyoruz. Bu kabul edilebilecek bir durum değil. Bizim üreticiler olarak bu kararı desteklemememiz mümkün değil. pek çok insan bu durumdan zarar görebilir ancak ihracat yapan firmalar bu karardan zarar görmez."
Anadolu iş dünyası alınan karardan memnun kaldı

Ali ESKALEN - Didem AKIN AKÇAY
KAHRAMANMARAŞ/ADANA - Konuyla ilgili bir açıklama yapan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Balduk, " Bir yandan küresel kriz diğer yandan düşük fiyatlı
ithalat piyasaları tam anlamıyla istila etmiş ve üreticilerimiz yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmışlardı. Bizler de bu olumsuz tablo üzerinden yola çıkarak Dış Ticaret Müsteşarlığı'na soruşturma açılması yönünde talepte bulunmuştuk. Sağ olsunlar bu talebi değerlendirdiler ve soruşturma açılmasına izin verdiler" diye konuştu.

Kahramanmaraş Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı A. Kadir Kurtul ise "Yerli iplik üretimine getirilen bu koruma; şimdi dokuma kumaş ve hazır giyim eşyalarına da geçici olarak getirildi.
Bu uygulamanın soruşturma sonucu kesinlik kazanması son derece önem arz ediyor" ifadelerini kullandı. Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hanefi Öksüz de, uygulanacak koruma önlemi ile tekstilde Türkiye ihracatçısının önünün açılacağını söyledi. Öksüz, "Bu karar aynı zamanda istihdama da katsı sağlayacaktır. Hükümet aldığı kararla ülke sanayisini ve sanayiciyi korumuş oldu. Ülke için çok hayırlı ve yerinde bir karardır" diye konuştu.

Türkiye'nin önemli tekstil kentleri Adana ve Maraş'ta ise ticaret borsalarının başkanları, tebliğ ile birlikte sektörde oluşacak katma değerin ülkede kalacağına dikkat çektiler. Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, Uzakdoğu'nun Türkiye gibi ülkelerde tekstil piyasalarını bozduğuna işaret ederek, "Devlet, buna karşı tedbirler aldı. Daha önce iplikte yaptığı uygulamayı, kumaş ve hazır giyim alanına da getirdi. Bunun etkisinin yalnız kumaş üretiminde olmayacağını düşünüyoruz. Konfeksiyon sanayini de birden geliştirecek, iç piyasa birden canlanacak. öylece, işsizlik çok daha aşağılara düşecek." açıklamasını yaptı. Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Mahmut Arıkan ise şunları söyledi: "Koruma önlemi konulmasından önce iplik fabrikalarının yüzde 50'si kapanmıştı. Sektörün kontrolü ihracatçının eline geçmişti. Koruma önlemi ile birlikte kapısına kilit vuran iplik fabrikaları açıldı."

ADEM ALTAN / GAZİANTEP OKUL KIYAFETLERİ DERNEĞİ BAŞKANI
Söz konusu vergi artışlarından duyduğumuz endişeyi kamuoyu ile paylaşmak isteriz. Hazır giyim üreticileri olarak kumaş alımlarımızın yüzde 75'i ithalat yoluyla gerçekleşiyor. Getirilen ek vergi satış fiyatlarımıza en az yüzde 15-20 arasında etki eder. Gelen bu ek maliyet nedeniyle önümüzdeki günlerde birçok işyerinin kapanma ihtimalinden endişe duymaktayız.
A.ERKİN EREN / SYNERGY TEKSTİL İÇ VE DIŞ TİCARET LTD. ŞTİ GENEL MÜDÜRÜ
Eğer ithalata yüzde 40 oranında vergi gelirse, sektörde ciddi anlamda daralma meydana gelir. İç piyasanın önünün açılması için alınan bu karar işlerimizin durmasına sebep olur. İç piyasada mal var, ama fiyattan dolayı zaten iç piyasaya yönelme olmuyordu. Bu karar iç piyasadaki üreticiye yarar ama müşteri açısından sıkıntı olur. Bu da uzun vadede Türkiye'ye zarar getirir.
 
Kaynak: Dünya