Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Eğitim ve Etkinlikler / LOJİSTİK VE TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

LOJİSTİK VE TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

LOJİSTİK VE TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI26.01.2011

MALTEPE ÜNİVERSİTESİ
SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ
 
LOJİSTİK VE TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ
Yüksek Lisans Programı
 
Küreselleşmenin bir sonucu olarak lojistik sektöründeki gelişmeler lojistik faaliyetlerin taşımacılık ve depolamanın ötesinde dış ticaret, gümrük, paketleme, dağıtım gibi çok sayıda hizmetin entegre ve eşgüdümlü bir şekilde yapılmasını gerektirmektedir. Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi Yüksek Lisans Programı hem piyasanın ihtiyaç duyduğu donanımlı lojistik ve tedarik zinciri yönetimi profesyonellerini hem de  lojistik alanında akademik çalışmalara katkıda bulunabilecek akademisyenleri yetiştirmek amacıyla açılmış bir programdır. Zorunlu ve seçmeli dersler tasarlanırken hem lojistik, hem ticaret hem de diğer bölümlerden gelecek adaylar dikkate alınmıştır. Lojistik ve Tedarik Zinciri alanında  yüksek lisans yapmak çok önemli bir ayrıcalık olacaktır.
Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi Yüksek Lisans Programı ile ilgili olarak üniversitemiz kütüphanesinde elektronik veri tabanları mevcuttur. Ayrıca uluslararası işletme ve ticaret, finansal yönetim, endüstri mühendisliği ve lojistik yönetimi ile ilgili güncel kitaplar sürekli yayınlar üniversite kütüphanemizde bulunmaktadır.
 
Programa özel öğrenci statüsünde öğrenci kabul edilmektedir. 
 
Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet TANYAŞ
Tel  : 0216 626 10 50/2646
e-mail : mehmettanyas@maltepe.edu.tr
Program Koordinatörü: Yrd.Doç.Dr. Muhammed BAMYACI
Tel: 0216 626 10 50/2612
e-mail : muhammedbamyaci@maltepe.edu.tr
AKADEMİK KADRO
Prof.Dr. Mehmet Tanyaş
Prof.Dr. Dinç Alada
Prof.Dr. Gülçin BÜYÜKÖZKAN (Galatasaray Üniversitesi)
Prof.Dr. Nazif Gürdoğan
Prof.Dr. Onur Kumbaracıbaşı
Prof.Dr. Okan Tuna (Dokuz Eylül Üniversitesi)
Doç.Dr. Melek Akgün
Doç. Dr. Güner Gürsoy
Doç.Dr.Mehmet Melemen (Marmara Üniversitesi)
Yrd.Doç.Dr. Muhammed Bamyacı
Yrd.Doç.Dr. Hamit Vanlı
Yrd.Doç.Dr. Ayşe Cilacı Tombuş
Dr.Av.Kemal Yaşar Dönmez
 

Dersler
Öğrenciler yüksek lisans tezinin yanısıra kredisiz seminer dersi ve toplam 24 kredilik ders (8 ders) almak zorundadırlar.
 
Zorunlu dersler
UTL 501 Taşımacılık Yönetimi - Transportation Management
UTL 502 Depolama ve Dağıtım Merkezi Yönetimi, Warehousing and Distribution Center Management
UTL 503 Kantitatif Analiz ve Sayısal Yöntemler - Quantitative Analysis and Numerical Methods
UTL 504 Tedarik Zinciri Yönetimi - Supply Chain Management
UTL 505 Uluslararası Ticaret ve Lojistikte Güncel Konular -Current Issues in International Trade and Logistics
UTL 506 Seminer (Kredisiz)- Seminar (non credit)
UTL 500 Yüksek Lisans Tezi (Kredisiz) – Master Thesis (non credit)
 
Seçmeli Dersler:
UTL 510 Lojistik Yönetimi- Logistics Management
UTL 511 Uluslararası Ticaret – International Trade
UTL 512 Gümrük ve Serbest Bölgeler Yönetimi – Customs and Free Trade Zones Management
UTL 513 Liman ve Terminal Yönetimi – Port and Terminal Management
UTL 514 Lojistik Bilişim Sistemleri – Logistics Information Systems
UTL 515 Kalite ve Performans Yönetimi – Quality and Performance Management
UTL 516 Satınalma ve Envanter Yönetimi – Purchasing and Inventory Management
UTL 517 Yeşil ve Tersine Lojistik – Green and Reverse Logistics
UTL 518 Proje Yönetimi – Project Management
UTL 519 Uluslararası Pazarlama – International Marketing
UTL 520 Uluslararası Finans – International Finance
UTL 521 Taşıma Hukuku – Transportation Management
UTL 522 İşletme Ekonomisi – Managerial Economics
UTL 523 Dış Ticarette Bankacılık ve Kambiyo İşlemleri - Banking and Exchange Transactions in Foreign Trade
UTL 524 Tehlikeli ve Özel Maddeler Lojistiği – Dangereous and Special Goods Logistics
UTL 525 Kentsel Lojistik - Urban Logistics
UTL 526 Afet ve İnsani Yardım Lojistiği - Disaster Lojistics
 
Ders İçerikleri
 
UTL 501 Taşıma Yönetimi
Taşımacılık ilkeleri, taşımacılık yöntemleri, taşımacılığın tarafları, taşımacılık modları, yükler, kaplar ve taşımacılık ağları konuları işlenecektir.
 
UTL 502 Depolama ve Dağıtım Merkezi Yönetimi
Depolama kavramı, depolama süreçleri, dağıtım kavramı, dağıtım merkezi ve süreçleri, malzeme elleçleme ve paketleme, malzeme taşıma teknolojileri, raf sistemleri, bilgi teknolojileri ve depo yönetim yazılımları, depo yeri seçimi, depo tasarımı, depo performans yönetimi konuları bu derste ele alınacaktır.
 
UTL 503 Kantitatif Analiz ve Sayısal Yöntemler
Temel istatistik kavramlarına hâkim olmanın amaçlandığı bu derste, örnekleme yöntemleri, veri dizileri ile ilgili orta değer ölçümleri, olasılık ve hipotez testleri, zaman dizileri, regresyon, korelasyon analizi ve indeks sayılarına ilişkin uygulamalara yer verilecektir.
 
UTL 504 Tedarik Zinciri Yönetimi
Tedarik zinciri kavramı, kamçı etkisi, tedarik zincirinde karmaşıklık, tedarik zinciri yönetimi, tedarik zinciri stratejileri, SCOR modeli, tedarik zinciri yönetiminde organizasyon, performans yönetimi ve kıyaslama, ağ tasarımı, tedarikçi yönetimli envanter, ortaklaşa tahmin planlama ve ikmal, 4 PL kavramı, tedarik zinciri yönetimi yazılımları konuları bu derste ele alınacaktır.
 
UTL 505 Uluslararası Ticaret ve Lojistikte Güncel Konular
Bu derste uluslararası lojistik ve ticarete ilişkin güncel konular tartışılacaktır. Ders, vaka analizi ve proje hazırlayıp sunma şeklinde gerçekleştirilecektir.
 
UTL 510 Lojistik Yönetimi
Lojistik kavramı ve lojistik yönetimi, lojistiğin evrimi, lojistikte amaçlar, stratejik lojistik yönetimi, uluslararası lojistik, lojistikte kalite, lojistik maliyetler, lojistik ve taşımacılık, taşımacılık yönetimi, karayolu taşımacılığı, denizyolu taşımacılığı, demiryolu taşımacılığı, havayolu taşımacılığı, boru hattı taşımacılığı, intermodal taşımacılık, taşıma türü seçimi, malzeme elleçleme ve paketleme, dış kaynak kullanımı ve 3PL kavramları, 3PL organizasyonu, lojistik sektörü, kentsel lojistik, yeşil lojistik, tersine lojistik, lojistik sistemlerin analizi ve tasarımı konuları bu derste ele alınacaktır.
 
UTL 511 Uluslararası Ticaret
Bu derste küreselleşme bağlamında, dünya ticaretindeki gelişmeler, uluslararası ticarette bölgesel işbirlikleri, işletmelerin dışa açılma aşamaları, uluslararası ticaretin ülkelerarası yapısı ve uluslararası ticaret sözleşmeleri ele alınacaktır.
 
UTL 512 Gümrük ve Serbest Bölgeler
Bu derste gümrük rejimleri, gümrük işlemleri, gümrük beyannamesi, gümrükleme, EDI (Elektronik Veri Değişimi) sistemi (BİLGE SİSTEMİ), gümrük tarifeleri, GATT, kaçakçılıkla mücadele konuları ele alınacaktır.
 
UTL 513 Liman ve Terminal Yönetimi
Bu derste limanlar, limanların sınıflandırılması, liman ve çevresi; liman, iskele, platform ve terminal sistemleri; liman ve terminallerde giren - çıkan trafiğinin yörüngeleri, servis sistemleri, kontrol - denetim sistemleri, depolama alanları, servis sistemlerinde servis - bekleme süreleri; limanlarda yatırım ve işletme bileşenleri, maliyetler, sabit ve değişken maliyetler, limanlarda optimum servis araçları ve yapıları, limancılık ve liman yönetimi ile terminal ve terminal yönetimi, liman işletmesi organizasyonu, görev tanımları ve görevli profilleri; liman işletmeleri yönetimi, liman trafiği yönetimi; dokümantasyon, liman ekipmanları, liman içi lojistik (ürün akışı), liman yeri seçimi, talep ve kapasite değerlendirme, liman maliyetleri, liman performans yönetimi, gemi ve yük sınıflandırması, terminal işletmesi organizasyonu, görev tanımları ve görevli profilleri, terminaller ve özellikleri, terminal ekipmanları, konteyner terminalleri, intermodal terminaller; katma değerli hizmetler, terminal yeri seçimi, terminal yerleşim tasarımı, terminal maliyetleri, terminal performans yönetimi konuları incelenmektedir.
 
 
UTL 514 Lojistik Bilişim Sistemleri
Bu ders, lojistik ve taşımacılık fonksiyonlarının başarıyla gerçekleştirilmesi için gerekli yazılım ve donanım desteğinin temel öğelerini içermektedir. Ekipman, personel, tesis, veri ve yazılım gibi tüm sistemlerin ihtiyaç duyacağı alanlarda, otomasyon, bilgisayar uygulamaları ve veritabanı desteği vurgulanacaktır. Ayrıca lojistik ve taşımacılık yönetiminde kullanıldığı şekliyle MIS (Yönetim Bilişim Sistemleri) uygulamaları ve kavramları da bu dersin kapsamında ele alınacaktır.
 
UTL 515 Kalite ve Performans Yönetimi
Bu dersini amacı öğrencilerin, klasmanında lojistik ile faaliyette bulunan örgütler tarafından kullanılan başlıca araç, teknik ve sistemleri tanımlamalarını sağlamaktır. Öğrenciler bu ders ile sürekli gelişme yaklaşımı, kalite problemlerinin çözümünde kullanılan araçlar ve kalite sistemlerinin anahtar unsurları, çağdaş lojistikte kullanılan çeşitli teknikler konularında bilgi ve anlayış geliştirirler. Öğrenciler üretim çevresinde çeşitli teknikleri nasıl kullanıldığını ve bunların takım çalışması ve sürekli gelişme yoluyla nasıl rekabet avantajı sağladığını tartışırlar.
 
UTL 516 Satınalma ve Envanter Yönetimi
 
UTL 517 Tedarikçi İlişkileri Yönetimi
Bu derste, satınalma ve tedarik kavramları, satınalma yönetimi, stratejik satınalma, global kaynak kullanımı ve üretim paylaşımı, sözleşme yönetimi, tedarik ilişkileri yönetimi konuları ele alınmaktadır.
 
UTL 518 Proje Yönetimi
Bu dersin amacı, herhangi bir sektörde, meslek ve kamu sektöründe kullanılabilecek; proje yönetimi ilkeleri, metodolojileri, araçları ve teknikleri ile ilgili temel bir anlayış oluşturmaktır. Kurumsal ve insan kaynakları etkenleri de bu anlayışın içine dahil edilmişlerdir. Öğrenciler bir projeyi meydana getiren unsurlar ve proje yöneticisinin rolü ile ilgili bir anlayış geliştirirler. Öğrenciler, bir projenin oluşturulması, planlanması ve yürütülmesi, proje incelemesi gibi konular dahil olmak üzere bir projenin sürdürülmesi için gerekli olan faaliyetleri planlayıp analiz edebileceklerdir. Bunun yanı sıra öğrenciler, projenin bir kuruma ya da başka organizasyonel ortamlara nasıl uyumlandırıldığını öğreneceklerdir.
 
UTL 519 Uluslararası Pazarlama
Uluslararası pazarlama ve işletmecilik ile ilgili değerlendirmeler, gelişim süreçleri, uluslararası pazar çevresi ve dünyadaki pazar hareketleri, uluslararası pazarlamada kullanılan araçlar, lisans anlaşmaları, uluslararası işletmecilikte tanıtım ve dağıtım tipleri gibi konuları içerir.
 
UTL 520 Uluslararası Finans
Bu derste, uluslararası finans, çokuluslu şirketlerin finansal yapıları, döviz kurları, döviz kurlarını belirleyen faktörler, uluslararası para ve sermaye piyasaları, dış ekonomik denge, türev ürünler, faaliyet ve kur riskini yönetim teknikleri, dış ticaretin finansmanı, uluslararası proje finansmanı, uluslararası bankacılıkta gelişmeler ve dış piyasalardan kaynak temin yöntemleri ele alınmaktadır.
 
UTL 521 Taşıma Hukuku
Bu derste güncel taşımacılık problemlerinin kavranması, hukuki çerçevede taşımacılık organizasyonu ve buna bağlı olarak sosyo-ekonomik koşulların incelenmesi, yasal çevre (işletme şekilleri, ulusal/uluslararası hukuk ve organizasyonlar, ulusal/uluslararası anlaşmazlıkların çözümü), taşıma sektörü ile ilgili olarak yapılacak düzenlemelerdeki ortak esaslar, ulusal ve uluslararası dokümantasyonlar, taşımacılığın ithalat - ihracat düzenlemeleri, taşıma sözleşmeleri ve taşıyanın sorumluluğu, Birleşik Taşıma Sözleşmeleri (CCC), denizyoluyla mal nakliyesine yönelik deniz taşıma hukuku, karayolu, demiryolu ve havayolu taşımacılığı mevzuatı, Avrupa Birliği taşıma hukuku, Avrupa Birliği ortak taşıma politikası, uluslararası tahkim ve yargı konuları ele alınacaktır.
 
UTL 522 İşletme Ekonomisi
Derste karar vermede kullanılan ekonomik temeller; talep, üretim, maliyet kuramı; tekel ve oligopoli modelleri; miktar ve fiyatı belirleyen rekabet, liderlik, ürün çeşitlendirme, fiyat farklılaştırması, transfer fiyatlandırması, karar kuramı, beklenen fayda, yatırım fonları, bilginin değeri, ana acente sorunu, ahlaki risk ve karşıt seçim gibi konular ele alınmaktadır.
 
UTL 523 Dış Ticarette Bankacılık ve Kambiyo İşlemleri
Bu derste, ihracat işlemleri, ithalat işlemleri, yabancı banka Kont-Garantisi gereğince düzenlenen teminat mektupları, harici garanti işlemleri, görünmeyen kalemler ile ilgili işlemler, dış ticarete yönelik kullandırılan krediler, döviz kredileri, prefinansman kredileri, ECA kredileri konuları ele alınacaktır.
 
UTL 524 Tehlikeli ve Özel Maddeler Lojistiği
Bu derste, tehlikeli maddelerin tanımı ve sınıflandırılması, patlayıcı maddeler, gazlar, yanıcı sıvılar, yanıcı katı maddeler, oksitleyici maddeler, zehirli ve iğrendirici maddeler, radyoaktif maddeler ve dağlayıcı maddeler, tehlikeli maddelerin taşınması ve depolanması, tehlikeli madde risk analizi, acil ilk yardım, tehlikeli ve özel maddelerin taşınmasında uygun taşımacılık modlarının seçimi ve tehlikeli ve özel maddeler işaretlerinin kullanımı, paketleme talimatları, paketleme özellikleri ve etiketlenmesi, tehlikeli ve özel maddeler için göndericinin ve taşıyıcının sorumluluklarının dahil olduğu konular işlenmektedir.
 
 
UTL 525 Kentsel Lojistik - Urban Logistics
 
Lojistik ve tedarik zinciri kavramları; kentsel lojistiğin tanımı, kapsamı ve önemi, tarafları ve unsurları; kentsel yük hareketleri; kentsel taşımacılıkla ilgili sorunlar ve çözümleri; Türk lojistik sektörü; sektörel ve lojistik kümelenmeler; lojistik merkezler ve lojistik köyler (organize lojistik ihtisas bölgeleri) konuları işlenecektir.
 
 
 
UTL 526 Afet ve İnsani Yardım Lojistiği - Disaster and Humanitarian Lojistics
Afetler ve afetlerin temel etkileri; acil durumlar ve lojistik; lojistik hazırlıklar ve planlama, insani yardım lojistiği; organizasyon yapıları ve işbirlikleri; insani yardım gereksinimleri; insan kaynağı gereksinimi ve yönetimi; tehlikeli ve özel malzemeler; malzeme tedarik kaynakları ve tedarik yöntemleri; depolama, elleçleme ve taşıma ihtiyaçlarının kestirimi; sağlık, emniyet, çevre ve güvenlik konuları; bölgenin sosyo-kültürel ve çevresel yapısının analizi; depo ve dağıtım merkezi yer, fonksiyon ve büyüklüklerinin kestirimi; yardım malzemeleri dağıtım sisteminin kurulması; bilişim ve iletişim altyapısının ve yönetim bilişim sisteminin yapılandırılması; afetlerde tedarik zinciri yönetimi konuları işlenecektir.