Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / DÜNYANIN EN BÜYÜK HAVALİMANI AÇILACAK

DÜNYANIN EN BÜYÜK HAVALİMANI AÇILACAK

DÜNYANIN EN BÜYÜK HAVALİMANI AÇILACAK31.01.2011

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 'yerli otomobil üretelim' teklifini üretici firmalar tartışırken önemli bir açıklama da Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'dan geldi.
 
"DÜNYANIN EN BÜYÜK HAVALİMANI 2023'TE AÇILACAK"

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 'yerli otomobil üretelim' teklifini üretici firmalar tartışırken önemli bir açıklama da Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'dan geldi. Çağlayan, Türkiye'nin 2013 yılında helikopter, 2020'de ise uçak üreteceğini söyledi. Dünyanın en büyük limanı da 2023'te açılmış olacak.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin Cumhuriyet'in 100. yılı 2023'e ilişkin planlarını açıkladı. Çağlayan, "2013'te kendi helikopterimizi, 2020'de kendi uçağımızı, 2023'te de dünyanın en büyük havalimanını inşa edeceğiz." dedi.

Berlin'e giderken uçakta kendisine eşlik eden gazetecilere açıklamalarda bulunan Çağlayan, 2023'te 85 milyar kilovatsaat enerji üreten üç nükleer santralin kurulmuş olacağını ifade ederek, "Bu kadar enerjiyi doğalgazla üretmek isterseniz maliyet 4 milyar dolar. Oysa nükleer santralle maliyet 350 milyon dolar." diye konuştu. Almanya Cumhurbaşkanı ile Aşağı Saksonya eyaleti başbakanlığı döneminde bir halı fuarında tanıştığını da anlatan Çağlayan, "2,5 saat sohbet ettik. Türkiye'nin ekonomik olarak büyümesinden çok etkilendi. Beni özel olarak ülkesine davet edeceğini söylemişti. O davet, şimdi gerçekleşti. Kendisiyle Bellevue Sarayı'nda görüşeceğim." dedi. Temasları sırasında iki ülke asındaki ekonomik ve ticari işbirliğinin ele alınacağını kaydeden Çağlayan, Almanya'nın, Türkiye'nin önemli bir ticaret partneri olduğunu aktardı. "ABD, Kanada ve Çin'e yaptığımız gibi bu ülkeyi eyalet bazında inceliyoruz." diyen Bakan Çağlayan, ticaret hacmine ilişkin rakamlar verirken, Türkiye'nin ithalat ve ihracatta dünyanın ikinci büyük ülkesi konumundaki Almanya'dan daha büyük pay alması gerektiğine dikkat çekti. Çağlayan, genç nüfus sayısının azalması nedeniyle kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Alman firmalarının satın alınması meselesini de toplantıda gündeme alacağı bilgisini verdi. Gündeme getireceği diğer konuları ise 'vize meselesi ve malların serbest dolaşımı' şeklinde sıraladı.

Türkiye'nin, Gümrük Birliği üyesi olmasına rağmen hem vize hem de malların serbest dolaşımı konusunda sıkıntı yaşadığını hatırlatan Devlet Bakanı, bunun artık ortadan kalkması çağrısında bulundu. Bakan Çağlayan, Berlin'e gelişinde Büyükelçi Ahmet Acet tarafından karşılandı. Bakan burada ticaret ataşesi sayısını 250'ye çıkaracaklarını söyledi.