Günümüz dünyasında savaş artık uluslararasında değil, ekonomiler arasında gerçekleşmektedir. Ekonomilerin küresel rekabette kazanabilmelerinin temel şartı; lojistik hizmetlerde başarılı olmalarıdır. Bu başarı öncelikle lojistik alt yapılarının iyileştirilmesine dayanır. Taşıma koridorlarında yeralan, öncelikle limanlara sahip kentler bu savaşta birer üs noktasıdır. Bu nedenle kent yöneticilerinin, kentlerinin kalkınması için kaynaklarını doğru analiz etmesi ve yatırımlarında doğru alanlara kanalize edilmesi büyük önem taşımaktadır.
TR 83 bölgemizin merkezi olan Samsun kenti, Samsun Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy liderliğinde, İl Özel İdaresi’nin, OKA Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’nın, Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin, On dokuz Mayıs Üniversitesinin işbirliğinde, çok sayıda kurumun katkısıyla ve uzun çalışma sonrasında, lojistik sektörüne yatırım yapılmasının kent için doğru olacağı saptamasında bulunmuştur.
Geçtiğimiz yıl Eylül ayında Samsun Ticaret ve Sanayi Odasının proje sahibi olduğu, OKA Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından fonlanan TR 83 Samsun ağırlıklı Lojistik Master Plan tamamlanmıştır.
Sorumluluğunu aldığım, İzmir İleri Teknoloji Enstitüsü’nden, Doçent Dr. Murat Çelik ve yerel uzmanlarca hazırladığımız plan onaylandı ve artık Samsun bölgesi de Mersin Bölgesi gibi bir Lojistik Master Plana sahip.
Master planda Samsun’da bulunan lojistik odaklarla uyum içinde çalışacak bir lojistik merkez çalışması yapılmış, beş farklı alan incelenmiş ve her alan için fayda maliyet analizleri, arazi değerlendirmeleri yapılmıştır. Samsun’da bulunan OSB’ler limanlar, gıda borsası, sebze meyve hali, tır parkları, küçük sanayi siteleri de gelişme planları ile yer almıştır. Lojistiğin Samsun’da gelişmesi için gereken insan gücünün yetiştirilmesi, lojistik konusunda bilgi alacaklara destek verecek Lojistik Danışma Merkezi, bölgenin lojistiğin kapasitesinin tanıtılması için düzenlenecek fuar ve kongre çalışmasına da yer verilmiştir.
Bölgede lojistik eğitiminin başlatılması için İl Özel İdaresi tarafından AB fonlarından elde edilen destekle, lojistik eğitimi de başlatılmış ve 40 öğrencinin eğitimi tamamlanmış, staj çalışmalarına başlanmıştır.
Samsun şimdi Mersin-İskenderun hattında yerini almıştır. Kuzey-Güney hattında yük taşıma koridorunun devreye girmesi için mihenk taşları yerine oturmaktadır artık. Bu ay İskenderun’da DOĞAKA Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı fonları ile İskenderun Ticaret Odasının desteği ile yeni bir Lojistik Master Plan çalışması da başlamıştır. Artık Karadeniz’in Akdeniz’e taşıma koridoru ile bağlanmasına az kalmıştır. Bundan sonra yapılacaklar Mersin, Samsun Lojistik Master planları çerçevesinde başlatılan projenin geri kalan adımlarının atılmasına, İskenderun bölgesi Lojistik Master Planının tamamlanmasına ve devreye alınmasına kalmıştır.
Lojistiğin ülke ekonomisinde katma değer yaratmasına, ülke sanayicilerimizin, ithalat ve ihracatçılarımızın bu katma değerden paylarını almasına gayret etmek durumundayız. Benzer Lojistik Master plan çalışmaları diğer illerimiz için de devam edecektir. Ta ki Türkiye büyük şehirlerimizde inşa edilecek lojistik köylerin, demir yolu ağları, duble yollarla birbirine bağlanmasını beklemektedir.
Emeği geçen her kişiye teşekkür ediyoruz. Çalışmaların devamını diliyoruz.
Perşembe Rotası