Şu an TBMM’de görüşülen uzlaşma, yasanın yayınlandığı tarihten itibaren 6 ay sonra yürürlüğe girecek. Çünkü uygulamasına yönelik yönetmelik çıkarılacak. Suç teşkil eden eylem, kabahat türü olanlar uzlaşma kapsamında değerlendirilmeyecek.
Dünya Gümrük Günü, 1981’den beri kutlanıyor. Dünya Gümrük Günü etkinlikleri bu yıl Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’nın katılımıyla İstanbul Ticaret Odası’nda (İTO) gerçekleştirildi.
‘Mükemmel Gümrüğün Katalizörü: Bilgi’ temasıyla kutlanan etkinlikler kapsamında İTO’da ‘Gümrükte Uzlaşma Platformu’ konulu panel düzenlendi. Panelde, ‘uzlaşma müessesi’nin etkileri ele alındı. Uzlaşma müessesinin, Gümrük vergileri ve cezalar nedeniyle borçları olan yükümlülere uzlaşma yoluyla büyük kolaylıklar getirileceği konuşuldu.
SUÇ UZLAŞMA KAPSAMINDA DEĞİL
Panelde konuşan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye gümrüklerinin son yıllarda önemli atılımlar gerçekleştirdiğini belirterek, 18 gümrük kapısından 7’sini yap-işlet-devret modeli çerçevesinde modernize ettiklerini, diğerlerinin de modernizasyonunu sağlayacaklarını söyledi.
Bakan Yazıcı, gümrük idaresinin tarafı olduğu 100 bin dolayında dava bulunduğunu, bu davalara gümrük idaresi olarak bakamadıklarını, davalara hazine avukatının girdiğini anlatarak, Torba yasa tasarısında gümrük ihtilaflarının da tasfiye edilmesini öngören maddeler yer aldığını kaydetti.
Yazıcı, şunları söyledi: “Tasarıda gümrükte uzlaşma konusu da var. Vergi gelirlerinin yüzde 18-20’si gümrüklerden toplanıyor. Bu büyük bir oran. Bir hayli vergi ihtilafı oluyor. Vatandaşın bir kısmı bir kamu idaresinde başka işleme tabi, bir başka yerde başka işleme tabi. Bu hukuk devleti anlayışı ile bağdaşmaz. Bu gümrük idaresinin risk alması demektir. Uzlaşma, yasanın yayınlandığı tarihten itibaren 6 ay sonra yürürlüğe girecek. Çünkü uygulamasına yönelik yönetmelik çıkarılacak. Suç teşkil eden eylem, hatta kabahat türü olanlar kesinlikle uzlaşma kapsamında değerlendirilmeyecek.”
Hayati Yazıcı, “Gümrüklerde etik kural ihlal eden kim olursa olsun gözünün yaşına bakmam, toleransım o noktada sıfır” dedi.
Yazıcı, Torba yasa tasarısında yer alan bir maddeyle gümrük işlemleri dolayısıyla el konulan araçların da satılacağını belirtti.
Öte yandan Bakan Yazıcı, Atatürk Havalimanı’nda yapılan gümrük operasyonu ile ilgili gümrük çalışanı olup da ulaşılamayan, aranan kişinin bulunmadığını, operasyonda 16 kişinin tutuklandığını söyledi.
KAYBEDİLEN ZAMANIN TELAFİSİ
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise gümrükte uzlaşma konusunun hayati öneme sahip olduğunu belirterek, “Devrim niteliğinde olan bu uygulamanın yasalaşması, mahkemelerde bekleyen binlerce, on binlerce dosya ve kaybedilen zamanın telafisi için çok önemli olacak” dedi.
Ülkeler arasında mal ve hizmet ihracatında yarışın gittikçe hızlandığını, rekabet gücünün daha da önem kazandığını ifade eden Büyükekşi, bu ortamda gümrük hızının önemli olduğunu vurguladı.
E-EYANNAME YÜZDE 94’Ü BULDU
Başbakanlık Gümrük Müsteşarı Ziya Altunyaldız da 2010’da elektronik olarak verilen beyannamelerin oranının yüzde 94’ü bulduğunu kaydetti.
Müsteşarlığın e-gümrük uygulamasıyla 10’dan fazla kurumla elektronik ortamda veri değişimi sağladığını belirten Altunyaldız, 130 gümrük idaresinin otomasyona geçtiğini, ithalat ve ihracatın yüzde 100’ünün elektronik ortamda gerçekleştirildiğini anlattı.
* * *
3 sacayağı ahenk içinde çalışmalı
İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Topçu, gümrüklerin modernleşmesiyle ülkenin geleceğine yatırım yapıldığını söyledi. Gümrükleri ve ilgili konuları üçlü sac ayağı şeklinde değerlendiren Topçu, “Birinci ayağı iş adamı, ikinci ayağı gümrükler için karar alan idare, üçüncüsü ise gümrüklerin kendisi. Bu 3 sacayağının ahenk içinde çalışması gerekiyor. Bu ahenk, gümrüklerde oluşabilecek kayıp ve kaçakları dürüst işadamlarını mağdur etmeyecek şekilde en az seviyeye indirecek” dedi.
* * *
Yargıya başvurmadan uzlaşma yoluyla çözüm
Kamuoyunda ‘Torba Yasa’ olarak bilinen ‘Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’ ile gümrük vergileri ve cezalar yüzünden ihtilaf yaşayan yükümlülere, yargıya başvurmadan uzlaşma yoluyla sorunlarını çözme yolu açılıyor. Yükümlülerden istenilen gümrük vergileri ve cezalarının bir kısmından vazgeçilerek, vergi alacağının idarece en kısa zamanda tahsil edilmesine imkan sağlanıyor.
* * *
Nusaybin Kapısı’nın temeli, 26 Şubat’ta
Bakan Hayati Yazıcı, Türkiye’nin gümrükte sağladığı deneyimlerini komşu ülkelerle paylaştığını ifade etti. Bakan Yazıcı, “Dünyada örneği az olan ‘tek gümrük kapısı, iki idare’ şeklindeki uygulamayı komşu ülkelerle müzakere ediyoruz. Gürcistan, Suriye, İran ve Yunanistan ile müzakere ediyoruz. Dünyada iki örneği var, ABD ve İsviçre’de. Türkiye’de bunun ilk uygulaması, Nusaybin Gümrük Kapısı’nın de olacak. Nusaybin Gümrük Kapısı’nın yap-işlet-devret modeliyle temelini 26 Şubat’ta Suriye ile birlikte atacağız” dedi.
* * *
Şifrem çalındı mazeretine son
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, 10 ili kapsayan hayali ihracat operasyonunda gümrükte çalışanların şifrelerinin kullanıldığına ilişkin bulgulara erişildiğine dikkat çekerek, şunları kaydetti: “Bir daha böyle bir olay yaşanmaması için tek kullanımlık şifre ürettik. Bununla kişi, yaptığı işlem için ürettiği bir şifreyi kullanacak. Bir daha ‘şifrem çalındı’ deme mazereti olmayacak.”
Kaynak: İTO