Dışişleri Bakanlığı duruma el koydu!
AB ülkelerinin Türk işadamlarına yönelik vize işkencesine son vermek için hükümet harekete geçti. İşadamlarıyla temas kuran Dışişleri Bakanlığı vize sıkıntısının artması üzerine ilk adım olarak 'Alo Vize' hattı kuruyor.
Sabah Gazetesi'nden Kerim Ülker'in haberine göre, Türkiye'ye gelmekte hiçbir sorun yaşamayan ancak Türk şirket yöneticilerine ve vatandaşlarına sıkıntı yaşatan Avrupa Birliği ülkelerinin 'Schengen İşkencesi', hükümeti harekete geçirtti. Son olarak geçtiğimiz haftalarda ürünlerini fuara yollayan ancak kendileri gidemeyen Türk işadamlarıyla gündeme oturan Schengen vizesi sorununa Dışişleri Bakanlığı el alttı. Vize başvurularını haftalar önce yapmalarına karşın sonuç alamayan işadamları ve birlik yöneticileriyle temasa geçen Dışişleri Bakanlığı yetkilileri sıkıntıları dinledi. Bakanlık ilk adımı Alo Vize hattı ile atmaya karar verdi. Alo Vize hattı haftanın 7 günü ve 24 saat boyunca açık kalacak. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun onayı alındıktan sonra hayata geçecek projede şikayetlerin internet üzerinden çözülmesi için de ayrıca bir web sitesi kurulacak.
BAKANLIK TEMASA GEÇTİ
Vatandaşların da bazı AB ülkelerinden vize alımı yaparken aileyle ilgili sorulara hatta özel hayata kadar birçok gereksiz protokollerle uğraştığını, bazı ülkelerin keyfiyetten vize vermediğini söyleyen İstanbul İhracatçılar Birliği Başkanı Zekeriya Mete, "Önceki gün dışişleri yetkilileri bizimle temasa geçti ve yaşanan sıkıntıları detaylı olarak bizden istediler. Ardından bu proje konuşuldu ve uygulanması için düğmeye basıldığı söylendi" dedi. Birkaç ay önce kolaylıkla vize veren bir ülkeden tekrar vize alırken bu kez reddedilmesini anlayamadıklarını kaydeden Mete'ye göre ise bunun ardında ağırlıkla ekonomik nedenler var.
Aynı tepki verilecek
Bakanlığın atacağı adımların süreceğini, şikayet konusu ülkenin Türkiye'deki büyükelçiliklerine iletileceğini belirten Mete, "Dışişleri'nin de benzer uygulamalarla yaptırım uygulayabileceği gündemde" dedi. Zekeriya Mete, International Süsswaren Mess (ISM) 2011'e katılmak isteyen işadamların vize engeline takıldığını ve fuara 15-20 gün öncesinden başvuru yapan 32 işadamına vize verilmediğini belirtti.
Sebebi büyüme
Zekeriya Mete'ye göre en büyük sıkıntıyı sanayisi yara alan Almanya, İtalya, Fransa gibi ülkeler yaratıyor. Mete, "Bizdeki büyümenin onları rahatsız ettiğini düşünüyorum. Alman işadamı Türkiye'ye gelirken elini kolunu sallayarak gezebiliyor" diye konuştu
Kaynak: Haberturk