• Yurt içi ve yurt dışı uçuş noktalarına 118 yeni nokta ekleyen Türkiye'nin uçuş ağı 203 noktaya ulaştı.
• İkili havacılık anlaşmalarında atağa kalkan Türkiye, uçuş ağını dünya genelinde en fazla geliştiren ülke olarak gösteriliyor.
Ulaştırma Bakanlığı'nın 2003 yılında başlattığı Bölgesel Havacılık Projesi çerçevesinde sivil havacılık sektöründe büyük ilerleme kaydeden Türkiye, uçuş ağına 8 yılda 118 yeni nokta ilave etti.
Ulaştırma Bakanlığı'nın 2003 yılında başlattığı Bölgesel Havacılık Projesi çerçevesinde sivil havacılık sektöründe büyük ilerleme kaydeden Türkiye, uçuş ağına 8 yılda 118 yeni nokta ilave etti.
Atıl havaalanlarının hizmete açılması ile iç hatlarda 21 yeni nokta, ikili havacılık anlaşmaları çerçevesinde dış hatlarda 97 nokta uçuş ağına dahil edildi. İç hat uçuş nokta sayısı 46'ya, dış hat uçuş nokta sayısı 157'ye yükselen Türkiye'nin uçuş ağı 203 noktaya ulaştı.
Türkiye, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tarafından uçuş ağını dünya genelinde en fazla geliştiren ve uçuş gerçekleştirilen nokta sayısı itibariyle dünyadaki ilk 10 ülke içinde gösteriliyor.
Yurt dışı uçuş ağında rekor büyüme…
Türkiye'nin yurt dışı uçuş ağını geliştirmek amacıyla Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yapılın ikili havacılık anlaşmaları çerçevesinde havayolu işletmelerinin yeni başlattığı seferler uçuş ağında rekor büyümeye neden oldu.
Daha önce anlaşma yapılmamış ülkelerle ile ikili havacılık anlaşması imzalayan ve mevcut anlaşmaları yeni uçuş noktaları ve sefer artışlarını içerecek şekilde revize eden Türkiye'nin yurt dışı uçuş ağı 157 noktaya ulaştı.
2002 yılından önce yurt dışı uçuş ağını 60 noktaya kadar geliştiren Türkiye, sekiz yıl içinde uçuş ağına 97 yeni dış hat ilave etti. 100'e yakın noktaya yeni sefer düzenleyen havayolu işletmelerinin yurt dışı uçuş ağında iki kattan fazla büyüme kaydedildi.
Eski anlaşmalar revize edildi ve yeni uçuş noktaları oluşturuldu…
2002 yılında 81 ülkeyle ikili hava ulaştırma anlaşması olan Türkiye, Afrika ve Uzakdoğu ülkeleri ağırlıklı olmak üzere 30 ülke ile yeni anlaşma imzaladı.
Eski anlaşmaları da Türk sivil havacılığındaki yaşanan gelişmelere paralel olarak yenileyen Türkiye'nin ikili havacılık anlaşmalarında yaptığı atak, 2009 yılında Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tarafından İkili Havacılık Müzakereleri Konferansı için ev sahibi ülke olarak seçilmesine neden oldu.
60 ülkenin ortak bir platformda ikili havacılık müzakerelerinde bulunduğu konferans çerçevesinde pek çok ülke ile anlaşma imzalayan ve daha sonraki anlaşmalar için zemin oluşturan Türkiye'nin bugün itibariyle 111 ülkeyle ikili havacılık anlaşması bulunuyor.
Kaynak: SHGM