Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / UKRAYNA İLE ULAŞIM SORUNLARI ÇÖZÜME YAKIN

UKRAYNA İLE ULAŞIM SORUNLARI ÇÖZÜME YAKIN

UKRAYNA İLE ULAŞIM SORUNLARI ÇÖZÜME YAKIN16.02.2011

Türkiye İhracatçılar Meclisi, "Ukrayna'daki Ulaşım Koridorları: Güney-Kuzey ve Doğu-Batı" adlı bir toplantı ile Türkiye-Ukrayna arasındaki ulaşım konusunu masaya yatırdı.

Ukrayna'daki ulaşım koridorları hakkında ve Türk ihracatçılarının ve nakliyecilerinin Ukrayna karayolları ve gümrüklerinde karşılaştıkları sıkıntılar ve çözüm önerileri hakkında görüşmek ve her iki ülke için  daha iyi şartları oluşturmak amacıyla organize edilen toplantı TİM'de gerçekleşti.

Toplantının açılış konuşmasını yapan TİM Denetim Kurulu Üyesi Bülent Aymen, 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından bağımsızlığını ilan eden Ukrayna’yı ilk tanıyan ülkelerden biri de Türkiye olduğunu belirterek, "Türkiye ve Ukrayna arasındaki ilişkileri ve işbirliğini düzenleyen hukuki çerçeve siyasi, askeri, ekonomik, kültürel alanları kapsayan çeşitli anlaşma ve protokollerin imzalanmasıyla büyük ölçüde tamamlanmıştır. Türkiye, ekonomik açıdan bu ülkeye verdiği önemi ve önceliği bağımsızlıktan sonra yoğun şekilde devam eden özel sektör temaslarıyla açıkça göstermiş ve Ukrayna’nın en önemli ticari ortaklarından biri olmuştur. İki ülke ticaret hacmi 2008-2009 yılların küresel ekonomik krizine kadar artış göstermiştir. Türkiye’nin Ukrayna’dan ithalatında en büyük payı demir, çelik ve diğer katma değeri düşük madenler oluşturmaktadır. Diğer taraftan Türkiye’nin Ukrayna’ya ihracatında hafif sanayi ve gıda sanayi ürünleri, elektrik makineleri ve teçhizatları ile ev teçhizatları ön sıraları almaktadır" dedi.

"Yaklaşık 400’ü aşkın Türk firmasının faaliyet gösterdiği Ukrayna’ya üst düzey resmi ziyaret Başbakanımız Sn.Recep Tayyip Erdoğan tarafından 24-25 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Bu ziyaret süresince, iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulmasına dair bir mutabakat zaptı imzalamış olup, ayrıca, iki ülke arasındaki vizelerin kaldırılması konusunda da mutabakata varılmıştır" diyen Aymen, Türkiye için Ukrayna Karadeniz bölgesinin etkin gücü ve Kırım Tatarlarının yaşadığı ülke olması bağlamında taşıdığı önemin yanı sıra uluslararası ticaret ve uluslararası ulaştırma açılarından da çok büyük bir potansiyel arz etmektedir. İki ülkenin ticaret ve lojistik alanında büyük işbirliği imkanları bulunduğunu bilmekteyiz. Her iki ülke de ana ticaret yolları üzerinde bulunmaktadır. Bu imkanların kazanıma çevrilmesi için daha hızlı hareket edilmesi gerektiğini düşünüyoruz" ifadesinde bulundu.

Türkiye'nin beklentileri nelerdir?
Aymen; Türkiye'nin beklentileri konusunda şunları söyledi: Türkiye’nin Ukrayna’ya ihracatında en büyük beklentimiz, gümrüklerdeki zaman kayıpları ve maliyetlerin düşürülmesi noktasındadır. Özellikle yaş meyve sebze sektörümüzde dönem dönem büyük sıkıntılar olduğunu biliyoruz. Analiz ve kontrollerin sevkiyatları aksatmayacak şekilde kurgulanması gerekiyor. Lojistik konusundaki, lojistik sektör temsilcilerimiz biraz sonra ayrıntılı şekilde görüşlerini ve beklentilerini paylaşacaklar. Çok kısa değinecek olursam,

- Vize konusunun artık iki ülke arasında sorun olmaktan çıkması gerektiğini düşünüyorum. Sürücülerimiz bu konuda büyük sıkıntı yaşıyorlar.
- Gümrük ve limanlardaki hizmet ücretlerinin yüksekliği, taşımacılarımız için önemli bir sorun teşkil ediyor.
- Gümrük ve limanlarda işlemler basitleştirilmeli, tüm işlemler liberal ve legal yollardan yapılabilmelidir. Özellikle de Ukrayna’daki alıcının ithalatı doğrudan kendisinin yapması, her iki tarafın yararına olacaktır."
Toplantıya TİM Denetim Kurulu Üyesi Bülent Aymen, Ukrayna Başkonsolosu Boghdan Yaremenko,Ukrayna Limanlar Birliği Başkan Yardımcısı Vasyl Zubkov, ASMAP (Ukrayna Uluslararası Nakliyeciler Derneği), Plaske A.Ş., UTİKAD, UND ve firma yetkilileri katıldı.
Toplantından mutabık kalınan önemli konular bir rapor halinde 22-23 Şubat'ta Kiev'de yapılacak olan Ukrayna-Türk Kara Ulaştırma Karma Komisyonu Toplantısı (KUK) sunulacak.
Toplantı Ukrayna ve Türkiye tarafından konuyla ilgili özel sektör temsilcilerinin bir görüşmesi şeklinde olacak, dolayısıyla Türk TIR’larının Ukrayna topraklarından geçmesiyle ilgili şartlar ve ticari konular (fiyatlar, formaliteler, işlem süreleri, güzergahlar, muhtemelen gerekli olabilecek yatırım projeleri v.s.) limanlar ve gümrüklerdeki uygulamalar görüşüldü.
Kaynak: TİM