Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / TÜRKİYENİN LOJİSTİK KAVRAMINI GÖZARDI ETMESİ MÜMKÜN DEĞİL

TÜRKİYENİN LOJİSTİK KAVRAMINI GÖZARDI ETMESİ MÜMKÜN DEĞİL

TÜRKİYENİN LOJİSTİK KAVRAMINI GÖZARDI ETMESİ MÜMKÜN DEĞİL28.02.2011

Mersin Valisi Hasan Güzeloğlu, kuruluşunun 100. yılına denk gelen 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefini önüne koyan Türkiye'nin, lojistik kavramını göz ardı etmesinin mümkün olmadığını söyledi. 
 
Mersin Valisi Hasan Güzeloğlu, kuruluşunun 100. yılına denk gelen 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefini önüne koyan Türkiye'nin, lojistik kavramını göz ardı etmesinin mümkün olmadığını söyledi. Güzeloğlu, lojistik kavramının da Mersin'in dışında yorumlanamayacağı uyarısında bulunarak, kente kurulması planlanan; 'Lojistik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin de sadece lojistik bir bölge değil, aynı zamanda da lojistiğin yorumlanıp, Türkiye'ye model olacağı bir boyuta taşınması anlamına geldiğini belirtti.

Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'nin (MTOSB) aylık yayın organı olarak hazırlanan; 'Endüstriyel' adlı dergisi HiltonSA Mersin Oteli'nde düzenlenen kokteyle tanıtıldı. Mersin Valisi Hasan Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Erol Ertan, İl Emniyet Müdürü Arif Öksüz, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut'un da katıldığı kokteyle yoğun ilgi gösterildi. Burada konuşan Vali Güzeloğlu, MTOSB'nin önemine dikkat çekerek, Mersin'de yaşanan gelişmeleri de değerlendirdi.

“BAZI ŞEYLERİ SADECE İSTEMEK ONU ELDE ETMEK İÇİN YETERLİ DEĞİL”
MTOSB'nin giderek güçlenen, gelişen ve hedeflerini daha da ileriye taşıyabilme noktasında ortaya konulan adımlarla birlikte kurumsal kimliğini geliştirme ve ülke düzeyine taşıma adına önemli gelişmelerin yaşandığını kaydeden Güzeloğlu, 'Endüstriyel' adlı derginin kurumsal anlamda bir başlangıç olduğunu vurguladı. Güzeloğlu, “Bazı şeyleri temellendirmeden başlattığınızda bunu sürdürmeniz mümkün olmadığı gibi bazı şeyleri sadece istemek de onu elde etmek için yeterli değil. MTOSB, bugün sadece Mersin için değil, bölgenin ve çok yakın bir gelecekte ülkenin çok önemli bir üretim merkezi olma yolunda ve iddiasındadır” dedi.

“MERSİN'E YATIRIM YAPMA KONUSUNDAKİ TALEPLER HIZLA ARTIYOR”
Türkiye'nin çok hızlı bir kalkınma ve büyüme süreci içinde olduğuna dikkat çeken Güzeloğlu, bu noktada da büyüme, gelişme ve kalkınma sürecinde Mersin'in önemli bir misyon üstlenerek, belirlenen hedefe ulaşılabilmesi adına dinamik bir katkı sunabilecek nadir kentlerden biri olduğunu savundu. Mersin'in, 1.5 milyar dolarlık ihracatı oranıyla Türkiye'nin ilk 10 ili arasında yer aldığına işaret eden Vali Güzeloğlu, kentin dış ticaret hacmininse 15 milyar dolara ulaştığını bilgisini vererek, Mersin Serbest Bölgesi'ndeki ticaret hacmininse 2 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini anlattı. MTOSB İkinci Genişleme Bölgesi'nin yatırımcılara tahsisinin tamamlanarak, üçüncü ve dördüncü genişleme bölgesi için de gerekli çalışmaların başlatıldığını dile getiren Güzeloğlu, buradaki asıl üzerinde durulması gereken noktanınsa taleplerin her geçen gün artması olduğunu söyledi.

“MARMARA'DA TIKANAN SANAYİNİN AÇILIM ADRESİ MERSİN'DİR”
Güzeloğlu, “Bu durum, aynı zamanda da Türkiye'nin büyümesini, Mersin'in de bu büyüme sürecini doğrudan etkileyen bir kent olduğu gerçeğini göstermektedir. Bugün mersin Serbest Bölgesi'nde, MTOSB'de kente yatırım yapma talebinde olan işadamlarının bu ihtiyacını karşılayamamanın sıkıntısını yaşıyoruz. 'Sıkıntı' diyorum çünkü talebin yoğunluğu karşısında buna ilişkin altyapıyı üretmek şüphesiz çok kolay olmuyor ama her şeye rağmen bunu üreteceğiz” diye konuştu. Türkiye'nin Marmara Bölgesi'nde tıkanmış ve anlamsızca yoğunlaşmış sanayinin açılım yapması gereken en doğru adresinin Çukurova ölçeğinde Mersin olduğunun altını çizen Hasan Güzeloğlu, yatırımcıların aradığı tüm şartlarla birlikte söz konusu yatırımların gerçekleştirilebilmesi noktasında gerekli kolaylıkların da Mersin'de açık ve net bir şekilde ortaya konulduğunu belirtti. Lojistik altyapısı, sunduğu hizmet olanakları ve taşıdığı dinamiklerin yanı sıra sosyal altyapısıyla birlikte Mersin'in, bugünkünden çok daha ötesi bir geleceği vaat ettiğine dikkat çekti.

“ASIL ÖNEMLİ OLAN SÜRECİ İYİ YÖNETEREK HIZLI SONUÇ ALMAKTIR”
2010 yılında dünya ölçeğinde gelişmekte olan pazarlarda yapılan değerlendirmelerde Mersin'in, 2011 yılı ve sonrasında gelişen ve gelişmekte olan ülkeler arasında gelecek vaat eden Türkiye'deki en büyük ilk üç kent dışındaki kentlerin başında yer aldığını anlatan Güzeloğlu, burada asıl önemli olan noktanın da sürecin iyi yönetilmesi olduğunun altını çizdi. Sürecin çok daha hızlı sonuca ulaştırılması gerektiğini savunan Güzeloğlu, verimlilik temelinde kurumlar arası tam ve güçlü bir işbirliğinin sağlandığı, dünyadaki gelişmeleri yakından takip ederek bunu doğru yorumlayan, kendine güvenerek dinamiklerini de bu süreçle ilişkilendirebilen bir Mersin arayışı içinde olduklarının altını çizdi.

“TÜRKİYE'NİN LOJİSTİK KAVRAMINI GÖZARDI ETMESİ MÜMKÜN DEĞİL”
Hasan Güzeloğlu, konuşmasını da şöyle sürdürdü; “Mersin, mevcut potansiyelini en iyi şekilde değerlendirip, bundan da sonuç elde edebilecek bir zenginliğe sahip. 'Lojistik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi' diyoruz. Lojistik kavramını, Mersin'in dışında yorumlamanın pekte mümkün olmadığını her ortamda ve her fırsatta dile getiriyoruz. Kuruluşunun 100. yılına denk gelen 2023 yılı için konulan 500 milyar dolarlık ihracat hedefine önüne koyan Türkiye'nin, lojistik kavramını göz ardı etmesi mümkün değil. Bu noktada Mersin, Türkiye'de lojistik kavramının tanımlayıcısı ve öğretici bir kent olmak zorundadır. Kurulacak olan; 'Lojistik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi' sadece lojistik bir bölge değil, aynı zamanda da lojistiğin yorumlanarak Türkiye'ye model olacağı bir boyuta taşınmasıdır. Mersin, ülkenin büyümesinde emin ve çok kararlı adımlarla yürümektedir. Ticarette, sanayide, hizmetler sektöründe, kültürde, sanatta ve sporda, şüphesiz her alanda iddialı bir kent olmak ve bunu sürdürmek durumundayız.”

Kaynak: Ambar