Başbakan Erdoğan, işadamlarının pasaportlarını kalın bir kitaba benzetti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, vize konusunda artık yeni bir anlayışın hakim kılınması zamanının geldiğini vurgulayarak, "İnanın, işadamlarımızın, bir haftalık verilen vizeler nedeniyle, ardı ardına zımbalanmış, adeta kalınca bir kitaba dönüşmüş pasaportlara sahip olduklarını görüyorum" dedi.
Erdoğan, CeBIT Uluslararası Bilişim Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmada, son dört yılda 57 milyar dolar yatırım çeken ve bu noktada dünyada ilk sıralarda yer alan Türkiye'nin, bilişim teknolojilerine yapılacak yatırımlar konusunda her türlü katkıyı sağlamaya da hazır olduğunu söyledi.
Dünyanın en büyük 17'nci ekonomisi konumundaki Türkiye'nin, her alanda olduğu gibi bu alanda da uluslararası yatırımcıları beklediğini burada bir kez daha vurgulamakta fayda gördüğünü ifade eden Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdü:
"Türkiye ile Almanya'nın ilişkileri yeni değil. Yüzyıllar öncesine dayanan bir süreçten, özellikle de yakın tarihte yoğunluk kazanmış bir dayanışmadan söz ediyoruz. Şunu altını çizerek ifade etmekte fayda görüyorum, bizim, Almanya'da bulunan vatandaşlarımızın sayısı, şu anda birçok Avrupa Birliği ülkesinin nüfusundan daha fazla.
Tarihi süreç de dikkate alındığında, Avrupa Birliği içinde Türkiye'yi en iyi tanıyan ülkenin Almanya olduğu bir gerçektir. Nitekim, Türkiye'deki Almanya yatırımları, Alman turistler ve ülkemize yerleşmiş Alman vatandaşları da bunun göstergelerinden birkaçıdır. Türkiye ile bu kadar iç içe olan Almanya, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliğinin neler getireceğini, birliğe neler kazandıracağını en güzel şekilde takdir edecek bir ülkedir."
Türkiye'nin AB üyeliği için uzun vadeli politikalar tercih edilmeli
Erdoğan, şu anda, Ortadoğu'da ve Kuzey Afrika'da yaşanan olayların, Türkiye'nin önemini bir kez daha gözler önüne serdiğine işaret ederek, şunları söyledi:
"Bölgesindeki etkinliğinin ve gücünün yanı sıra, Türkiye ekonomisinin dinamizmi de son dönemde dikkat çekici bir performans sergilemiştir. Biz, Avrupa'dan, Türkiye'nin üyeliği noktasında, gündelik politikaları, popülist politikaları değil, orta ve uzun vadeli politikaları, öngörüyü ve uzak görüşlülüğü tercih etmesini bekliyoruz. AB ülkelerinin kamuoyularında ülkemizin AB'ye üyeliğine şüpheyle yaklaşanlara karşı, Türkiye'nin sadece şu son dönemdeki duruşu bile anlamlı bir cevap teşkil ediyor."
Kalınca kitaba dönüşmüş pasaportlar görüyorum
Mümkün olduğunca çok sayıda işadamının ürünlerini sergilemek ve yeni ürünler almak amacıyla bu fuarlara katılmalarını arzu ettiklerini ifade eden Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:
"Bu noktada talep olduğunu da biliyoruz. Türkiye'de işadamlarımızla yaptığımız toplantılarda bana sık sık pasaportlar gösteriliyor. İnanın, işadamlarımızın, bir haftalık verilen vizeler nedeniyle ardı ardına zımbalanmış, adeta kalınca bir kitaba dönüşmüş pasaportlara sahip olduklarını görüyorum. Vize konusunda artık yeni bir anlayışın hakim kılınması zamanı gelmiştir. "
İhracatta teknolojinin payını yüzde 20'ye çıkaracağız
CeBIT 2011 Fuarı'nın, Türkiye'den katılan şirketler için bu alanda kaydettikleri gelişmeleri sergilemeleri açısından önemli bir imkan sağlayacağını vurgulayan Erdoğan, "Şu anda ihracatımızın içinde ileri teknoloji ürünlerinin payı yüzde 5. Kısa bir süre içinde, bu payı yüzde 20 seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz" dedi. Eğitimin altyapısını bilişim teknolojileri kullanarak yeniden şekillendirmenin mücadelesini verdiklerini anlatan Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Son 8 yıl içinde, 160 bin yeni dersliği ve 80 yeni üniversiteyi eğitimin hizmetine sunarken, dikkatinizi çekiyorum, yaklaşık 1 milyon yeni bilgisayarı da öğrencilerimizle okullarımızla buluşturduk. 10 ve daha fazla sınıfı bulunan her okula bir bilişim teknolojisi sınıfı kurduk. En son başlattığımız daha kapsamlı bir projeyle FATİH Projesi ile şimdi okulların, sınıfların ötesine geçiyor, Türkiye genelinde her sınıfa bir bilgisayar ve internet ağı kazandırıyoruz.
Merkel: Vize konusunda biraz daha esnek olmalıyız
Almanya Başbakanı Angela Merkel, törende yaptığı konuşmada, günümüzdeki teknolojik değişikliklerin ülkeleri de değiştirdiğini belirterek, Arap ülkelerinde yaşanan gelişmeler sırasında da göstericilerin protesto eylemi düzenlemek için bile internet ya da twitter üzerinden haberleştiklerine dikkati çekti. "Teknik gelişmeler ve toplumsal değişimler el ele yürüyor" diyen Merkel, CeBIT'in de bilgi ve iletişim teknolojileri alanındaki en büyük pazar olduğunu, fuara 70 ülkeden yaklaşık 4 bin 200 şirketin katıldığını söyledi.
Almanya'nın vize uygulaması konusunda da Erdoğan ile görüşmek istediğini söyleyen Merkel, ülkesinin vize uygulaması konusunda çok sıkı olmakla eleştirildiğini, bu konuda biraz daha esnek olmaya ihtiyaçları bulunduğunu ifade etti.
Türkiye'de inanılmaz bir dinamik gelişme yaşandığını, bir araştırmaya göre Türkiye'de kişi başına günde ortalama 76 dakika cep telefonuyla konuşulduğunu belirten Merkel, bilgisayar kullanımının da arttığını, bu açıdan bakıldığında Türkiye'nin çok cazip bir pazar olduğunu söyledi. Merkel, "Türkiye adına daha fazla reklam yapmamaya dikkat etmem lazım. Aksi takdirde rekabet gücümüz zayıflayacak" diye espri yaptı.
IBM şirketinin 100'üncü yılını kutladığını ve Almanya'da 40 ayrı yerde binlerce kişiyi çalıştırdığını belirten Merkel, açılışa katılan IBM yöneticisine yönelik olarak da "Bay Erdoğan hepsini alıp götürmeden bizim için de bir şeyler daha yapın " dedi. Merkel, bu yıl Türkiye'den Almanya'ya iş göçünün başlamasının 50'nci yılının kutlanacağına da işaret ederek, bu alanda da 50 yıl içinde büyük gelişmelerin yaşandığını, Türklerin birçok işletme kurduğunu söyledi.
Kaynak: Dünya