Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / ANTALYA-ALANYA ARASI HIZLI MANYETİK TREN

ANTALYA-ALANYA ARASI HIZLI MANYETİK TREN

ANTALYA-ALANYA ARASI HIZLI MANYETİK TREN 02.05.2011

Türk-Alman ortaklığında faaliyet gösteren Eoro Rapid TR firması, Antalya-Alanya arasında çalışacak yüksek hızlı manyetik tren projesi geliştirdi.

Projeye göre 135 kilometre uzunluğundaki Antalya-Alanya yolu saatte 550 kilometre hızla 38 dakikada kat edilebilecek. Bugün başlaması halinde 6 yıl sonra hizmete girebilecek olan proje, 5,5 milyar euroya mal olacak.

Eoro Rapid TR, dünyada tek örneği Şangay'da bulunan yüksek hızlı manyetik tren projesini Türkiye içinde geliştirdiklerini açıkladı. Manyetik tren 135 kilometre olan Antalya-Alanya arasını saatte 550 kilometre hızla 38 dakikada kat edecek. Antalya Havalimanı'ndan hareket edecek olan tren Serik ve Manavgat ilçelerinde durduktan sonra Alanya'ya ulaşacak.

Eoro Rapid TR Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Develik, Alman ortaklarıyla birlikte Antalya Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısıyla projelerini tanıttı. Projelerini Mayıs 2008'de Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a sunduklarını ve yap-işlet-devret (YİD) modeli kullanılması kaydıyla kabul gördüklerini anlatan Develik, manyetik tren teknolojisinin 1937'de geliştirildiğini söyledi. Teknolojinin eski olmasına rağmen bugün dünya üzerinde sadece Şangay'da kullanıldığını, Almanya'da testlerin sürdüğünü, bazı Avrupa ülkeleri ile Brezilya'da konu üzerinde çalışıldığını kaydeden Develik, "Şangay'daki 31 kilometre uzunluğunda. Antalya-Alanya dünyanın en uzun hattı olacak. Her yıl 1,5 milyon turist bu trene binmek için Şangay'ı ziyaret ediyor. Başta Avrupalılar olmak üzere, doğu bloğu ülkelerinin turistleri artık Türkiye'ye gelecek." dedi.

Türkiye'de Ankara merkezli olmak üzere 26 ayrı güzargah için proje geliştirdiklerini dile getiren Develik, Binali Yıldırım'ın önerisi üzerine önceliği Antalya-Alanya hattına verdiklerini kaydetti.

İhale için 12 Haziran'da yapılacak seçimlerden sonrasını beklediklerini aktaran Develik'in verdiği bilgiye göre; proje hayata geçmesi halinde 15 bin kişiye istihdam sağlayacak. Yüzde 70'i inşaat ağırlık olacak proje kapsamında Serik ilçesine bir bakım ve onarım istasyonu kurulacak. 80 yıl garantisi bulunan manyetik tren için Türkiye'nin kasasından tek kuruş çıkmayacak. Vagonlar ve yedek parçalar TCDD'ye ait fabrikalarda üretilecek. Projeye göre Antalya-Alanya hattında günlük 20 bin kişinin taşınması planlanıyor. Her 15 dakikada bir yapılacak seferlerde ortalama 500 kişi taşınacak. Karayoluyla 2,5 saat süren Antalya-Alanya arası ulaşımı 38 dakikaya inecek. Ortalama hızı 475 kilometre olacak manyetik tren 550 kilometre hıza kadar ulaşabilecek.

Tren yerden 6 ile 20 metre yüksekliğinde manyetik bir hat üzerinde ilerleyecek. Tren yolcu vagonları haricinde 12 konteynır taşıyabilecek. Proje kapsamında Alanya'da durak inşa edilecek alışveriş merkezi içinde yer alacak. Hükümetin onay vermesi halinde hat Gazipaşa Havaalanı'na kadar uzatılarak Antalya Havalimanı'yla bağlantı kurulabilecek. Ayrıca Alanya'dan KKTC'ye frebit seferleriyle bağlantı yapılabilecek.

Kaynak: Ulasim Online

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr