İstanbul'da gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler (EAGU) Konferansı, dünyada fakirliğin ulaştığı boyutu gözler önüne serdi.
Konferansın açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 1971 yılında EAGU sayısı 25 iken, bu sayının şimdi 48'e çıktığını belirtti ve bunun "alarm verici bir durum" olduğunu söyledi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon da bu ülkeler yardım değil yatırım yapılması gerektiğine işaret etti.
Toplam 95 ülkeden 3 bin 200 işadamının katıldığı zirvede BM Global Compact ve Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfedarasyonu (TUSKON) tarafından da bir ticaret fuarı ve iş forumu düzenleniyor. TUSKON, 48 EAGU'den 42'si için özel temsilci atarken kalan 6 ülke için de çevre ülkelerin temsilcilerini görevlendirdi. 48 EAGU arasında Bhutan, Burundi, Timor Leste, Benin, Laos, Haiti ve Ruanda gibi ülkeler de bulunuyor.
TUSKON'un organize ettiği ticaret fuarının açılışı da Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak. Fuarda yer alacak 150 şirket ve 35 ülke standında iş adamları hem ürünlerini sergileyecek hem de 605'i EAGU'den 559'u diğer yabancı ülkelerden olmak üzere 3 bin 200 işadamı ikili görüşmelerde bulunacak.
TUSKON, Türkiye'nin EAGU'de faaliyet gösteren tek iş dünyası kurumu olması hasebiyle Dışişleri Bakanlığı ve BM tarafından konferansın organizesiyle görevlendirilmişti. TUSKON'un bugüne kadar faaliyetleri çerçevesinde oluşan 25 milyar dolarlık ticaret hacminin dörtte birini de EAGU'ler oluşturuyor.
TUSKON'un konferans kapsamında ağırladığı işadamları arasında Afganistan'dan inşaat, Bangladeş'ten tekstil, otelcilik, taşımacılık, Brundi'den turizm, inşaat, Çad'dan mobilya, Etiyopya'dan kağıt, ilaç, Komor'dan otomotiv, Liberya'dan çimento, Mozambik'ten telekom, Senegal'den yağ, Tanzanya'dan tahıl, gıda, Timor Leste'den havacılık, Ugandadan gıda, Haiti'den lojistik, Yemen'den bankacılık ve Zambiya'dan tarım makineleri sektör temsilcileri bulunuyor.
Kaynak: Lojiport