1986'da faaliyete başlayan lojistik sektörümüzün öncü derneği UTİKAD, bu sene 25. kuruluş yıldönümünü kutluyor. UTİKAD'ın en önemli uğraşıları arasında Türkiye lojistik sektörünü uluslarası platformlarda temsil etmek, çeşitli kongrelere katılarak bildiriler sunmak ve yine uluslarası kongreleri ülkemizde düzenleyerek, dünya lojistik dinamiklerini Türkiye'ye taşımak ve Türk lojistik sektörünü dünyaya tanıtmak sayılabilir.
Bu perspektiften yürüttüğümüz faaliyetler çerçevesinde, 10. Güney Doğu Avrupa Forwarderlar ve Lojistik Operatörler Komitesi'nin son kongresini Mayıs ayı sonunda Istanbul'da gerçekleştirdik. 2 yılda bir düzenlenen kongre, bugüne kadarki en geniş katılım ile lojistik sektörünün tedarik bacağındaki 3 önemli unsuru olan Devlet, Ulusal ve Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları ve Özel Sektör firmalarını biraraya getirdi. Kongrenin tarihinde ilk kez 243 katılımcı yer aldı ve yine ilk defa sınırlarımızı da o kadar geliştirdik ki; binlerce kilometre uzaktan, Japonya'dan dahi katılımcımız vardı...
Üç ana oturumda yapılan toplantılar, sektör paydaşlarına, bilgi ve tecrübelerini paylaşma, ortak ilgi alanlarına giren konuları tartışma, bölgemizdeki intermodal taşımacılık ve lojistik sistemlerinin sürdürülebilir gelişimine katkıda bulunma platformu sağladı. Karayolu, deniz/suyolu ve demiryolu taşımaları, bu taşıma tiplerinin birbirleriyle ve havayolu ile olan entegrasyonu, Güney Doğu Avrupa bölgesi ve bölgenin komşusu olan ülkelerle ilişkisi bakımından tüm teknik ve ticari unsurlarıyla incelendi.
UTİKAD'ın özellikle üzerinde durduğu ve sektörümüzün profesyonel gelişiminin en önemli unsuru olarak gördüğü konu eğitimdir. Eğitime verdiğimiz önemi bir kere daha vurgulamak için, kongremizin açılış bölümünde FIATA'nın eğitim alanındaki çalışmalarını, bu konudaki en önemli kişi FIATA Foundation'ın başkanı Bay Aldo De Ros'dan dinledik. Yine bu kongre sırasında, UTİKAD bünyesinde FIATA eğitim seminerleri düzenlenmesi görüşmelerine ivme kazandırdık. Yaptığımız toplantılarda değerlendirilen konular ve varılan sonuçlar, şüphesiz ki lojistik hizmet sağlayıcıları arasında daha profesyonel ve etkili bir işbirliğinin sağlanmasına da katkıda bulunacak. Ayrıca hükümetler ile özel sektör arasındaki diyaloğun artmasına ve gelişmesine imkan tanıyacak.
Kongrenin sonuçları ve komite üyesi ülkelerin kongre deklerasyonu, başta ülke hükümetleri ve ilgili bakanlıkları olmak üzere, ulusal ve uluslarası örgütler, odalar ve dernekler ile paylaşılacak.
Bu önemli kongrenin düzenlenmesine verdikleri maddi destek ile imkan sağlayan tüm sponsorlarımıza bir kere daha teşekkür ediyoruz. İSTANBUL TİCARET ODASI, THY, THY KARGO, BALNAK, GRASS SAVOYE WILLIS, ARFOR, BATU, EKOL, ENCO, EXPRESS INTERFRACHT, ICA AUSTRIA, KARINCA ve UTA LOJİSTİK her zaman olduğu gibi, bu kongre vesilesiyle de bir kere daha bizlerle beraberdiler.
Lojistik sektörüne özgü spesifik ve özel konuların tüm detayları ile incelenebildiği bu tür bölgesel toplantıların düzenlenmesi, yalnız lojistik alanı için değil, tüm ticari sektörler için de büyük önem taşıyor. UTİKAD, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da artan miktarda lojistiğin konuşulduğu her toplantıya katılarak, bilgi ve tecrübelerini paylaşmaya devam edecek.
Tüm üyelerimize ve lojistik sektörümüze, uluslarası arenada iki önemli UTİKAD girişiminden ayrıca bahsetmek isteriz. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki, Almanya ‘Dünya Bankası Lojistik Performans Endeksi’nde ilk sırada bulunuyor. Ülke içinde de lojistik gelişiminde en başarılı eyalet olan Kuzey Ren-Vestfalya'nın Ulaştırma Bakanı ile Haziran ayı başlarında gerçekleştirdiğimiz görüşmede, transport altyapılarını ve özellikle lojistik merkezlerin kuruluş ve işletme sitemlerini inceleme konusunda işbirliği yapmayı kararlaştırdık. Onların başarı hikayelerini anlayarak, Türkiye'ye ülkemizin özel şarttlarına göre uygulamakta büyük fayda görüyoruz.
Diğer taraftan, Barselona Limanı Tanıtım Başkanlığı'na verdiğimiz ulusal destek ile bu sene Kasım ayında İstanbul'da düzenlenecek önemli bir etkinliği müjdelemek istiyoruz. Almanya, Türkiye ve İspanya gibi ülkeler, hem kendi ihtiyaç duydukları ulusal ve uluslarası lojistik hizmetlerini üretirken, hem de 3. ülkeler arasında gerçekleşen, ancak kendi topraklarının kulanıldığı lojistik faaliyetlere hizmet vermekte. Hatta Ulaştırma Bakanlığımız intermodal taşımacılık altyapımızı geliştirmek için, lojistik yapı açısından Türkiye'ye benzer dinamiklere sahip olan İspanya ile işbirliği yapmakta. Biz de Barselona Limanı yetkilerini ülkemizde ağırlayarak, hem onların bu konudaki birikimlerinden istifade edeceğiz, hem de iki ülke lojistik sektörlerinin firmaları ile onların ürettikleri hizmetlerin kullanıcıları olan sanayi ve ticaret firmaları arasında işbirliği imkanlarını değerlendireceğiz.
Kaynak: UTA Lojistik