Tüm vinç ve RTG'lerde revizyona giden Gemport en çevreci liman olmak için 6 milyon TL harcayacak. Gemport ayrıca Ağustos sonunda 8 bin 500 aracı aynı anda istifleyebilecek kapasiteye ulaşacak.
Gemport Gemlik Liman ve Depolama İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü İsmail Hakkı Tas, konteyner gemi operasyonlarında kullanılan 6 vinçten 3 tanesini elektrikli hale getirdiklerini, diğerlerinin de elektrik dönüşümünün gerçekleştirilmekte olduğunu aktardı. Toplam 14 adet olan RTG'lerin deli tanesinde 3 ay içerisinde tamamlanmak üzere revizyona başladıklarını anlatan Tas, yapılan sistem geliştirmesinin maliyetleri düşüreceğini, aynı zamanda çevre için de kazanım sağlayacaklarını belirtti.
Konteyner ve otomotiv elleçlemesinde bu yıla iyi başladıklarını vurgulayan Tas, yıl sonunda 400 bin konteyner ve 300 bin otomobil elleçlemeyi hedeflediklerini de söyledi. 2010 yılını 269 bin 276 TEU konteyner ile kapattıklarını ifade eden Hakkı Tas, "Bu Türkiye'nin yüzde 5'ine tekabül ediyor. 2011'de ilk 5 ayda 176 bin 567 TEU yaptık. 2011'i 400 bin TEU ile kapatmayı hedefliyoruz. İhracat odaklı bir liman olan Gemport'un konteyner stoklama kapasitesi ise 600 bin teu. Bu ivme artarak yükselmeye devam edecek. Bu kadar artış olmasının nedeni özellikle Karadeniz transit yüklerini de alıyor olmamız. Ayrıca geri planda müşterilere verdiğimiz hizmet çeşitliliğini ve kapasitelerini de artırdık. Esasında Türkiye'nin en büyük CFS iç dolum alanlarına sahibiz. Haziran ayında bir günde 650 konteyner dolumu gerçekleştirdik. Bunu daha da geliştiriyoruz" diye konuştu. Hem dökme hem de mermer gibi hacimli yükler için de dolum alanları yatırımı yaptıklarını hatırlatan Tas, bölgenin en büyük maden depolama ve konteyner iç dolum alanını oluşturduklarını, müşterilerin talepleri doğrultusunda ihraç edilecek olan madenlerin depolama ve dorumunu yaptıklarını anlattı.
Tas, ayrıca limana entegre olarak toplam 12 bin metrekare kapalı alanda gümrüklü antrepo ve depolama hizmetleri verilmekte olduğunu, Türkiye giriş ve dağıtım merkezi olarak bir çok firmaya iç dağıtım dahil olarak lojistik hizmet sunulduğunu belirtti. Tas, bölgenin ihtiyaçlarına cevap vermek üzere Bursa bölgesinin en büyük 3PL depolama tesisini inşa etmek üzere çalışmaların devam ettiğini kaydetti.
Aynı anda 8 bin 500 aracı stoklayacak
Otopark kapasitesinin artırılması ve PDI hizmetinin devreye alınmasıyla otomotiv taşımacılığında bölgedeki üstünlüğünü korumayı hedeflediklerini anlatan Tas, "Otomotiv dağıtım merkezlerinin bu bölgede oluşması ve limanların da oluşacak talebe karşılık verecek arzı yakalaması halinde bölgenin otomotiv limancılığı anlamında çok ileri noktaya geleceğine inanıyorum. Genel olarak, lojistik maliyetlerin rekabet ortamında tartışmasız belirleyici rolünün olması ve ülkemizin 2023'te sahip olmayı hedeflediği ekonomik büyüklükler göz önüne alındığında, sektörümüzde de önemli yatırımların yapılması gerektiği aşikardır. Şirketimiz, mevcut arazilerinden yaklaşık 100 dönümlük bir kısmı otomotiv lojistiği projelerine ayırmış olup, bu alanlarda stoklama hizmetlerine ilave olarak, otomobil dağıtım ve PDI (ithal ve yerli araçların bayi dağıtmaları öncesinde son kontrollerinin yapılması ve olası ihtiyaçlarının giderilmesi) hizmetleri vermeye hazırlanmaktadır. Gemport'un bugün sahip olduğu 6 bin 500 araçlık stok alanı Türkiye'deki en büyük kapasitedir. Biz bunu bazı projelerle 2 bin araç artırmayı hedefliyoruz. Ağustos ayı sonunda 8 bin 500 araç stoklama kapasitesine ulaşacağız" dedi. 2010'da 287 bin 818 araç elleçlediklerini, bunun 45 bin 688'inin ithalat, 242 bin 130'unun ise ihracat olduğunu belirten Hakkı Tas, "2011'de ilk 5 ayda ise, 122 bin 972 araç elleçledik. 2011 sonunda 300 bin aracı geçmeyi hedefliyoruz. Ayrıca Fiat, Renault, BMVV, Volvo ve Mercedes gibi markalar limanımızdan ithal ediliyor. Limanımız Türkiye otomobil elleçleme pazarında yüzde 27’lik bir pazar payına sahiptir" diye konuştu.
Kaynak: Perşembe Rotası