Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / TCDDDEN KİŞİYE ÖZEL TRENLER GELİYOR

TCDDDEN KİŞİYE ÖZEL TRENLER GELİYOR

TCDDDEN KİŞİYE ÖZEL TRENLER GELİYOR28.06.2011

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nda (TCDD) yeni dönem başlıyor. Özellikle hızlı tren atılımından sonra kişiye özel trenler geliyor.

TCDD Genel Müdürü Karaman, kişiye özel vagonlar sayesinde herkesin taşıma yapabileceğini söyleyerek, 'Altyapıyı devlet hazırlayıp özel sektörün kullanımına açacak. Dileyen şirket, kendi istediği isimi tren ya da vagonlara koyup yük ya da yolcu taşımacılığı yapabilecek' diye konuştu.

Özellikle hızlı tren atılımından sonra Türkiye'de demiryolu ulaşımına ilgi arttı. Ulaştırma Bakanlığı, 2023 yılına kadar 10 bin 546 kilometre hızlı tren ve 3 bin 985 kilometre konvansiyonel hat yaparak demiryolu ağını 25 bin 536 kilometreye çıkarmayı hedefliyor.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'ın verdiği bilgiye göre son 7 yılda da 5 bin 449 kilometre ray yenilendi. Özel sektörün demiryolu ilgisinin memnuniyet verici noktada olduğuna dikkat çeken Karaman, 'Özel sektör, mallarını kendi taşımak ve yolcu taşımacılığına girmek istiyor. Ciddi bir özel sektör ilgisi var' diye konuştu.

KİŞİYE ÖZEL TREN GELİYOR

Bu ilginin yeni yatırımlar ve projelerle desteklenmesi zorunluluğuna dikkat çeken Karaman, demiryollarında kişiye özel vagonlar sayesinde dileyen herkesin taşıma yapabileceğini anlattı.

Bu projeyi hayata geçirmek için harekete geçtiklerini söyleyen Karaman, 'Kısa süre içinde özel sektör, bizdeki altyapıyı ücreti karşılığında kullanarak yük ve yolcu taşıyabilecek.

Hatta hızlı tren dahi işletebilecek. Bu noktada 'kişiye özel tren dönemini de başlatacağız. Elde edilen gelirle biz de yeni hatlar inşa edeceğiz' dedi.

Konya'da devrim yaptık

KONYA arasındaki hızlı tren seferleri ile ilgili de bilgi veren TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, '1,5 saatte gidip, 1,5 saatte Ankara'dan Konya'ya ulaşım sağlanıyor.

Özellikle öğrencilerimiz için büyük kolaylıklar sağlıyor' dedi. Karaman ayrıca demiryolları bünyesine 300 kilometre hız yapabilen vagonların yakın zamanda TCDD bünyesine katılacağı müjdesini de verdi.

Enstitüde mühendis yetiştireceğiz

TÜRKİYE'DE demiryolu mühendisi olmadığına dikkat çeken Süleyman Karaman, TCDD olarak demiryolu enstitüsü kuracaklarını aktardı.

Bu enstitüde demiryolu mühendisleri yetiştireceklerini söyleyen Karaman, söz konusu çalışmalar için bir eğitim laboratuvarı da planladıklarını aktardı.

Kaynak: Ulasim Online

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr