Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / ÇELEBİ BANDIRMA KONTEYNERDE REKABETİ KIZIŞTIRDI

ÇELEBİ BANDIRMA KONTEYNERDE REKABETİ KIZIŞTIRDI

ÇELEBİ BANDIRMA KONTEYNERDE REKABETİ KIZIŞTIRDI 01.07.2011

Bandırma Limanı’nı Mayıs 2010’da devralan Çelebi Holding, ilk etapta 8 milyon dolarlık ekipman yatırım yaparak operasyon hızını 2.5 kat artırdı. Konteyner yükünü de elleçlemeye başlamasıyla bölgedeki sanayicilerin çevredeki limanlara gönderdiği yükleri karayolundan çekmeye başlayan liman, konteyner pazarında ben de varım dedi.

Sadece 2 saatte liman operasyonunu TCDD’den devralarak zamanın liman işletmeciliğindeki önemine vurgu yapan Çelebi Bandırma Limanı’nın ilk işi de ekipman yatırımı oldu. 8 milyon dolarlık ekipman yatırımı sonucunda limanın operasyon hızının 2.5 kat artığını söyleyen Genel Müdür Kapt. Özgür Durmaçalış, ‘‘Eskiden limanda 10 gün kalan bir gemi şimdi 3 günde operasyonunu tamamlıyor. Ortalama 800 ton olan günlük operasyon hızı şimdi 2500 civarında’’ dedi.

Bandırma Limanı, hububat ithalatı ve maden ihracatı nedeniyle dökme yük limanı olarak öne çıkıyor fakat Çelebi Grubu ilave yatırımlar ile bir yıl içinde konteyner operasyonlarına da başladı. Limanın en büyük kozu ise Eti Maden. Eti’nin yılda yaklaşık 50 bin TEU hareketeti var ve şimdiden Bandırma limanını kullanmaya başladı. Eti’nin Bandırma’yı tercih etmesinin sebebi de demiryolu bağlantısına sahip bir liman olması. Ayrıca Eti’nin limanda 42 dönümlük bir tesisi var. Tek kalemde bu rakamlara ulaşması nedeniyle konteyner hatlarının da ilgisini çekmeye başladığını söyleyen Durmaçalış, Uzakdoğu hatlarından CSV’nin limana sefer yapamya başladığını ve dier hatlar ile görüşmelerin devam ettiğini kaydetti. İstanbul’da Ambarlı’ya uğrayan gemi Çin’e gidiyor. ETİ de yüklerinin % 52’sini Çin’e ihraç ediyor.

Liman için önemli şirketlerden bir diğeri de Kale Maden. Şirket yıllık 15 bin civarıdaki konteyner ihracaını Ambarlı limanından yapıyor.  Hatta bunun için bir Ro-Ro gemisi bile almış. Gemi Bandırma –Ambarlı liamnalrı arasında sefer yapıyor.

Konteyner altyapısı ile ilgili olarak iki tane 100 tonluk MHC vinç ve saha istif makineleri aldıklarını söyleyen Durmaçalış, yeni ekipman ilaveleri ve saha yatırımları ile konteyner operhazminin artacağını belirtiyor. ‘‘Konteyner tarafında yapılması planlanan 2015 yılına kadar 15 milyon dolarlık bir yatırım söz konusu’’ diyen Durmaçalış, en son kalemde ekipmana yapılacak yatırım tutarının 20 milyon dolara ulaşacağını ve 40-50 milyon dolar arasında da inşaat yatırımı yapılacağını açıkladı.

Öncelik konteyner ardından tank terminali ve Ro-Ro

Çift giriş-çıkışlı bir viyadüğün yapılacağı yatırımların 2014’e kadar tamamlanması planlanıyor. Limanda yapılması planlanan yatırımlardan biri de tank terminali. Sıvı yüklerin elleçlenebilmesi için 8-10 milyon dolarlık bir yatırım planlandığını ifade eden Durmaçalış, yatırım projeleri ile ilgili şunları söyledi: ‘‘Ürün çeşitliliğinde Tekirdağ ve Ambarlı’ya Ro-Ro taşımacılığı yapılıyor.  Yıllık taşınan araç sayısı 200 bin civarındaydı. Bu rakam 250 bine çıktı. Hedefimiz ise 500 bin araç. Önceliği konteynere verdik. Daha sonra bir Ro-Ro terminali yapmayı düşünüyoruz. Ayrıca Bandırm Derince ve Tekirdağ hattında Tren ferry projesi var. Bunun için TCDD ile görüşüyoruz. Yine antrepo statüsünde depolama hizmeti de sunuyoruz.  9 bin m2’lik depomuz var.  Silo yatırımı yapılacak. Bu yatırıma da 2012’nin ikinci yarısında başlamayı planlıyoruz. Otomasyon sistemine geçmek için yazılım alanında da ciddi yatımlar söz konusu.’’

Çelebi Bandırma Limanı’nın farklı bir özelliği daha olduğunu söyleyen Operasyon Müdürü Umut Özkan da dökme yükte kapıdan kapıya hizmet veren ilk ve tek liman oldukalrını belirtiyor.  Özkan ‘‘Kara nakliye piyasasına etki edebilmek adına kara nakliye filosu kurduk. 5 milyon dolar yatırımla 50 araçlık sıfır TIR filosu oluşturduk.  Bunu da yapmamızın sebebi burada oluşmuş olan piyasayı kontrol altında tutmak. Fiyatların tekelleşmesini engellemek istedik.  En azından kara nakliye fiyatlarına müdahale edebiliyoruz. Maliyet azaldığı için bu müşterinin de işine geliyor. Tahliyeyi de nakliyeyi de ben yapıyorum ve bu da işleri kolaylaştırıyor’’ diye konuştu.

Bandırma’nın ithalat ağırlıklı bir liman olduğunu dile getiren Özkan, ‘‘Rüzgar gülü gövdesi yapan bir fabrika kuruldu buraya. Oradan artık ihracat başlayacak. Yine diğer kurulan fabrikalar da ihracata başlayacak. Limanın özelleşmesiyle arkada sanayi yavaş yavaş başlıyor. Sanayileşme ile ve konteyner operasyonu ile ihracat artmaya başlayacak’’ dedi.
Limanın özelleştirilmesiyle 300 kişiye yakın bölgeye bir istihdam sağlandığını ifade eden Özkan, çalışanların yüzde 90’ının bu bölgeden alındığını kaydetti.

Kaynak: Perşembe Rotası