Rusya'nın öncülüğünde Belarus ve Kazakistan'ın dahil olduğu üç ülke aralarında gümrük kontrol noktalarını kaldırdı.
Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana en büyük ekonomik adım olarak gümrük birliği uygulaması resmen başladı.
Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in basın danışmanı Dmitri Peskov, Rusya Başbakanı'nın, Kazakistan Başbakanı Kerim Masimov ve Belarus Başbakanı Mihail Miasnikoviç'le Moskova'da 12 Temmuz'da bir araya geleceklerini ve gümrük birliği ile ilgili son gelişmeleri ele alacaklarını söyledi.
Üç ülkenin sınırlarda yer alan tüm gümrük kontrol noktalarını kaldırdığını ifade eden Peskov, "Ortak gümrük birliği yükümlülüklerini üç ülkede tam olarak yerine getirmeye başladı." dedi.
Üç ülke arasında 1 Temmuz 2010'da başlayan gümrük birliği çalışmaları, tüm gümrük kontrol noktalarının kaldırılması ile resmen uygulamaya geçmiş oldu. Kırgızistan ve Tacikistan'ın da üyelik için başvurduğu gümrük birliğinde hedef "Avrasya Ekonomik Topluluğu". Putin yeni topluluk için takvimi 1 Ocak 2013 olarak açıklamıştı. Avrupa Birliği tarzında siyasi ekonomik ve diğer alanlarda işbirliğini öngören Avrasya Ekonomik Topluluğu'nun kapıları diğer ülkelere de açık.
Rusya Başbakanı Putin, Bağımsız Devletler Topluluğu coğrafyasında ortak ekonomik alanın oluşumunu sağlayacak "Avrasya Ekonomik Birliği" ile ilgili hazırlıkların 1 Ocak 2013'e kadar tamamlanmasını istemişti. Avrasya bölgesinde Avrupa Birliği tarzı siyasi ve ekonomik işbirliği öngören birliğin temelini Rusya, Belarus ve Kazakistan arasında kurulan ve 1 Ocak 2012'den itibaren tek ekonomik bölge olarak çalışması beklenen "Gümrük Birliği" oluşturacak.
Minsk'te geçen ay düzenlenen Rusya, Belarus ve Kazakistan'ın dışında, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan'ın da dahil olduğu Avrasya Ekonomik Topluluğu (EurAsEC) hükümet başkanları toplantısında konuşan Putin, yeni oluşan "Gümrük Birliği" yapısına Kırgızistan ve Tacikistan'ın da dahil olmak istediğini söylemişti. Putin, "Avrasya Ekonomik Birliği'nin kurulması ile ilgili tüm hazırlıkları 1 Ocak 2013'e kadar tamamlamamız gerekiyor. Böyle bir birliğin kurulması karşılıklı olarak diğer ülkelerle, Avrupa Birliği dahil olmak üzere uluslararası ve bölgesel ekonomik birliklerle olan ilişkilerimizde de önemli katkı sağlayacak." ifadelerini kullanmıştı.
Rusya Başbakanına göre yeni yapıda entegrasyon EurAsEC anlayışının çok daha üzerinde olacak. Avrasya Ekonomik Birliği'nde ortak hukuki yapının yanı sıra; para, eşya, hizmet ve iş gücünün serbest dolaşımını öngören bir model hedefleniyor.
Kaynak: Zaman