Polonyalı Tabor şirketi Malatya Vagon Onarım Fabrikası'nı kiralayarak burada vagon üretimi yapacak.
Polonya'nın vagon şirketi Tabor'un Malatya'da uzun yıllardır atıl olan Malatya Vagon Onarım Fabrikası'nı kiralayarak burada vagon üretimi yapacağı belirtildi.
Malatya Valisi Ulvi Saran, gazetecilere yaptığı açıklamada, uzun yıllardır atıl duran Vagon Onarım Fabrikası'nın artık kangren olmuş bir sorun olduğunu söyledi.
Bugün geçmişte cüzi bedellerle özelleştirilen kamu yatırımlarının bedellerinin arttığını anlatan Saran, Vagon Onarım Fabrikası gibi bir tesisinin değerinden alınmasının çok güç olacağını kabul etmek gerektiğini belirtti.
Yeşilyurt Belediyesi'nin mücavir alanı içindeki 750 dönüm arazi üzerine kurulan, 70 bin metrekare kapalı alandaki fabrikanın bugünkü değerinin 50 milyon lirayı bulabileceğini kaydeden Vali Saran, fabrikanın sadece arazisinin bedelinin 25 milyon lira olduğunu belirtti.
Bir süre önce Polonyalı Tabor şirketinin Malatya'ya gelerek söz konusu fabrikada inceleme yaptığına dikkati çeken Ulvi Saran, "Kararlarını verdiler. Bu ayın 20'sinde geliyorlar. Gayet ciddi, istekli olarak buradaki Vagon Onarım Fabrika'mızı doğrudan vagon üretiminde kullanmak üzere gelecekler" dedi.
Vali Saran, daha önce Malatyalı 5 kişinin bu fabrikayı konserve üretiminde kullanmak istediğini anımsattı.
Saran, "Bizim Polonyalı şirkete önerimiz şu oldu; hem Tabor, hem daha önce buraya talip olan Malatyalı 5 kişi, hem de İl Özel İdaresi'nin ortaklığında bir yatırım olsun. Uzun süreli, 40-50 yıl, kiralama yolu ile burayı kullansınlar. Mülkiyet yine devletin. Onlar da oraya yatırım yaparlar" diye konuştu.
30 milyon dolarlık tesis kurulacak
Saran, Tabor'un söz konusu fabrikaya kuracağı tesisin en az 30 milyon dolarlık bir tesis olduğunu belirtti.
"Orada en az bin kişi çalışacak" diyen Saran, Türkiye'nin 2023 yılında yük vagonlarının sayısını 100 bine çıkarmayı hedeflediğini ifade etti. Vali Saran, şu anda bu hedefe ulaşılması için 80 bin vagonun imal edilmesinin gerektiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: Dünya