Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ile birlikte Mersin Limanı içerisinde bulunan ÖTV'siz ve KDV'siz akaryakıt satışı yapılacak olan istasyonun açılışını gerçekleştirdi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Mersin Limanı'ndan ÖTV'siz ve KDV'siz akaryakıt satışının başladığını belirterek, "Mersin Limanı, Akdeniz coğrafyasının en büyük limanlarından birisidir. Limanımız ülkemizin ticaretinde de çok önemli bir yere sahip. Türkiye'nin rekabet gücünün gelişmesi ve 2023 yılındaki 500 milyar dolar ihracat hedefimizin hayata geçirilmesi noktasında Mersin, Türkiye'nin lokomotifi olacaktır" dedi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ile birlikte Mersin Limanı içerisinde bulunan ÖTV'siz ve KDV'siz akaryakıt satışı yapılacak olan istasyonun açılışını gerçekleştirdi. Açılış öncesi MIP İdari binasında düzenlenen toplantıda konuşan Bakan Çağlayan, Mersin'e 4 yıllık süre içerisinde 8.2 milyar lira yatırım yapılacağını söyledi. Mersin ile ilgili geniş projelerin hayata geçirileceğini aktaran Çağlayan, Mersin'i turizm, kültür, ticaret ve dolayısıyla marka kent yapmak istediklerinin altını çizdi. Türkiye'nin bölgedeki gücü açısından Mersin'de yapılacak olan yatırımların çok büyük önem arz ettiğine vurgu yapan Çağlayan, "Bu yatırımlarla hem istihdama yönelik hem de ekonomiye yönelik büyük adımlar atmış olacağız. Bu konuda Mersin Limanı çok büyük önem taşıyor. Mersin Uluslararası Limanı, Akdeniz coğrafyasının en büyük limanlarından birisidir. Limanımız ülkemizin ticaretinde de çok önemli bir yere sahip. Türkiye'nin rekabet gücünün gelişmesi ve 2023 yılındaki 500 milyar dolar ihracat hedefimizin hayata geçirilmesi noktasında Mersin, Türkiye'nin lokomotifi olacaktır" diye konuştu.
12 Haziran seçimleri öncesinde Mersin'e milletvekili adayı olarak geldiğinde, ticaret odaları başkanlarıyla görüştüğünü dile getiren Çağlayan, şöyle devam etti:
"Bu görüşmelerde Mersin Uluslararası Limanı'nın, ülke genelindeki 7 gümrük kapısına nazaran haksız rekabetle karşı karşıya olduğunu ve ihracat amaçlı yük götüren araçların ÖTV'siz akaryakıt alamamasının getirdiği sıkıntılara değindik. Bu konuda gerçekleştirdiğimiz çalışmalar ve Başbakanımızın ciddi desteğiyle Mersin Uluslararası Limanı'ndan yapılacak olan ihracat taşımalarında, araçların ÖTV'siz ve KDV'siz akaryakıt konusunda Bakanlar Kurulu'nda gerekli imzalar atıldı. Çıkan karar 31 Mayıs tarihinde Resmi Gazete'de yer alarak yürürlüğe girdi. Sonuç itibariyle Mersin Limanı'ndan ÖTV'siz ve KDV'siz akaryakıt temin edilmesi imkanı getirildi. Bu çerçevede Mersin Limanı'nda ihraç malı taşıyan araçlara vergi istisnası yapılacak. Mersin'de hali hazırda 3.5 liradan satılan motorinde, 1.8 liralık vergisel düşüş olacak ve motorin 3.5 lira yerine 1.7 liradan satılacak. Ana muhalefet partisi 1.5 liraya motorin vereceğini söylemişti. Biz böyle bir söz vermemiştik. Ancak taahhütlerimizi yerine getirdik. Bu limandan motorin alacak olan ihracatçılarımız 1.7 lira ödeyecekler. Hamzabeyli, Kapıkule, İpsala ve Pendik ve Ambarlı ile Çeşme'de de uzun motorin verilebilecek."
Mersin Uluslararası Limanı'nın ihracat açısından taşıdığı potansiyele dikkat çeken Çağlayan, Ro-Ro taşıma kapasitesine getirilecek ilavelerle birlikte, Mersin'in büyük bir rekabetçi durumuna geleceğini belirterek, "Bu gelişmeler sonucunda Mersin Limanı'nın ve Mersin'in önemli kazanımlar sağlayacağını biliyoruz. Mersin-Trieste Ro-Ro Hattı, uluslararası taşımacılık açısından çok büyük önem arz ediyor. Çünkü bu hatla Avrupa'dan 3. dünya ülkelerine sevkıyatlar yapılıyor. Öte yandan şuana kadar Mersin-Trieste hattında 19 bin 300 TIR, 24 bin 462 da araç taşıması gerçekleşmiş. Taşımaların tamamında 53 milyon kilometre yol kat edilmiş. Burada tasarruf edilen akaryakıt 55 milyon 100 TL civarında. Bu nedenle Mersin-Trieste Ro-Ro Hattı'nın daha sık kullanılması bekleniyor. Bu şekilde bir çözüm izlenirse, yolların yıpranmaması ve akaryakıt gibi tasarruflar sağlayacaktır. Bunların yanında rekabet güçleri de artacaktır. Mersin ticaret ve aktarma merkezi olma yolunda hızla ilerleyecek. Mersin-İskenderiye Ro-Ro Hattı'nın faaliyete geçmesi ile bölge daha da hareketlenecek. İhracatçılarımızın giderleri konusunda azalma, ihracat kapasitesinde arttırma sağlayacak. Bu çalışmaların her biri yeni istihdam anlamına geliyor. Mersinin işsizlik sorununun çözümünde önemli bir atılım olarak görüyoruz" şeklinde konuştu.
Uygulama ile son dönemde sanayileşme ve ihracat konusunda hızla gelişen Anadolu ihracatçısının navlun ücretlerinden tasarruf ederek rekabet güçlerinin arttırılmasının sağlanacağını belirten Çağlayan, "Mersin-İskenderiye Ro Ro Hattı'nın faaliyete geçmesiyle birlikte başta İtalya olmak üzere Batı Avrupa'ya ve Kuzey Afrika'ya yönelik ihracat taşımalarımız artacaktır" diye konuştu.
Türkiye'nin 2010 yılında Ro-Ro taşımalarının sayısının 103 bin 224 olarak gerçekleştirildiğini kaydeden Çağlayan, "Bu taşımaların 13 bin 53'ü Mersin Limanı'ndan gerçekleşmiştir. Söz konusu uygulama ile birlikte Mersin Limanı'ndan yapılan taşımaların 2 yıl içinde 25 bine ulaşması beklenmektedir" dedi.
Konuşmanın ardından Bakan Çağlayan ve Kılıç, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ve beraberindeki heyetle birlikte, Mersin Uluslararası Liman sahası içerisinde bulunan ucuz akaryakıt satışı işlemini gerçekleştirecek olan istasyonun açılışını yaptı. Her 2 bakan, burada bir TIR'ın deposuna ucuz akaryakıt doldurdu.
Kaynak: Deniz Haber