Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / MISIRA VİZE KALKSIN SEFERİ

MISIRA VİZE KALKSIN SEFERİ

MISIRA VİZE KALKSIN SEFERİ13.09.2011

Başbakan Erdoğan'ın Mısır gezisine katılan ihracatçılar vizelerin kalkmasını talep ediyor. Ajandadaki diğer maddeler ise serbest ticaret anlaşmasındaki aksaklıklar, limanlardaki zorluklar ve bürokratik engeller.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın tarihi Arap Baharı ülkeleri ziyaretinde Mısır ile ekonomik ilişkilerde bugün yeni bir sayfa açılıyor. Başbakan Erdoğan'a eşlik edecek 280 kişilik heyette yer alan Türk işadamları vizelerin kalkmasını isteyecek. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, vizelerin kalkmasının faydalı olacağını belirterek, Türk yatırımcısının taleplerini şöyle sıraladı: "Serbest ticaret anlaşmasındaki aksaklıklar giderilmeli, limanlardaki zorluklar son bulmalı, referans fiyatlar yeniden belirlenmeli, bürokratik engeller son bulmalı."

İKİ UÇAKLA GİTTİLER

Başbakan Erdoğan'ın, Mısır, Tunus ve Libya'yı kapsaman resmi ziyaretleri bugün başlıyor. Tarihi ziyarete, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın da aralarında yer aldığı 280 kişilik heyet eşlik ediyor. Gezinin ilk durağı Mısır ziyaretinin ilk gününde iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulmasına ilişkin siyasi bildirge imzalanacak. Bu kapsamda ekonomik ilişkileri ve yatırımların teşvikini kapsayan bir dizi anlaşma imzalanacak. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, SABAH'a yaptığı değerlendirmede ziyaretin önemine vurgu yaparak, Mısır'ın Irak gibi Türkiye'nin yeni ticari partneri olabileceğini söyledi. Büyükekşi, Türk yatırımcıların Mısır'da 2 milyar dolardan fazla yatırımı bulunduğunu anımsatarak, "Birçok Arap ülkesi ile vizeleri kaldırdık. Mısır'la da kalkarsa çok faydalı olacaktır. Çünkü bu ülkeye yatırımlarımız yoğun. Türk yatırımcısı için de fırsatlar sunuyor" dedi. Büyükekşi, şöyle konuştu: "Türkler Mısır refahına katkı sağlayacak. Türk ihracatısı Mısır'da yeniden filizlenecek."

3 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ

Mısır'da 25 Ocak'ta başlayan gelişmeler sonrası iki ülke arasında geçen yıl 3 milyar dolara ulaşan ticaret hacmi de büyük oranda geriledi. Yeni yönetimle ticaretin yeniden canlandırılması için masaya oturulacak. Mısır tarafı, Mersin-İskenderiye roro deniz ulaştırma hattının açılmasını, enerji ve turizm alanlarında yeni anlaşmalar imzalanmasını istiyor.

PİYASALARDA İSTİKRAR ÖNEMLİ'

Ekonomi yönetimi de Mısır'a hazırlıklı gitti. Yatırımcılarla yüz yüze görüşeceklerini belirten Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da, ticari ilişkilerden yatırım fırsatlarına kadar geniş kapsamlı bir dosya ile gidiyor. Türk tarafı da, özellikle piyasaların istikrarı, para transferleri ve mali konularda güven ortamına vurgu yapacak. Başta inşaat sektörü olmak üzere yüzde 10 işçi kotalarının korunması talep edilecek.

YATIRIMLARA GÜVENCE

Geçen yıl 3 milyar dolara ulaşan iki ülke arasındaki ticaret hacmi bu yıl yaklaşık yüzde 15, ihracat da yüzde 80'nin üzerine geriledi. Türk firmaları da Mısır'daki yatırımlarının güvence altına alınmasını istiyor. Mısır'da yaklaşık 1.5 milyar dolarlık Türk yatırımı bulunuyor. Ayaklanma sonrası Mısır'da tesislerde üretime ara verilip çalışanlar Türkiye'ye geri dönmüştü.
Kaynak: Sabah