Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği (GAİB), Habur Sınır Kapısı'nda, girişlerde yaşanan sıkıntıların giderilmesini istedi. Araçların gününde giriş çıkışının sağlanamamasının navlun fiyatlarına olumsuz yansıdığını söyleyen GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, "Biz artık son zamanlarda sıkılmaya başladık." dedi. Personel sayısının artırılması gerektiğini belirten Çıkmaz, kontrollerin de uzun sürmesinden yakındı.
GAİB'de 'Habur Sınır Kapısı'nda Yaşanan Sorunlar' konulu bir toplantı düzenlendi. Toplantıda konuşan GAİB Başkanı Çıkmaz, birlik olarak ihracatın yaklaşık yüzde 40-45'inin Irak'a yapıldığını hatırlattı.
Yılsonunda da ihracatın 8 milyar doları bulmasını beklediklerini kaydeden Çıkmaz, "Bu rakamın, yüzde 30 ila 40 kadarı, Irak'a yaptığımız ihracat. Yaklaşık 2 bin firma Irak'a direkt olarak ihracat gerçekleştiriyor. Irak, sadece bölgenin değil, Türkiye'nin de en çok ihracat yaptığı ülkelerin başında geliyor. Irak'a ihracat dediğimizde de Habur Sınır Kapısı bizim için büyük önem taşıyor. Sadece Güneydoğu değil, Akdeniz'deki, İç Anadolu'daki, İstanbul'daki ihracatçılarımızın birinci derece ilgili olduğu kapımız. Ancak, maalesef bu kapıdan zaman zaman giriş ve çıkışlarda sıkıntı yaşıyoruz. Son 1 aydan beri, çıkışta sorun yaşadık. Onu çözer gibi olduk. Şimdi de girişlerde sıkıntı yaşamaya başladık." diye konuştu.
Irak'a satılan malların kar marjı olan ürünler olmadığını vurgulayan Çıkmaz, "Tonda, 10, 20, 30, 40, 50 dolarla mal satıyoruz. Zaten, Irak'a giden gelen arabalar, son derece kısıtlı. Araçların sayısı belli. Bu araçların da, gününde girişini ve çıkışını sağlayamadığımız zaman navlun fiyatları bir anda fırlıyor. Son zamanlarda da bildiğim kadarıyla 30 dolar olan navlun fiyatları, 60–70 dolarlara çıktı. Bu aradaki 30–40 dolar, bizim ihracatçımızın kârını olduğu gibi götürüyor. Biz artık son zamanlarda sıkılmaya, zorlanmaya başladık." şeklinde konuştu.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın talimatıyla görevlendirilen 3 kişinin, Habur'da incelemeler yaptığını ve çıkışlarda sorunun bittiğini kaydeden Çıkmaz, bu defa da dönüşte sıkıntının yaşandığını vurguladı.
Araba sıkıntısının bulunduğunu aktaran Çıkmaz, ilgililerin sorunu yerinde göreceğini dile getirerek, ihracatçılara da çağrıda bulundu. Çıkmaz, "Sizden sorunlarınızı bizzat dinlemek istiyoruz. Bunu da Ankara'ya beraber iletmeliyiz." şeklinde konuştu.
Kaynak: CHA