2009 yılında ‘Küresel Güç Türkiye’ sloganıyla ele alınan, 18 – 19 Kasım’da Lütfi Kırdar’da düzenlecek Dünya Türk girişimciler Kurultayı’nın, bu yılki sloganı ‘Değişen Dünyada Yükselen Türkiye’ olacak.
Dünya Türk girişimciler Kurultayı toplantısı, TOBB/DEİK ve DTİK Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun başkanlığında, ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı'nın katılımıyla istanbul'da gerçekleştirildi
Toplantıdan alınan kararlar açıklandı.
Buna göre, dünya’nın dört bir yanında başarı hikâyesi yazan girişimciler İstanbul’da buluşak. 2000 katılımcı ile gerçekleştirilen bu buluşmaya Başbakan da katılacak. 2009 yılında “Küresel Güç Türkiye” sloganıyla düzenlenen kurultayın, bu yılki sloganı “Değişen Dünyada Yükselen Türkiye” olacak.
Yapılan açıklamaya gore, bundan sonraki temel sorun, ulusal ve küresel düzeyde değişimin öncüsü olmak... Değişimi ulusal hedeflerimiz ve hayallerimiz doğrultusunda yönetmek olacak…
Daha güçlü bir Türkiye için ülkenin uç beyleri ile geleceği konuşulacağı kaydedilerek, Türk Diasporası olarak kendi iç bağlarımızı güçlendireceğiz.
Bugüne kadar ülkemizin değişiminin arkasındaki en dinamik güç, Türk özel sektörü ve Türk girişimcisi oldu.
Bundan sonra da girişimcilerimiz, Küresel Türkiye vizyonunun arkasındaki en önemli itici güç olacaktır.
Zira Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023 yılı için büyük hedeflerimiz var.
Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek istiyoruz. İnsanların yaşamaktan mutluluk duyduğu, kaliteli demokrasisi ve güçlü ekonomisiyle, küresel bir aktör haline gelmiş bir ülke olmak istiyoruz. “ denildi.
Türk dünyasına ilişkin öne çıkan başlıklar
Türk Hava Yolları’nın dünyanın dört bir köşesine uçtuğu,
bankalarımızın girişimcimizin ihtiyaç duyduğu her noktada faaliyet gösterdiği,
‘made in Turkey’ damgalı ürünlerin dünyada her eve girdiği,
dünyanın saygın yayınevlerinin yazarlarımızın kitaplarını bastığı,
başka ülkelerdeki gençlerin yüksek eğitimini Türkiye’de yapmak istediği ve Türkçe öğrendiği bir dünya ve Türkiye hayal ediyoruz.
Dünyanın herhangi bir havaalanından herhangi bir uçağa binerseniz bir Türk girişimcisine rastlarsınız. Bugün Türk girişimcisi Vancouver’dan Vladivostok’a; Helsinki’den Cape Town’a kadar geniş bir coğrafyada iş yapıyor.
Dünyanın neredeyse her bir köşesine mal ve hizmet satıyor, 200’ün üzerinde ülkeye ihracat yapıyor.
86 ülkede 6 bine yakın müteahhitlik projesini başarıyla tamamlayan Türk girişimcisi, küresel piyasalarda satın alma ve birleşmeler yapıyor, yurt dışında 2 binin üzerinde mağaza işletiyor.
Öte yandan Türk profesyoneller, küresel şirketleri ve uluslararası kuruluşları yönetiyor.
Tüm bunları başaran Türk girişimci ve profesyonelleri, Türklerin tüccar, girişimci ve yönetici bir millet olduğunu da tüm dünyaya gösterdi.
2023 yılı ulusal hedeflerimizi, Türk girişimcisinin cesareti, tecrübesi, bilgisi ile gerçekleştirecek. Bu hedeflere dünyanın dört bir yanına yayılmış Türk girişimcisinin dinamizmiyle ulaşacağız.
Çin’i dünyanın üretim üssü, Hindistan’ı dünyanın yazılım merkezi, İsrail’i inovasyon merkezi yapan temel faktörlere baktığımız zaman, bunun kendi diasporaları ile etkin iletişim içinde olmaları ve onları kendi hedefleri doğrultusunda birleştirilmeleri olduğunu görürüz.
Aynı şekilde Türk diasporası da küresel aktör olmamız için, dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefini gerçekleştirmemiz için, en önemli varlıklarımızdan birisidir.
Türkiye olarak daha önce biz diaspora kelimesini hep olumsuz bir kavram olarak değerlendirdik. Bu kavramı, başka ülkelerin diasporalarının ülkemiz aleyhine yaptıkları faaliyetler ile özdeşleştirdik.
Oysa bizim de yurt dışında güçlü bir insan varlığımız vardı ama örgütlü değildi.
Biz bu hazinenin bir küresel güç unsuru olabileceğini düşünüp, gerekli politikaları geliştiremedik.
“Ülkemizin insan gücüne bakın!”
Toplantı sonuç bildirgesinde yer alan diğer başlıklar ise şöyle:
Bugün 5,2 milyon Türk Avrupa’da yaşıyor, 140 bin ticari işletmeyi çalıştırıyor, 640 bin kişiye iş veriyor, 50 milyar Avro ciro yapıyor.
Dünyanın en büyük yazılım ve bilişim şirketi Microsoft'ta 350, dünyanın en büyük internet arama motoru Google'da 35, ABD'li havacılık devi Boeing firmasında ise 75 Türk mühendis görev yapıyor.
Türkiye yurt dışında en çok vatandaşı yaşayan 10. ülkedir.
Türkiye ABD’ye en çok öğrenci gönderen 10. ülkedir.
Yurt dışında 130 bin Türk üniversite öğrencisi, 830 bin Türk ilköğretim öğrencisi bulunuyor.
Yurt dışında 3900 Türk derneği var.
2009 yılında düzenlediğimiz Kurultay ile bu potansiyelin ortaya çıkarılması için elimizi taşın altına koyduk.
Sayıları 5 milyonu aşan Türk diasporasını küresel hedeflerimiz doğrultusunda örgütlemek, hedeflerimiz etrafında kenetlenmesini sağlamak amacıyla Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde Dünya Türk İş Konseyini (DTİK) kurduk.
Bu oluşumun başkanlığını bizzat üstlendim ve İstişare Kurulu Başkanlığını ise Coca Cola CEO’su Sayın Muhtar Kent yürütüyor. 5 Mayıs 2008 tarihlerinde İstanbul’da DTİK Genişletilmiş İstişare Kurulu Toplantısı’nı gerçekleştirdik.
2009 yılında Cumhurbaşkanımız Sn. Abdullah Gül ve Bakanlarımızın katılımıyla gerçekleştirdiğimiz Dünya Türk Girişimciler Kurultayı ile yaklaşık 80 ülkeden 2000’i aşkın Türk girişimci ve profesyoneli aynı platformda buluşturduk.
Türk Diasporası kavramını ilk defa pozitif anlamda bu çatı altında kullandık.
Bu kurultay sırasında yapılan seçimlerde DTİK yönetimi; Afrika-Orta Doğu-Körfez, Amerika, Avrupa Bölge Komiteleri ve Komitelerin yönetimleri oluşturuldu. Biraz önce kendilerini dinlediniz.
Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) olarak yurt dışında yaşayan girişimciler ve profesyoneller arasında etkin bir iletişim kurulabilmesi için DTİK İletişim Platformu’nu (dtik.org.tr) kurarak Türk girişimci ve profesyonellerini elektronik ortamda bir araya getirdik.
İletişim platformundaki Türkler aralarında iletişim kuruyorlar, birbirleri ile ticaret yapıyorlar.
Sürdürülebilir diaspora stratejisi ile dünyadaki en etkin diasporalardan birisi olmayı hedefliyoruz. 21. yüzyılda başa güreşmek için güçlü diasporamız olmalı.
Bunun için 10 temel önceliğimiz var. Şimdi müsaadenizle bu 10 önceliğimizi sizlere paylaşmak istiyorum.
Türk Diasporasının Türk pasaportunun yanı sıra bulundukları ülkenin pasaportunu da taşıması,
Türk Diasporası üyelerinin başarılarını tanıtmak için etkin bir tanıtım stratejisi takip etmesi,
Uluslararası kuruluşlarda ve sivil toplum kuruluşlarında daha fazla Türk’ün görev alması,
Türk profesyonellerin küresel şirketlerde çalışmaya teşvik edilmesi,
Türk Diasporasının yaşadıkları ülkenin sosyal ve kültürel hayatında aktif bir biçimde yer alması,
Türk Diasporasının yaşadıkları ülkede yerel ve ulusal düzeyde siyasete katılmaları, tüm toplumun temsilcisi olma imajlarını güçlendirmeleri,
Türk Diaspora üyelerinin çocuklarına bulundukları ülkenin dilini ve Türkçeyi en iyi şekilde öğretmeleri,
Yurt dışındaki Türk şirketlerinin rekabet değil işbirliği yapmaları,
Kamu özel sektör işbirliği ile sürdürülebilir diaspora stratejisi oluşturulması,
Türkiye’den başka ülkelere giden profesyonellerin Türkiye’deki projelere katkı sağlamasına imkân verecek mekanizmalar kurulması.
Bu hedefler ve öncelikler doğrultusunda Dünya Türk Girişimciler Kurultayı’nı 18-19 Kasım 2011 tarihlerinde Ekonomi Bakanlığımız ile birlikte İstanbul’da yeniden topluyoruz.
Kurultayımız bir kez daha yurt dışında yaşayan yerleşik girişimciler ve işadamı örgütlerini, uluslararası şirketlerde üstün başarı sağlamış Türk yöneticileri, Türk profesyonelleri, genç girişimcileri, ekonomistleri, uzmanları, siyasi temsilcileri, bürokratları, Türkiye’de yerleşik işadamları ve iş dünyası liderlerini, akademisyenleri bir kez daha bir araya getirecek.
Kurultayımızın ilk gününde birbirine paralel olarak 5 bölgesel oturum yapılacak. Bunlar: Amerika ve Latin Amerika, Avrasya, Asya-Pasifik, Afrika-Orta Doğu-Körfez ve Avrupa-Balkanlar Oturumudur.
Her bir oturum bir bakanımızın katılımıyla gerçekleşecek. Her bir bölgesel oturumda Türkiye’nin sürdürülebilir diaspora stratejisini nasıl tasarlayabileceği ve tasarlanan stratejinin nasıl uygulanabileceği tartışılacak.
Bölgesel oturumlarımızda sürdürülebilir diaspora stratejisinin 4 ana ekseni tartışılmaya açılacak:
Türk Diasporasının ekonomik varlığını nasıl güçlendirebiliriz?
Türk Diasporasının yaşadığı ülkeye ve topluma entegrasyonunu güçlendirmek ve sosyal sermayesini artırmak için neler yapılabilir?
Ekonomik varlığı ve sosyal sermayesi artan Türk Diasporası etkin bir şekilde örgütlenip nasıl Türkiye lobisi yapabilir?
Türk Diasporasının anavatan ile etkileşimi nasıl güçlendirilebilir; Türk Diasporası ulusal hedeflere nasıl katkı sağlayabilir?
Bu oturumlarda ortak akıl mekanizması çalıştırılıp katılımcı bir tartışma yapılacak. Ortaya çıkan görüşler raportörler tarafından raporlaştırılacak ve eylem planına dönüştürülecek.
İkinci olarak profesyoneller oturumu düzenliyoruz. Bu oturumda yurt dışında faaliyet gösteren profesyoneller konuşmacı olarak katılacak.
Bu oturumda;
Türk gençlerinin küresel şirketlere ve uluslararası kuruluşlarda çalışmasının nasıl teşvik edilebileceği;
buralardaki Türklerin nasıl daha aktif olup daha üst seviyelere çıkabileceği,
küresel şirketlerde ve uluslararası kuruluşlarda çalışan Türklerin ana vatan ile ilişkilerinin nasıl güçlendirilebileceği,
ve bu profesyonellerin 2023 ulusal hedeflerimize ulaşmamız için katkılarının nasıl arttırılabileceği gibi konular tartışılacak.
Daha sonra yurt dışından gelen girişimcilerimiz arasında ikili iş görüşmeleri yapılacak. İkili iş görüşmelerine özel önem veriyoruz. Girişimcilerimizi aralarında sektörel ve bölgesel olarak eşleştiriyoruz ve azami sayıda iş görüşmesi yapmalarını ve aralarında iş bağlantıları kurmalarını istiyoruz.
Kurultayımızın ikinci gününe Başbakanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan teşrif edecekler. İkinci gününde DTİK yönetim kurulu ve bölgesel komiteleri için seçimler yapılacak ve yeni yönetim belirlenecek.Kurultay’a dünyanın dört bir yanındaki girişimcilerimizi ve profesyonellerimizi davet ediyoruz.
Kalbi yerel, vicdanı ulusal, beyni küresel, vizyonu gelecek olan Türkler burada buluşacak. Herkesi bu buluşmaya davet ediyoruz.
Kayıt olmak için adres: www. dtik.org.tr
Sizlere sözünü ettiğim hedefleri gerçekleştirmek ancak kamu-özel sektör işbirliği ve ortak akıl ile mümkün olur.Bunun içim tüm diğer projelerimizde olduğu gibi burada da kamu-özel sektör işbirliğine özel önem veriyoruz."
Kaynak: Lojistik Haber