Tarihi ticaret yolu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın girişimleriyle hayata dönüyor.
Sadece tüccarların değil, doğu ve batı arasında bilgelerin, orduların, fikirlerin, dinlerin ve kültürlerin de yolu olan İpek Yolu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın girişimleriyle yeniden canlandırılacak.
Yazıcı, başlattıkları İpek Yolu Projesi'nin, bu coğrafyada tarihi bir buluşmanın projesi olacağını belirterek, ''Hedefimiz, komşu ülkeler başta olmak üzere aramıza örülen psikolojik duvarları yıkmak, ekonomilerimizi güçlendirmek, siyasi olarak en üst düzeyde temaslarımızı arttırmaktır'' dedi.
Bakan Yazıcı, ''İpek Yolu Ülkeleri Arasında Ticaretin Geliştirilmesi ve Kolaylaştırılmasında Gümrük İdarelerinin Rolü'' konulu 4. Uluslararası İpek Yolu Forumu'na katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak için Gürcistan'ın Batum kentine gitti.
Gürcistan'a gitmeden önce soruları yanıtlayan Bakan Yazıcı, dünyanın en uzun ve en eski uluslararası ticaret yollarından biri olan İpek Yolu'nun, tarih boyunca hem geçtiği bölgeleri kalkındırıp halkın refah seviyesini yükselttiğini hem de doğu-batı kültür ve medeniyeti için bir köprü olduğunu anlattı.
Uluslararası ilişkilerin ve dünya sisteminin yeniden yapılandırıldığı bir dönemden geçildiğini ifade eden Yazıcı, bu nedenle İpek Yolu Projesi'nin, tarihten bu yana çok iyi dostluklar kurmuş olan ülkeleri yeniden biraraya getireceğini kaydetti.
Yazıcı, Tarihi İpek Yolu güzergahında bulunan; Çin, Azerbaycan, Hindistan, Irak, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Özbekistan, Pakistan, Rusya, Suriye, Tacikistan, Güney Kore, Afganistan, Gürcistan ve Türkiye'nin dün olduğu gibi bugün de dostluk ve ticaret bağlarını sımsıkı devam ettirmesi gerektiğini belirtti.
Amaçlarının, İpek Yolu'nun söz konusu ülkeler arasında ticarette, ulaşımda, fikirde ve düşüncede bir değişim aracı olarak canlandırılması olduğunu anlatan Yazıcı, ''Bu perspektifle, İpek Yolu Projesi, bu coğrafyada tarihi bir buluşmanın projesidir. Hedefimiz; komşu ülkeler başta olmak üzere aramıza örülen psikolojik duvarları yıkmak, ekonomilerimizi güçlendirmek, siyasi olarak en üst düzeyde temaslarımızı arttırmaktır'' dedi.
GÜRCİSTANLA ANLAŞMA İMZALANDI
Yazıcı'nın temasları çerçevesinde Türkiye ile Gürcistan arasında ''Yolcuların, taşıtların ve eşyaların uluslararası dolaşımına ilişkin elektronik veri paylaşımının detaylarına dair'' bir protokol imzalandı.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız ve Gürcistan Maliye Bakanı yardımcısı Jambul Ebanoidze tarafından kaleme alınan söz konusu protokol, iki ülke arasındaki Sarpi-Sarp gümrük kapılarından başlamak üzere ortak kapı projesini hayata geçirmeyi amaçlıyor.
Proje uyarınca sadece çıkış ülkesinde beyan yapılması ve kontrollerin de giriş ülkesinde yapılması öngörülüyor.
Böylece işlemlerle duplikasyonlar önlenerek gümrüklerde beklemelerin yüzde 40 oranında azaltılması hedefleniyor.
Türkiye ile Gürcistan arasında verilerin elektronik ortamda değişilebilmesi ve birlikte kullanılabilmesi için imzalanan protokolle, her iki ülke 2012 yılı içinde Sarp-Sarpi gümrük kapısından başlayarak, iki ülke gümrük kapılarındaki uygulamalarda önemli ölçüde harmonizasyon, basitleştirme ve hız sağlamayı amaçlıyor.
Dünyadaki ilk ve tek ortak çalışma modellerinden biri olacak bu ortak gümrük kapısı uygulaması, 2013 yılı içinde yeni açılacak Çıldır-Aktaş-Karsaki kapılarında da uygulanması hedefleniyor.
Söz konusu protokol imzalandıktan sonra gazetecilere bir açıklama yapan Bakan Hayati Yazıcı, Türkiye ile Gürcistan arasında başta Sarp sınır kapısı olmak üzere çok önemli gümrük kapılarının bulunduğunu ifade ederek, ''Yaptığımız anlaşma ile bu gümrük kapılarımızı ortak gümrük kapısı olarak işletmeyi hedefliyoruz'' dedi.
Kaynak: AA