Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / SERBEST BÖLGELERDEKİ TİCARET ARTIŞI SÜRÜYOR

SERBEST BÖLGELERDEKİ TİCARET ARTIŞI SÜRÜYOR

SERBEST BÖLGELERDEKİ TİCARET ARTIŞI SÜRÜYOR31.10.2011

Serbest bölgelerde 8 ayda ticaret yüzde 28,4 artarak, 14,9 milyar dolara ulaştı. En fazla ticaret 3,5 milyar dolarla Ege Serbest Bölgesi'nde gerçekleşti.

Ekonomi Bakanlığı verilerinden yapılan hesaplamalara göre, Ocak-Ağustos döneminde en fazla ticaret, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 133 artış ve 3,5 milyar dolar ticaretle Ege Serbest Bölgesi'nde gerçekleşti. Söz konusu bölgede ticaret, geçen yıl aynı dönemde 1,5 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.

İstanbul Endüstri ve Ticaret Bölgesi 2,7 milyar dolarla en fazla ticaretin gerçekleştiği ikinci bölge oldu. Ancak bölgenin ticaretinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,6 gerileme yaşandı. Mersin Serbest Ticaret Bölgesi'nde, yüzde 20,71 artışla 1,7 milyar dolarlık ticaret yapıldı. İstanbul Endüstri ve Ticaret Bölgesi'nde geçen yıl aynı dönemde 2,7 milyar dolarlık, Mersin Serbest Ticaret Bölgesi'nde 1,4 milyar dolarlık ticaret yapılmıştı.

İstanbul Atatürk Havalimanı da ticaretin yüzde 8,83 oranında gerilemesine rağmen, 1,5 milyar dolarla en fazla ticaretin yapıldığı bölgeler arasında yer aldı. Avrupa Serbest Bölgesi'nde ise ticaret yüzde 78,2 artarken, bu bölgede de 1,4 milyar dolarlık ticaret gerçekleşti.

En az ticaretin gerçekleştiği bölgeler

Ocak-Ağustos döneminde en az ticaretin gerçekleştiği bölge 2,5 milyon dolarla Mardin Serbest Bölgesi oldu. Mardin Serbest Bölgesi'ni 3,3 milyon dolarla Rize Serbest Bölgesi, 40,7 milyon dolarla Trabzon Serbest Bölgesi izledi.

Geçen yıl aynı dönemde, Mardin Serbest Bölgesi'nde 4,8 milyon dolarlık, Rize Serbest Bölgesi'nde 2,4 milyon dolarlık, Trabzon Serbest Bölgesi'nde ise 33,5 milyon dolarlık ticaret gerçekleşmişti.

En fazla ticaret OECD ve AB ülkeleriyle

Serbest bölgeler aracılığıyla Ocak-Ağustos döneminde en fazla ticaretin yapıldığı ülkeler 6,7 milyar dolarla Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri oldu. Söz konusu ülkelere yapılan ticaret geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35,9 arttı.

27 AB ülkesiyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28,9 artışla 5,4 milyar dolarlık, diğer OECD ülkeleriyle de yüzde 6,9'luk artışla 1,3 milyar dolarlık ticaret gerçekleştirildi.

Diğer Avrupa ülkeleri ile yüzde 0,18'lik artışla 32,7 milyon dolarlık, Bağımsız Devletler Topluluğu ile yüzde 4,05 artışla 752,5 milyon dolarlık, Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkeleri ile yüzde 7,38 artışla 1,4 milyar dolarlık, diğer ülkelerle de yüzde 11,6'lık artışla 2,2 milyar dolarlık ticaret yapıldı.

Kaynak: Dünya