6. Uluslararası Altın Çıpa Denizcilik Başarı Ödülleri, İstanbul Ataköy Sheraton Hotel'de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Birleşmiş Milletler Denizcilik Örgütü Genel Sekreteri Efthimios Mitropoulos'un da katıldığı törenle sahiplerini buldu.
Sunuculuğunu Savaş Karakaş'ın yaptığı törende açılış konuşmalarını Deniz Haber Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Recep Canpolat ve Dünya Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erdem Top yaptı. Konuşmaların ardından düzenlenen törende Altın Çıpa Ödülleri’ne layık görülen denizcilere ödülleri takdim edildi.
ALTIN ÇIPA 2011 ÖDÜL SAHİPLERİ YILIN YATIRIM PLAKETİ
2009 yılında dünyanın en büyük üçüncü konteyner armatörlük şirketi CMA CGM şirketinin yüzde 20'sini 500 milyon dolarlık yatırımla satın alan Yıldırım Grup, 6. Altın Çıpa Denizcilik Ödülleri'nde Yılın Yatırımı Plaketini almaya hak kazandı. Yıldırım Grup Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Yıldırım'a plaketini İran İslam Cumhuriyeti IMO Temsilcisi Ali Akbar Marzban verdi.
EĞİTİME KATKI BAŞARI PLAKETLERİ
İTÜ Denizcilik Fakültesi'ne 1 milyon TL bağış yaparak denizcilik eğitimine büyük katkı sağlayan Dünya Denizcilik, Eğitime Katkı Başarı Plaketi'nin sahibi oldu. Dünya Denizcilik Operasyon ve Kalite Müdürü Kaptan Turgay Çehreli ödülü Suay Umut adına alırken, ödülü Suriye IMO Temsilcisi Mustafa Kanafani takdim etti.
Bir diğer Eğitime Katkı Başarı Plaketi ise İTÜ Denizcilik Fakültesi'ne 1 milyon TL bağış yaparak denizcilik eğitimine büyük katkı sağlayan Uzmar Denizcilik'in oldu. Sektörün Beybaba'sı olarak bilinen duayen Kaptan Altay Altuğ'a ödülünü TRACECA Ulusal Sekreteri Barış Tozar verdi.
KONTEYNER GEMİ ACENTELİĞİ ÖDÜLÜ
Filosunu 2010 yılı itibariyla 432 gemiye ulaştıran, dünyanın dört bir yanında sahip olduğu 421 ofis, 40 bin çalışanıyla müşterilerine 6 kıtada servis ağı sağlayan MSC, 1978 yılından beri Türkiye’de hizmet veriyor ve Türkiye'de faaliyet gösteren en büyük konteyner taşıma şirketi olma özelliğini koruyor. Her hafta Türk limanlarına uğrak yapan 19 farklı direkt servisi, ithalat ve ihracatçıların hizmetine sunan şirket; 2010 yılında 1 milyon TEU’nun üstünde konteyner elleçleyerek, Türk ithalat ve ihracatçısına sağladığı kolaylıklar ve açmış olduğu hatlarla Konteyner Gemi Acenteciliği dalında Altın Çıpa'nın sahibi oldu. MSC Gemi Acenteliği CEO'su Hasan Piroğlu'na ödülünü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Denizcilik Sektör Meclis Başkanı ve Altın Çıpa Jüri Heyet Başkanı Erol Yücel verdi.
AÇIK DENİZ YÜK GEMİ ACENTELİĞİ ÖDÜLÜ
Temelleri bundan 25 yıl önce atılan, denizcilik sektörüne ilk adımı olan Acentelik departmanı, bugün dünya denizciliğinin önde gelen birçok ismine servis veren, saygın denizcilik firmalarına tüm Türk liman ve boğazlarında eşlik eden Akmar Deniz Acenteliği, yılda 700-800 geminin Türkiye limanlarında ve boğazlarında acenteliğini yapıyor ve Türkiye’nin en önemli liman kentleri olan İstanbul/Marmara, İzmit, Aliağa, İzmir, İskenderun ve Mersin’de kendi ofisleriyle hizmet veriyor. Uluslararası çapta kazandığı başarılarından ötürü Akmar Deniz Acenteliği, Açık Deniz Yük Gemi Acenteliği Ödülü'nü almaya hak kazandı. Akmar Deniz Acenteliği Genel Müdür Yardımcısı Bülent Özen'e ödülünü Güney Kore IMO Temsilcisi Youngsun Park takdim etti.
DENİZ VE GEMİ TEKNOLOJİLERİ ÖDÜLÜ
Türkiye’de bir sektörü yoktan var eden Güven Kepçe, 8 bin metrekarelik modern tesisinde kısa sürede dev bir marka haline gelirken, üretiminin yüzde 90'ını da ihraç ederek dünya kepçe üreticileri arasında 2. sıraya yerleşti. Tüm dünya Çin’den ürün ihraç ederken firma ihracatının yüzde 60’ını Çin’e yaptı. Ülke ekonomisi ve gemi sanayisine sağlamış oldukları katkılarından dolayı Güven Kepçe; Altın Çıpa Jüri Heyeti tarafından ‘Deniz ve Gemi Teknolojileri’ dalında yılın en başarılı firması seçildi. Güven Kepçe Yönetim Kurulu Üyesi Engin Güven'e ödülünü Uluslararası Gemi Mühendisleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü Konsey Başkanı Malcolm Vincent verdi.
GEMİ YAN SANAYİ ÖDÜLÜ
Denizcilik sektörüne yönelik yüksek basınçlı kompresör üreten Dalgakıran, Türk denizcilik sektörünün yaklaşık yüzde 70’inin ihtiyaçlarını karşılıyor. Ukrayna, İngiltere ve Almanya’da kendi şirketlerini kuran şirket, geçen yıl Almanya’da bir fabrika satın alarak Hertz markası ile üretime başladı. AR-GE departmanının denizcilik sektörü için özel olarak geliştirdiği yüksek basınç ilk çalıştırma havası kompresörlerini dünya piyasalarına satıyor. Yaklaşık 60 ülkede distribütörlüğü bulunan firma 5 kıtada, 100 ülkede faaliyetlerini başarıyla sürdürüyor. Ar-Ge yatırımlarıyla gemi sanayisine sağladığı katma değerden dolayı Dalgakıran; Gemi Yan sanayi dalında Altın Çıpa almaya hak kazandı. Dalgakıran Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran'a ödülünü Saint&Kitts Vincent IMO Temsilcisi Talha Qureshi takdim etti.
YAT VE TEKNE İNŞA ÖDÜLÜ
1976 yılında kurulan ve Tuzla'daki tersanesinde imal ettiği süper yatlarla hem tekne severlerin hem de yabancı sermayenin ilgisini çeken Mengi Yay, bugüne kadar çeşitli boylarda 81 tekneyi denize indirdi. Şu an tersanenin üretim hattında 32 ile 46 metre aralığında değişen 5 tekne bulunuyor. Türkiye’nin mega yat inşasında, bir marka haline gelmesinde sağladığı katma değerden dolayı Mengi Yay; 6. Altın Çıpa Denizcilik Başarı Ödülleri'nde Yat ve Tekne İnşa Ödülü'nü almaya hak kazandı. Mengi Yay Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Mengi'ye ödülünü Intercargo Genel Müdürü David Jones verdi.
GEMİ İNŞA ÖDÜLÜ
Uzun yıllar Tuzla’da faaliyet gösteren Tersan Tersanecilik, gemi inşa tecrübesini Yalova-Altınova’ya taşıdı ve Türkiye’nin en büyük tersanesi olan Boğaziçi Tersanesi’ni hayata geçirdi.
Ticari gemilere talebin azalmasının ardından özel amaçlı gemi tiplerine yönelen Tersane, pazarlama stratejisiyle Norveçlilerin Türk tersanelerine yönelmesini sağladı. Norveç dışında anahtar teslim inşa edilen ilk gemiyi tamamlayıp sahibine teslim eden Tersan, LNG ile çalışan ticari gemiyi suya indirerek bir ilke de imza atmış oldu. 220 dönüm üzerinde kurulu Boğaziçi Tersanesi, bu yıl dört farklı Norveçli firma ile de beş adet balıkçı gemisi için sözleşmesi imzaladı. Tersan, Norveçli Bergen Tersanesi’ne ait bir platform destek gemisini önümüzdeki aylarda kabuki olarak Yalova’ya getirip donatımını Türkiye’de yaparak bir ilke daha imza atacak. Türk gemi inşa sanayisine yeni pazarlar açan Tersan-Boğaziçi Tersanesi, Altın Çıpa Jüri Heyeti tarafından ‘Yeni Gemi İnşa’ kategorisinde 2010 yılının en başarılı tersanesi seçildi. Tersan Tersanesi Genel Müdürü Engin Oktay'a ödülünü MHP İstanbul Milletvekili Durmuş Ali Torlak takdim etti.
LİMAN İŞLETMECİLİĞİ ÖDÜLÜ
PSA International ve Akfen ortaklığıyla kurulan MIP, 17 Mayıs 2007 tarihi itibariyle Mersin Limanı’nı 36 yıllığına devralmıştı. Türkiye’nin sanayileşmiş kentleri ve sınır komşularımızla demiryolu ve karayolu ile bağlantılı olan MIP, Türkiye’nin önemli bir ihracat ve ithalat üssü haline dönüşümünü sürdürüyor. Milyonlarca dolarlık yatırımla modern bir terminale dönüşen, 110 hektar yüzölçümüne sahip limanda her geçen gün işlem hacmini genişleten, Doğu Akdeniz'in lider limanı olma yolunda emin adımlarla ilerleyerek, uluslararası hat operatörlerin tercihi haline gelen Mersin Uluslararası Limanı İşletmeciliği A.Ş., 6. Altın Çıpa Denizcilik Başarı Ödülleri'nde Altın Çıpa Jüri Heyeti'nin dikkatini çekerek Liman İşletmeciliği Ödülünü almaya hak kazandı. PSA Mersin Uluslararası Limanı Genel Müdür Yardımcısı Kürşat Tezkan'a ödülünü Nijerya IMO Temsilcisi Anus Kawu Suleymanie verdi.
PETROL VE KİMYASAL TANKER İŞLETMECİLİĞİ ÖDÜLÜ
1985 yılında kurulan Selay Denizcilik, yaptığı yatırımlar ve bir çok firmayı sıkıntıya sokan ekonomik krizden istikrarını bozmadan ve süreci doğru yöneterek çıkan Selay Denizcilik, başarılı yönetimden dolayı 6. Altın Çıpa Denizcilik Başarı Ödülleri'nda ‘Kimyasal Tanker İşletmeciliği’ kategorisinde ödül almaya hak kazandı. Selay Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Suphi Çolak'a ödülünü Wista İngiltere Başkanı Maria Dixon takdim etti.
KURU YÜK GEMİ İŞLETMECİLİĞİ ÖDÜLÜ
Filosundaki gemilerin yanı sıra işletmeciliğini yaptığı gemilerle bugün dökme kuru yük, genel kargo, taşıtlar, konteyner ve her türlü proje taşımacılığında faaliyet gösteren Konvoy Denizcilik, özellikle handysize, handymax ve heavy lift taşımacılığında başarılı bir işletme sergiliyor. Önemli uluslararası firmalarla proje ortaklıkları yapan ve Avrupalı armatörlere teknik işletme hizmetleri veren İzmir merkezli şirket, yaklaşık 250 kişiye istihdam sağlıyor. Farklı bir gemi işletmeciliği anlayışıyla Avrupalı armatörlerin güvenini kazanan Konvoy Denizcilik, Kuru Yük Gemi İşletmeciliği kategorisinde ödül almaya hak kazandı. Konvoy Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Emirsoy'a ödülünü İtalya IMO Temsilcisi Amiral Cristianao Aliperta verdi.
BÜYÜK TONAJ GEMİ ARMATÖRLÜĞÜ ÖDÜLÜ
6 bin DWT ile 180 bin DWT aralığında 20'nin üstünde gemi işleten Kıran Denizcilik, 6. Altın Çıpa Denizcilik Başarı Ödülleri'nde Büyük Tonaj Gemi Armatörlüğü Ödülü'nü almaya hak kazandı. Kıran Holding Başkan Vekili Tamer Kıran'a ödülünü IMO Teknik Komite Direktörü Zian Xin Zhu takdim etti.
MERHUM YÜCEL ODABAŞI JÜRİ ONUR ÖDÜLÜ
Malta IMO Temsilcisi ve Malta Uluslararası Denizcilik İdaresi Genel Sekreteri Carmel Lino Vassalo, 6. Altın Çıpa Denizcilik Ödülleri'nde Merhum Yücel Odabaşı Jüri Onur Ödülü'nü almaya hak kazandı. Carmel Lino Vassalo'ya ödülünü merhum Yücel Odabaşı'nın oğlu Yıldırım Odabaşı verdi.
YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Vekili ve Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete, Altın Çıpa Jüri Heyeti tarafından Yaşam Boyu Başarı Ödülü ile ödüllendirildi. Halim Mete'ye ödülünü Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan takdim etti.
DENİZİN VE DENİZCİNİN DOSTU ONUR ÖDÜLÜ
31 Aralık 2011'de mevcut görevi sona erecek olan Birleşmiş Milletler Denizcilik Örgütü Genel Sekreteri Efthimios Mitropoulos, hayatı boyunca denize ve denizcilere yaptığı katkılar ve destekler doğrultusunda 6. Altın Çıpa Denizcilik Başarı Ödülleri'nde Denizin ve Denizcinin Dostu Onur Ödülü'nü almaya hak kazandı. Mitropoulos'a ödülünü Milli Savunma Bakan Yardımcısı Kemal Yardımcı verdi.
YILIN SİYASET ADAMI
3 Kasım 2002 seçimlerinde İstanbul milletvekili olarak parlamentoya giren Binali Yıldırım, kabinede Ulaştırma Bakanı olarak görev aldı. Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olan ulaşım alanında gerçekleştirdiği etkin ve verimli çalışmaları milletin takdirini kazandı ve 22 Temmuz 2007 tarihli Genel Seçimlerinde memleketi Erzincan’dan Milletvekili seçildi. 58. ve 59. Hükümetlerde Ulaştırma Bakanı görevini üstlenen Binali Yıldırım, Cumhuriyet Dönemi’nin en uzun süre görev yapan, en etkili Ulaştırma Bakanı olarak, dünyanın gıpta ile izlediği projelere imza attı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 6 Temmuz 2011’de açıkladığı “Ustalık Kabinesi” olan 61. hükümette İzmir milletvekili seçilen Binali Yıldırım, T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olarak görev aldı. 9 yıldır devam eden bakanlığı süresince ülkeye büyük hizmetler kazandıran Yıldırım, bu göreve 4. kez getirilen ilk bakan oldu.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 6. Altın Çıpa Denizcilik Ödülleri'nde Yılın Siyaset Adamı kategorisinde ödül almaya hak kazandı. Bakan Yıldırım'a ödülünü Türk Armatörler Birliği Başkanı Şadan Kalkavan takdim etti.
Kaynak:Deniz Haber