Ekonomi Bakanı Çağlayan, geçen yılın ilk 9 ayına oranla Suriye'ye ihracatımızın artış gösterdiğini ancak ekim-kasım döneminde yüzde 10 düştüğünü söyledi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bu yılın 9 ayında Suriye'ye ihracatın bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,7 artış gösterirken, ekim ve kasım ayındaki ihracatın geçen döneme göre düşüş gösterdiğini belirterek, "Bu dönemde geçen yılın aynı dönemine göre ihracatımızdaki yıllık düşüş yüzde 10 olarak gerçekleşmiştir" dedi.
Çağlayan, TİM Dış Ticaret Kompleksi'nde Suriye'deki mevcut durumu değerlendirmek ve önümüzdeki döneme ilişkin öngörüleri paylaşmak amacıyla ilgili bakanlık ve sektör temsilcileri ile Suriye'de iş yapan iş adamlarının katılımıyla 'Suriye" konulu toplantı yaptı.
Toplantının açılışında konuşan Çağlayan, Arap Birliği'nin aldığı karar sonrası Suriye'ye ilişkin uluslararası alanda yeni bir durumun ortaya çıktığını ve Suriye'nin uluslararası toplum içindeki yalnızlığının arttığını kaydetti.
Yeni konjonktürde Suriye ile olan ekonomik ilişkilerin yeni bir perspektifle ele alınması lüzumunun ortaya çıktığını ve bu toplantıda da ilgili tüm kurumların görüşlerini dinleyeceklerini ve Türkiye'nin Suriye ile son dönemde artış gösteren ekonomik ilişkilerini gözden geçireceklerini ve bugün karşılıklı ticaretin yanı sıra yatırımlar, müteahhitlik ve lojistik sektörüne ilişkin mevcut durum ile muhtemel senaryoları ve sonuçlarını değerlendireceklerini söyledi.
Türkiye, Suriye ekonomisinin şah damarıdır
Çağlayan, Türkiye'nin en uzun kara sınırını paylaştığı ülkenin Suriye olduğunu ve Türkiye'nin dış ticaretinde önemli paya sahip olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:
"Suriye ile ticari ve ekonomik ilişkiler özellikle serbest ticaret anlaşmasının 2007 yılında yürürlüğe girmesiyle önemli bir boyut kazandı. 2002 yılında 267 milyon dolar olan Suriye'ye ihracatımız 2010 yılında yaklaşık 7 kat artarak 1 milyar 857 milyon dolar seviyesine ulaştı. Şu anda Türkiye, Suriye ile önemli iki dış ticaret ortağı pozisyonunda. Aramızdaki ekonomik ortaklık anlaşması kapalı Suriye ekonomisini dünyaya açan en önemli araç özelliğini taşımıştır. Suriye'nin geçtiğimiz aylarda getirdiği ithalat yasağının kaldırılmasında ülkemizin göstermiş olduğu kararlı tutumun en büyük destekçisi Suriye iş çevresi olmuştur. Suriye'deki en büyük yatırımı olan ülke Türkiye'dir. Bu yatırımlar Suriye ekonomisinin kalkınmasına ciddi manada hizmet etmektedir. Ülkemiz firmalarının Suriye'deki yatırımlarda istihdam ettikleri Suriyeli sayısı 5 binin üzerindedir. Kısaca Türkiye, Suriye ekonomisinin şah damarıdır ve alternatifi olmayan bu ilişkiden vazgeçilmesi de düşünülemez."
Suriye'ye ihracatta yüzde 10 gerileme
Bakan Çağlayan, bu sıkıntılı dönemlerin gelip geçici olduğunu Türk ve Suriye halkları bugünleri beraber dayanışma içinde atlatacaklarını ve işbirliklerini daha da ileriye taşıyacaklarını söyledi.
"Biz Suriye'nin geleceğine inanıyoruz ve güveniyoruz. Ve bu gelecekte Türk iş adamlarının en etkili şekilde yer alacaklarına hiçbir endişemiz yok" diyen Çağlayan, bir taraftan da mevcut durumu gerçekleriyle yakından takip ettiklerini söyledi.
Çağlayan, bu yılın 9 ayında ihracatta henüz önemli kayıplar yaşanmadığını, ancak ekim ve kasım ayındaki sevkıyatların firmaların Suriye'deki riski göz önüne alarak ihtiyatlı davranmaya başladıklarını gösterdiğini söyledi.
Bu yılın ilk 9 ayında Suriye'ye ihracatın bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,7 artış gösterirken, ekim ve kasım ayındaki ihracatın geçen döneme göre düşüş gösterdiğini dile getiren Çağlayan, "Bu dönemde geçen yılın aynı dönemine göre ihracatımızdaki yıllık düşüş yüzde 10 olarak gerçekleşmiştir. Şu açıktır ki Suriye'de aktif yatırım yapan 30 firmamız, 10 müteahhitlik firmamız ve 50 bin dolar üzerinde ihracat gerçekleştiren 3 bin kadar firmamız Suriye'deki mevcut durumun en önemli tarafları arasındadır" dedi.
Kaynak:Dünya