Lojistikte 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için demiryolu yük taşımacılığına odaklanılması gerektiğini vurgulayan UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin, “Demiryolunda serbestleşmeye gidilmesi konusunda bugüne kadar tolerans gösterebildik, ancak artık koşmamız şart” dedi.
Türkiye’nin hava, deniz ve karayolunda yeniden yapılanma ve özelleştirme konusunda başarılı adımlar attığını ancak, demiryolunda aynı ilerlemenin kaydedilmediğini dile getiren Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Başkanı Turgut Erkeskin, “Demiryolunda yatırımlar daha çok yolcu taşımacılığına yönelik, biz biraz da bunları kıskanmıyor değiliz. Aynı şekilde yük taşımacılığında da yatırımların hızlandırılması gerekiyor “ diye konuştu.
Demiryolunda serbestleşmenin önemine değinen Erkeskin, serbestleşmenin en kısa zamanda sağlanması gerektiğini ancak bundan önce altyapı ve ekipman konusunda tüm hazırlıkların tamamlanması gerektiğini belirtti. Erkeskin, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Demiryollarında serbestleşme gündeme geldi. Serbestleştirmeden biz ne anlıyoruz? Altyapı ile üstyapının birbirinden ayrılması. Dünyada bunun çeşitli modelleri var. Bizim beklentimiz altyapının devlette kalması üstyapıda devlet orada DETAŞ üzerinden söz sahibi olabilir ama özel sektör ile aynı haklara sahip olacak şekilde yer alması gerekir. Burada önemli olan devletin üst yapıdaki yapılanmasının altyapı ile bir sinerjik ilişkisinin bulunmaması . Devletin üstyapıdaki firması ile aynı şartlarda rekabet edebilmemiz lazım. Onun altyapının da sahibi işleticisi olmasından kaynaklanan avantajları ve hakim pozisyonlarını kötü amaçlı olarak bize yansıtmaması gerekiyor. Öyle tahmin ediyorum ki önümüzdeki süreçte bu konu sıkça tartışılacak. Bu konuda Demiryolu Taşımacılar Derneği (DTD) ile de sürekli temas halindeyiz. Onlar da bizimle aynı görüşte. Ancak bu değişim, yani demiryolunda serbestleşme birden bire olacak bir şey değil. Altyapının mutlaka hazır hale getirilmesi lazım. Özel sektörün belki biraz daha kuvvetlenmesi gerekiyor. Çünkü dünyada bu konuda dev firmalar var. Siz bugün serbestleşmeyi apar topar yaparsanız bu firmalardan bir tanesi gelip sektörde çok ciddi bir pay alıp yerli yatırımcıyı sistem dışına itebilir. Dolayısıyla bunun üzerinde çok ciddi durmamız lazım. Yine bu gelişmelerin sağlanmasıyla lokomotif ve vagona olan ihtiyaç artacaktır. Dolaysıyla firmaların ekipman anlamında buna hazır olması gerekiyor. Biz demiryolunda serbestleşme konusundaki gecikmeye biraz tolerans gösterebiliyorduk fakat artık hızlı adımlar atmamız hatta koşmamız şart. Öyle umut ediyoruz ki önümüzdeki iki sene içinde hazır hale geliriz ve bu serbestleşme sağlanır. “
“Lojistik master planı şart”
Demiryolunda serbestleşmenin sağlanmasının yanı sıra lojistik köylerin kurulmasının da 2023 lojistik hedeflerine ulaşılmasında çok önemli bir rol oynayacağını ifade eden Erkeskin, bu konu da ise şunları kaydetti: “Bizim lojistikte üç temel beklentimiz var. Mobilitenin artırılması, hızın sağlanması ve maliyetlerin azaltılması. Bunların yerine getirebilmesi için mutlaka lojistik merkezlerimizin kurulması lazım. Ve bu merkezlerin mutlaka ve mutlaka demiryolu bağlantısının olması lazım. Bunların büyüklüklerinin ihtiyaca göre yapılması yurtiçi ve yurtdışındaki diğer lojistik merkezler ile bağlantılarının kurulması lazım. Bunun için de bir master planı şart. Bizim UTİKAD olarak bir master planı çalışmamız var. Yakın zamanda da bir model çıkartacak ve bunun da sektörle paylaşacağız.”
Sektörün bir diğer sıkıntısının da mevzuatlardaki bir takım eksiklikler olduğunu dile getiren Erkeskin, “Mevzuatımızda devletin taşımacılık dünyasına sadece fiziki taşıyıcı olarak yaklaşmasından kaynaklanan birtakım eksiklikler var. Bu açıkları da mutlaka kapatmamız lazım” dedi.
ECOLPAF’ta imzalar ay sonunda atılıyor
Lojistik Hizmet Sağlayıcıları Dernekleri Federasyonu’nun (ECOLPAF) kurulması ile ilgili son aşamaya gelindiği bilgisini veren UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin, Ortadoğu ve Kafkas ülkelerinden oluşan 10 ülke temsilcisinin Kasım ayı sonunda Tahran’da bir araya gelerek ECOLPAF için imza atacaklarını söyledi. Erkeskin konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Bu imza sonucunda Türkiye bu federasyonun genel sekreterliğini üstleniyor. Yani bütün bu çalışmaları Türkiye üzerinden koordine edilecek. Biz bir taraftan Avrupa ile entegre bir şekilde çalışıyoruz, buna bir de Ortadoğu ve Kafkas ülkelerini ekliyoruz. Biliyoruz ki Kafkas ülkeleri şu anda Türkiye, Pakistan ve İran dışında deniz bağlantısı olmayan ülkeler. Ve bunların dış ticaretlerini dünyaya açarken dünyadan yapmış oldukları ithalatları ülkelerine getirirken bu üç ülkeyi kullanması lazım. Ama bizim bu ülkelerde bir standardizasyona ihtiyacımız var, altyapının geliştirilmesine ihtiyacımız var. Eğitimin artmasına ihtiyacımız var. Dolayısıyla bu federasyonun üzerinde konsantre olacağı en önemli konular bunlar. Biz bu sayede Türkiye’nin o bölgelerle olan dış ticaretinin daha iyi bir şekilde lojistik destek görmesini sağlayacağız. Yine bu ülkeler üzerinden geçecek Çin ile kurulacak koridorların oluşturulmasında bu bize çok büyük katkılar sağlayacak. ECOLPAF bizim hükümetimizin de destek verdiği son derece önemli bir proje.”
Kaynak: Perşembe Rotası