Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / EN BÜYÜK BİN FİRMAMIZ İÇİNDE LOJİSTİKÇİLERİMİZ

EN BÜYÜK BİN FİRMAMIZ İÇİNDE LOJİSTİKÇİLERİMİZ

EN BÜYÜK BİN FİRMAMIZ İÇİNDE LOJİSTİKÇİLERİMİZ01.12.2011

Capital Dergisi Kasım 2011 sayısına ek olarak bir çalışma hazırladı. Girişim Faktöring desteği ile Türkiye’nin en yüksek cirolu 100 şirketinin 2009 ciroları, 2010 ciroları, 2010 karları, 2010 döviz getirileri ve çalışan sayıları dergi ekinde dağıtıldı.

Sektör derneklerinin,  tüzükleri gereği  istemelerine rağmen elde edemedikleri, öğrencilerin anketlerinde boş kalan 'cironuz?'  sorusu bu yıl ilk 1.000 kurum için ortaya çıkmış durumda. Kurumlar sektörel olarak da ayrıma tabi tutulmuş ve lojistik de ( taşımacılık ve depolama değil ) artık bir sektör olarak listede yerini almıştır. Bunu görmekten dolayı memnunum.
Listede ilk 1.000 firma içinde yapılan sıralamada  2010 ciroları 80 Milyon TL’ye kadar inmekte. Bu cironun çok üzerinde ciroları olan lojistik sektöründe çalışan firmalar biliyorum ancak bu listede olmamalarına şaşırdım. Henüz % 100 doğrulanacak bir database oluşmamış gelecek sene umarım bu firmalar da listeye eklenir.

Capital 1.000 listesinde lojistik sektöründen 17 firma kayıtlı. Eksik olduğunu gördüğüm 3 firma ile birlikte 20 firma lojistik sektöründen ilk 1.000 içinde yer alıyor. Sektörel bazda % 2 lik bir yer alıyoruz. Büyük firma sayımız çok az. Sektörümüz henüz büyümedi, parçalanmış durumda.

Krizli 2009 yılının etkilerini üzerimizden atmışız, 2010 yılında cirolarımızdaki artış % 29 oranında.

Emek yoğun bir sektörüz; zira listedeki 17 firmada çalışan sayısı 17.000 kişi, yani firma başına 1.000 kişi çalıştırıyoruz.

Çalışanlarımız da verimli çalışıyor. 17 firma içinde kişi başına cironun 262.000 TL’ye ulaştığını görüyoruz. Çalışan her eleman ayda 22.000 TL ciro yaratmakta.

Sektörün karlılığına baktığımızda % 6 gibi bir oran görüyoruz. Bu oran firmaların iş kollarına göre değişiyor. Çalışma alanlarında liman hizmetleri olan firmalarda kar marjı % 10’ların üzerindeyken uluslararası kara taşıması hizmeti verenlerin kar marjları düşük seviyelerde.

İlk defa sektörümüzün detaylı ve elle tutulur analizini yapma şansımız oldu. Her ne kadar bilgi alınan firma sayısı toplam pazarın çok altında bile olsa, bir şeyler öğrenmeye başladık. Sektör dernekleri, sektör dergileri bu çalışmayı kendi alanlarında da yapmalılar. Geçtiğimiz yılın analizini yaparken hangi kararların veya ekonomik değişikliklerin sektörümüzü nasıl etkilediğini öğrenebiliriz. Bu analizin bize faydası gelecek yıl işlerimizi planlarken olacaktır. Beklentilerin neler olduğunu belirlemek ve bu değişkenliğin işlerimizi nasıl etkileyeceğini öngörmek durumundayız. Bu sayede kurumlarımızı, çalışanlarımızı ve müşterilerimizi krizlere karşı koruyacak tedbirleri alabiliriz.

Bilgilerinizi paylaşınız. Paylaştığınız bilgiler size bir şey kaybettirmez zira geçmiş durum bilgisi ölü bilgidir, kimsenin işine yaramaz. Ancak paylaştığınız bilgilerden elde edilen sonuçların sayısı, sektörü temsil edecek kadar yüksek ve anlamlı olduğu takdirde hepimizin işine yarayacağı kesindir.

Capital Dergisine ve bilgileri derleyen Girişim Faktoring şirketine tekrar teşekkür ediyorum. Aynı çalışmayı gelecek sene de bekliyorum.

Atilla Yıldıztekin /Perşembe Rotası