Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkiler eskiden sadece ticaretle sınırlı iken bugün sanayi alanında da işbirliği var. Ayrıca nükleer enerji, bankacılık ve uzay teknolojileri konusunda da ilişkiler ivme kazanıyor. Rusya İstanbul Başkonsolosu Alexey Erhov, “Gümrüklerdeki sorunları ortadan kaldırmak gerek” dedi.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi Muhammet Yenel, Türkiye ve Rusya Federasyonu arasındaki ticari ilişkilerin 2010’un ilk aylarından itibaren umut verici bir toparlanma sürecine girdiğini ifade etti.
BAŞLICA TURİZM ORTAĞI
Aynı yıl ikili ticaret hacminin 26.1 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyleyen Yenel, “Türkiye, 2010 verilerine göre Rusya Federasyonu’nun dış ticaret hacminde yedinci, ithalatında 11’nci, ihracatında ise beşinci sırayı almaktadır. Bugün Türk işadamları Rusya’nın her köşesinde varlık göstermekte. Türk müteahhitleri Rusya’da şimdiye kadar 32 milyar dolar değerinde bin 191 proje üstlenmişlerdir. Turizm alanında ise Rusya, Türkiye’nin başlıca turizm ortaklarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkiye’nin 2010’da aldığı 29 milyon turistin 3 milyonundan fazlasının Rusya’dan geldiği kayıtlara geçmiştir” diye konuştu.
İKİLİ İLİŞKİLER
İTO’da gerçekleştirilen Türkiye ve Rusya Federasyonu arasında gümrüklerdeki yeni uygulamaların anlatıldığı seminerde konuşan Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosu Alexey Erhov, iki ülke liderleri arasında yüksek düzeyde bir politik diyalog olduğunu söyledi.
Erhov, ikili ilişkilerde özellikle de vize konusunda önemli görüşmeler yapıldığını, bu konuda atılan adımların turizme önemli katkılar sağlayacağını da belirtti. Türkiye ve Rusya arasında ortak projeler de olduğunu ancak tüm bu olumlu gelişmelere rağmen bazı teknik sorunlar yaşandığını aktaran Erhov, “Özellikle gümrük konusunda bazı sorunlar yaşanmakta. Bütün sorunları ortadan kaldırmak gerek” dedi.
SANAYİDE İŞBİRLİĞİ
Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Mümessili Yardımcısı Raşit Batalov da iki ülke ilişkilerinde enerjinin öne çıktığına dikkat çekerek, “Türkiye’den de tekstil ve yedek parça malları bize ithal ediliyor. Rusya Federasyonu da Türkiye’ye doğalgaz ve petrol ihraç ediyor. Bu da dengeyi Rusya lehine çeviriyor” şeklinde konuştu. Batalov, bölgesel ilişkilerin yeni bir düzeyde sürdürüldüğünü belirterek, “Türkiye’den farklı sanayi alanlarından firmalar Rusya’yı ziyaret ediyor. Dış ilişkilerimiz eskiden sadece ticaretle sınırlı iken şuan sanayilerimiz de işbirliği içinde. Ayrıca nükleer enerji, bankacılık, uzay teknolojileri konusunda da ilişkilerimiz yeni bir ivme kazandı. Yine ulaştırma ve yeni elektrik santralleri hazırlanması konusunda da Rus şirketleri çalışmaya hazır” bilgisini verdi. Batalov ayrıca, “Amacımız Türkiye’ye gaz ihraç etmek. Bu konuda yeni projeler üzerinde çalışmalar devam ediyor. Makine sanayi konusunda da çalışmalar sözkonusu” dedi.
Kaynak: İTO