Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ''Son 12 aylık ihracatımız 88 yıllık Cumhuriyet tarihinin yeni bir rekorunu kırarak, bugün itibariyle 134 milyar dolara ulaşmıştır'' dedi.
Çağlayan, MÜSİAD Gençlik Kurulu'nca ''Değişim Gelecektir'' temasıyla düzenlenen ''Genç Girişimcilik Kongresi''nin son gününde yaptığı konuşmada,artık dünyanın içinde bulunduğu durumun 2008 yılında yaşanan ekonomik krizin dünyada her şeyi değiştirdiğini kaydetti.
Artık değişen yeni dünyada rekabetin usulü ve kurallarının değiştiğini ifade eden Çağlayan, 2008 krizinin dünyada kapitalizmin tarihini ve tarifini yeniden yazdığını ifade etti.
Çağlayan, bundan önce dünya ekonomisine gelişmiş ülkelerin yön verdiğini belirterek, artık bu durumun yeni dünyada değiştiğini, artık dünya ekonomisine Türkiye'nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin yön vereceğini anlattı.
Girişimci kelimesinin en güzel tarifinin 15. yüzyılda İngiliz sözlüklerinde olduğunu dile getiren Çağlayan, 15. yüzyılda İngiliz sözlüklerinde girişimciliğin ''cüretkar bir ruh'' olarak tarif edildiğini anlattı.
Bakan Çağlayan, ''Girişimci olmak için önce cesur olacaksınız. Bu işi yapabileceğine kendinizi ikna edeceksiniz. Girişimci doğulmaz girişimci olunur. Girişimciliğin ikinci temel öğesi bu cesaretin bilgi ve birikimle doldurulması gerekir'' dedi.
2008 yılında dünyada yaşanan küresel krizle birlikte, içinde bulunulan rekabet koşullarının değiştiğini vurgulayan Çağlayan, artık inovasyon yapanların ayakta kaldığını dile getirdi.
Zafer Çağlayan, gençliğine güvenen, destek veren ve her yıl üniversitelerden 700 bin gencini mezun eden ve ortalama yaşı 28 olan Türkiye'nin bugün olduğu gibi bundan sonra da dünyanın en büyük ekonomilerinden biri haline geleceğini ifade etti.
Daha kısa bir süre öncesine kadar Türkiye'ye ''hasta'' diyenlerin bugün yatağa düştüğünü ve oksijen çadırında tedavi gördüğünü belirten Çağlayan, Avrupa kıtasının karşı karşıya kaldığı temel problemin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan gibi dirayetli bir liderin Avrupa'da olmamasından kaynaklandığını ifade etti.
Çağlayan, bugün Türkiye'nin dünyanın birçok ülkesine örnek ve rol model olmuş bir ülke konumunda bulunduğuna işaret ederek, bundan sonra da bugüne kadar olunduğu gibi bundan sonra da birlik ve beraberlik içinde bulunulması gerektiğini anlattı.
Bakan Çağlayan, dünyayı adeta bir küresel köy kabul ederek her türlü işbirliğini gerçekleştirmek zorunda olunduğunu dile getirerek, ''''Siz bizlerden daha şanslısınız. Bizim işe başladığımız günlerde Türkiye'nin ihracatı ancak 2 milyar dolar civarındaydı. Ancak bugün içinde bulunduğumuz Türkiye 88 yıllık Cumhuriyet tarihinin yeni bir rekorunu kırarak, son 12 aylık ihracatını bugün itibariyle sizlere müjde olarak vermek istiyorum 134 milyar dolara çıkarmıştır. Şükürler olsun'' diye konuştu.
"AVRUPA EKONOMİLERİ KOMADA"
Bu ihracat rekoruna Avrupa ülkelerinin komada olduğu bir dönemde ulaştıklarını dile getiren Çağlayan, Türkiye'nin ihracatının yüzde 47'sini Avrupa'ya yaptığını hatırlattı.
Çağlayan, 1980'li yıllarda Türkiye'de işe başladığını belirterek, ''Ben işe başlamıştım, 1 yıl oldu maalesef Türkiye'de ihtilal oldu. Ama şimdi öyle bir anayasa değişikliği yaptık ki, artık milletin getirdiğini, milletten başka hiç kimse götüremeyecektir. Bundan sonra, kimin iktidar olup olmayacağına millet karar verecektir. Bundan sonra hiç kimse ihtilal yapmak gibi bir düşünceye sahip olamayacağı gibi, geçmişte de yapılanlara hesap sorulacaktır. Sizler böyle de bir avantaja da sahipsiniz'' diye konuştu.
Türkiye'nin 2001-2002 yıllarındaki ekonomik şartlarda dünyada yaşanan bugünkü ekonomik krize rastlaması durumunda, durumunun Yunanistan'dan bile daha kötü olacağını anlatan Çağlayan, milletin emanetini kendi namusları gibi koruduklarını, eğitimde, sağlıkta her türlü yatırımı fazlasıyla yaparken, bir taraftan da Türkiye'yi ekonomik anlamda başarılı kıldıklarını belirtti.
Kaynak:Habertürk