Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / 3ÜNCÜ ÇEYREK BÜYÜME VERİSİ AÇIKLANDI

3ÜNCÜ ÇEYREK BÜYÜME VERİSİ AÇIKLANDI

3ÜNCÜ ÇEYREK BÜYÜME VERİSİ AÇIKLANDI 14.12.2011

Türkiye İstatistik Enstitüsü (TÜİK) 3'üncü çeyrekte Gayrisafi Yurtiçi Hasılanın (GSYİH) yüzde 8.2 büyüdüğünü açıkladı. Beklenti büyümenin yüzde 6.5 ile yüzde 7 arasında olması yönündeydi

Son gelen verilerle son 9 aydaki büyüme oranı yüzde 9.6 olarak gerçekleşti. Buna göre, üretim yöntemiyle hesaplanan gayri safi yurtiçi hasıla tahmininde, 2011 yılı üçüncü üç aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre cari fiyatlarla GSYİH yüzde 17.4'lük artışla 348.8 milyar TL oldu. Sabit fiyatlarla ise bu dönemde ekonomi, yüzde 8.2'lik büyümeyle 31.3 milyar TL oldu.

Takvim etkisinden arındırılmış sabit fiyatlarla GSYİH 2011 yılı üçüncü üç aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7.7'lik artış gösterirken, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYİH değeri bir önceki döneme göre yüzde 1.7 arttı.

Türkiye ekonomisinde 2011 yılının üçüncü döneminde sabit fiyatlarla en fazla büyüme gösteren sektör, dolaylı mali aracılık hizmetleri oldu. Geçen yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 12.7, bu yılın ilk çeyreğinde ise yüzde 13.9 büyüyen sektör, ikinci çeyreğinde 18.8 büyüme gösterdi. Sektörün cari fiyatlarla büyüklüğü, 3.9 milyar liraya yükseldi. Türkiye ekonomisinde tüm sektörlerde büyüme gözlendi.
En fazla büyüyen sektörlerin başında yüzde 15.8 ile mali aracı kuruluşların faaliyetleri, yüzde 10.6 ile inşaat, yüzde 9.7 ile ulaştırma, depolama ve haberleşme ve yüzde 9.6 ile toptan ve perakende ticaret geldi.

İLK ÇEYREK VERİSİ YÜZDE 12'YE GÜNCELLENDİ

Türkiye'nin GSYİH'sı bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 11.6, ikinci çeyrekte ise yüzde 8.8 oranında bir büyüme performansı sergilemişti. TÜİK bugün ayrıca ilk çeyrekteki büyüme verisini de yüzde 12 olarak yukarı yönlü revize etti.

CARİ AÇIK HIZ KESTİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın verilerine göre, Ekim ayında cari açık 4.15 milyar dolar olarak gerçekleşti. Piyasalarda cari açığın ekim ayında 4.6 milyar dolar olması bekleniyordu.

Türkiye'nin cari işlemler hesabı açığı, Ocak-Ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 31 milyar 512 milyon dolar artarak, 65 milyar 57 milyon dolar olurken, yıllıklandırılmış cari açık ise Eylül ayında 77.8 milyar dolardan, Ekim'de 78.6 milyar dolara yükseldi.

BÜRÜMCEKÇİ: NET İHRACAT İLK DEFA POZİTİF

EFG İstanbul Menkul Değerler Başekonomisti Haluk Bürümcekçi ise üçüncü çeyrek büyüme rakamlarının beklentilerin üzerinde olduğunu ve Türkiye'nin bu yılı yüksek büyüme ile kapatacağını bildirdi.

Bürümcekçi: "Yüzde 7.5-8 büyümeye işaret ediyor. Üçüncü çeyrekte fark şu; dış talep hep büyümeyi azaltıyordu, net ihracat negatif oluyordu ilk kez pozitif olmuş. Bu önemli, iç talep dış talebe göre daha fazla zayıflamış demek. Bu amaçlanan birşeydi. Onu görüyoruz. Tüketimde ve yatırımlarda bir miktar yavaşlama var. Son çeyrekte daha belirgin olacaktır. Türkiye bu yılı yüksek büyüme ile kapatacak”

GİRGİN: CARİ AÇIK GETİREN BİR BÜYÜME

OYAK Yatırım Ekonomisti Gülay Elif Girgin, genel olarak bakıldığında güçlü bir büyüme etkisinin görüldüğünü ve 2011 büyüme beklentilerini yüzde 7'den yüzde 8'e revize ettiklerini belirtti. Önceki dönemlerle birlikte Türkiye'deki büyümenin yüzde 9.6'ya ulaştığını belirten Girgin, bunun yüksek bir rakam olduğunu söyledi.

Bu büyümenin rekor düzeyde cari açık getiren bir büyüme olduğunu dile getiren Girgin, şöyle devam etti:

"Merkez Bankası da bunun farkında... Kasım 2010'dan beri alınan önlemlerle Merkez Bankası maalesef yumuşak iniş senaryosu gerçekleşemediğini gördüğünden Ekim 2011 itibariyle çok ciddi şekilde sıkılaştırmaya geçti. 2012 çok zorlu bir dönem olacak. Merkez Bankası yeni yıla Türkiye'yi daha yavaşlamış bir ekonomi ile sokmak istiyor. Fakat maalesef ekim ayı sanayi üretimine baktığımızda zaman, her ne kadar cari açık daralmış görünse de son çeyrekle ilgili çok fazla bir yavaşlama göremiyoruz. O anlamda biz 2011 büyüme beklentimizi yüzde 7'den yüzde 8'e revize ettik. 2011 ne kadar yüksek bir büyüme olursa 2012'ye biriken risk de o denli büyük oluyor.”

ASH: ÖNLEMLER İKNA EDİCİ DEĞİL

Royal Bank of Scotland’ın gelişmekte olan ülkelerden sorumlu analisti Tim Ash, Türk ekonomisinin Asya stili büyüme dinamiklerini devam ettirdiğini belirtti.

Ash bununla birlikte Türkiye’nin cari açığındaki büyük artışla diğer Asya ülkelerinden ayrıştığına da dikkat çekti.

Ash, “Bu rakamlar, merkez bankası ve hükümetin aldığı önlemlerin büyümede yavaşlatma yaratma konusunda çok da ikna edici olmadığını gösterdi” dedi.

HANGİ ÜLKE NE KADAR BÜYÜDÜ?

Türkiye üçüncü çeyrekte elde ettiği büyüme oranıyla bu dönemde küresel çapta en fazla büyüyen ikinci ekonomi oldu. Bu dönemde en hızlı büyüyen ülkeler şöyle sıralandı.

Çin: Yüzde 9.1
Türkiye: Yüzde 8.2
Estonya: Yüzde 7.9
Hindistan: Yüzde 6.9
Litvanya: Yüzde 6.6
Endonezya: Yüzde 6.5
Singapur: Yüzde 6.1

Kaynak: Hürriyet