Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / ANADOLU YHT’YLE BAĞLANIYOR

ANADOLU YHT’YLE BAĞLANIYOR

ANADOLU YHT’YLE BAĞLANIYOR03.01.2012

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, geçmişte demiryolarında ‘tekayyüdat’ (yol bozuktur) işaretleri kullanıldığını anımsatarak, “Biz Anadolu medeniyetlerinin başkentlerini YHT’yle birbiriyle birleştirdik” dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, hızlı tren hatlarının adım adım Anadolu’ya doğru yayıldığını belirterek, “Anadolu medeniyetlerinin başkentlerini birbiriyle birleştirdik. Ankara’dan Konya’ya, Ankara’dan İstanbul’a, Ankara’dan Sivas’a, Ankara’dan Bursa’ya, Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye başkentlerini birbiriyle komşu kapısı yapan YHT projeleri bir bir gerçekleşeyor” dedi.

Demiryolu istiklaldir

Bursa Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projesi Bursa-Bilecik hattının ilk etabı olan Bursa-Yenişehir kısmının imza töreninde konuşan Yıldırım, şunları söyledi: “Demiryolları Türkiye Cumhuriyeti’nin istiklali kadar önemli. İstiklal mücadelesi Ankara Garı’ndan idare edildi. Cumhuriyetin ilanından sonra Atatürk, demiryollarını tekrar ayağa kaldırmak için seferberlik başlattı. Demiryollarına çok yatırım yapıldı. 4 bin 100 kilometre ile aldığımız, Misakı Milli sınırlarımızdaki ağımız, o dönemde 3 bin 600 kilometre ilave edilerek 8 bin kilometreye yakın bir ağ gelişti. Ancak 1950’den sonra ihmal, unutulmuşluk dönemini Türkiye yaşadı. O günlerde bir yılda 134 kilometre yol yapılırken, 1950-2003 yılları arasında yıllık sadece 18 kilometre yol yapılır hale gelmiş. O da yeni yol değil, sadece bağlantı yolu.”

Yerli üretim şartı geldi

160 kilometre hıza sahip olan demiryollarının ihmal ve bakımsızlıktan 50 kilometre ortalama hızın altına düştüğünü kaydeden Yıldırım, şunları söyledi: “Yol yapmak yerine tekayyüdat yapmak gelenek haline gelmiş. Tekayyüdat, bozulan yola işaret koyup, ‘yol bozuktur hızınızı düşürün’ demektir. Maalesef Türkiye böyle bir dönemi yaşadı. Demiryollarında yerli ray,yerli travers, lokomotif, makas ve hızlı tren setlerinin üretimini gerçekleştirecek adımlar attık. Ankara metrolarının yapımında kullanılacak tren setlerinin yüzde 51 yerli katkıyla yapılma şartını koyduk.”

Yükü demiryolları çekiyor

Demiryollarının bu halini ülkenin kaderi olmaktan çıkardıklarına dikkat çeken Yıldırım, şöyle konuştu: “Bu ülkenin yükünü demiryolları çekecek, ülkeye yük olmayacak, kalkınma hamlemize katkı sağlayacak 1.5 asırlık şirketi tekrar ayağa kaldırmak için 1 düzüne hükümet, 2 düzüne bakan eskiten Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesini gerçekleştirmek bu iktidara nasip oluyor. Sultan Abdülmecit’in hayal ettiği, Sultan Abdülhamit’in projesini hazırlattığı  Marmaray, 1860 yılında hayal edilen asırlık projeyi de gerçekleştirmek Ak Parti hükümetlerine nasip oluyor.”

Yerli tren yapmak istiyoruz

TÜRK-İŞ Genel Mali Sekreteri ve Demiryol-İş Genel Başkanı Ergun Atalay, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin kendi uçağını yapmasını dile getiriyor. Demiryolcuları olarak biz de Türkiye’deki raylarda ilerleyen trenlerin bu ülkede  yapılmasını istiyoruz” dedi.

Bursanın 58 yıllık tren özlemi bitiyor

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, 2011’i Bursa YHT ile kapattıklarını, 2012 yılını da Bursa YHT ile açacaklarını ifade etti. Karaman, Bursa’nın 58 yıllık tren özlemine son  verildiğini söyledi. Karaman, 75 kilometrelik kesimde, 15 kilometre uzunluğunda 20 adet tünel, 6 bin 225 metre uzunluğunda 20 adet viyadük, 44 adet alt ve üst geçit, 58 adet menfez olmak üzere toplam 143 sanat yapısı inşa edileceğini kaydetti. Karaman, şöyle konuştu: “Bursa, Gürsu ve Yenişehir’de üç istasyon yapılacak. Hattı, yolcu ve yük  taşımacılığı birlikte yapılacak şekilde, en son hızlı tren teknolojisiyle saatte  250 kilometre hıza uygun olarak inşa ediyoruz. 2.5 yıl içerisinde alt yapısını  bitirirken, eş zamanlı olarak Yenişehir-Bilecik arasının da yapımına  başlayacağız.”

Kaynak:Lojiport

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr