Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / MERSİNİN İHRACATI YÜZDE 19 ARTTI

MERSİNİN İHRACATI YÜZDE 19 ARTTI

MERSİNİN İHRACATI YÜZDE 19 ARTTI06.01.2012

Mersin'in geçen yılki ihracatının bir önceki yıla göre yüzde 19 oranında arttığı bildirildi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, yaptığı yazılı açıklamada, Mersin'in 2011 yılı sonu itibariyle 1 milyar 300 milyon dolarlık ihracatıyla, ihracatı 1 milyar doları geçen 15 il içinde yer aldığını belirtti.
        
Bunun da 2010 yılına göre yüzde 19'luk bu artışa tekabül ettiğini ifade eden Aşut, şunları kaydetti:
        
''Mersin bu başarısıyla, Türkiye'nin bir Cumhuriyet rekoru olan 134.5 milyar dolarlık ihracatında, en çok ihracat yapan iller arasında 13'üncü konumuna geldi. İlk 10 kentin yıllardır ekonomik gelişimlerini sadece sanayi üretimine endekslemiş, bunun için ciddi teşvikler almış iller olduklarını görüyoruz.

Mersin'in tarım-gıda, lojistik ve turizm yapılanmasına büyük bir başarı ile entegre ettiği sanayi üretiminin ve KOBİ'lerinin bu noktaya gelerek en çok ihracat yapan ilk 15 il listesine girmesi önemli bir başarıdır. Bir zamanların sadece tarım kenti görülen Mersin, artık en çok ihracatı, imalatçı sektörleri ile yapmaktadır. Mersin 2008-2009 yıllarındaki büyük küresel krizde bile ihracatını korumuştur. Bu ihracat artışını, en güçlü ve potansiyel gördüğü Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarındaki siyasi ve sosyal sıkıntılara rağmen yapmıştır.''
        
Aşut, ekonomi sayfalarında yer alan ''2012'de sektörler defansa geçecek'' şeklindeki demeçlere ilişkin de şunları kaydetti:
        
''Eğer bu, yatırımlarda ayağını yorganına göre uzatmak ve borçlanma anlamında dikkatli olmak manasında ise katılıyorum. Ancak, bu büyüklükte bir üretim ve ihracat kapasitesine ulaşmış bir ülke olarak, bu kadar nitelikli insan gücü ile krizleri durup seyredemeyiz. Aksine, yeni pazarlar anlamında, 2012 hem ülkemiz hem kentimiz için bir atak yılı olmalıdır. Mersin olarak 2012'nin ilk ayları hedef pazarlarımıza odaklanacağımız aylar olacaktır. Hedefimiz 2023'te Türkiye'nin en büyük ekonomisine sahip ilk 5 kenti arasına girmek. Dolasıyla 2012 Mersin iş dünyası için defans değil, aksine bir atak yılı olacaktır.''

Kaynak:Akşam