11 Ocak 2012 tarihinde Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Mohammed Twaijiri ile Kahire`de bir çalışma toplantısı gerçekleştirdik. Bilvesile Arap Birliği ve IRU tarafından gerçekleştirilmek üzere 2012 Yılı Ortak Eylem Planı üzerinde değerlendirmeler yaptık.
Kahire`deki Arap Birliği Sekreteryası hemen meşhur Tahrir Meydanı`nın üzerindedir. 10 Ocak akşamı saat 19:30 gibi otelime giderken gördüğüm kadarıyla meydanda yaklaşık 500 kişilik bir kalabalık vardı. İnsanlar serin havaya rağmen bazen kurdukları çadırlarda dinleniyor, bazen bir darbuka eşliğinde şarkılar söyleyip, dans ediyorlardı.
Şoförden öğrendiğime göre, yeni Mısır Parlamentosu 23 Ocak`ta goreve başlayacak. Yeni anayasa ise geçtiğimiz sene başlayan halk hareketinin yıl dönümü olan 25 Ocak`ta halk oyuna sunulacak.
Ancak halkın cok zor durumda olduğu yadsınamaz bir gerçek. Gene şoförümün anlattığına göre yeni bir lise öğretmeni devlet okulunda ise 50$, ozel okulda ise 100$`dan başlayan ücret alıyor. Gerisini siz düşünün...
Bu genel izlenimleri bir kenara bırakıp Arap Birliği ile işbirliği konusuna yeniden dönecek olursak...
Arap Birliği, Ortadoğu ve Kuzey Afrika`ya yayılan 22 Arap ülkesinin kurdugu hükümetlerarası bir işbirliği teşkilatıdır. Bir yandan ülkeler arasındaki gelişmişlik farkı diğer yandan mevcut derin siyasi görüş ayrılıklarına rağmen, Arap Birliği, bu ülkeleri en iyi şekilde temsil eden tek kuruluştur.
Bu sebeple IRU olarak Arap Birliği ile işbirliğine cok önem veriyoruz. Esasen Suudi Arabistan`dan gelen bir Büyükelçi ve hatta bir dönem akademisyen de olan Twaijiri, Arap Birliği içerisinde ulaştırma, lojistik, finans, dış ticaret, sigorta basta olmak üzere ekonomik işbirliğinden sorumlu en üst düzeyli yoneticidir.
Kahire`deki toplantımıza Ulastırma Dairesi ekibiyle beraber katılan Sayın Twaijiri ile önce bölgenin genel durumunu değerlendirdik, sonra ise 2012 yılında işbirliği önceliklerimizi belirlemeye çalıştık.
Buna göre, Arap Birliği, 2012 yılı içerisinde öncelikle Suudi Arabistan`da üst düzey temas ve çalısmalara önderlik ederek bu stratejik ülkenin basta TIR, ADR ve Harmonizasyon Konvansiyonları olmak üzere oncelikli BM Sozleşmeleri`nin bölgede yaygınlaşmasına önderlik etmesine çalışacak.
Öte yandan, üç ülkede kampüsü olan Arap Denizcilik ve Ulaştırma Teknolojileri Üniversitesi`nin IRU Academy tarafından akredite edilmesini hedefliyoruz.
2012 yılında İslam Kalkınma Bankası ve Arap Kara Taşımacılığı Birliği ile birlikte Lübnan, Mısır ve Suudi Arabistan`da birer tane TIR Çalıştayı, Mısır, Suudi Arabistan ve Umman`da birer tane Mesleki Egitim Çalıştayı düzenleyeceğiz.
Öte yandan Mısır, Umman ve Ürdün`de ADR sürücü eğitimlerini; Katar, Suriye ve Ürdün`de sürücü mesleki yeterlik eğitimlerini ve gene Mısır`da yönetici yeterlik eğitimlerini işbirliği içerisinde başlatacağız.
2012 yılında Dünya Bankası`nın geliştirdigi özel bir anketi ve BM`nin Zaman/Mesafe/Maliyet Metodolojisini kullanarak halen Orta Asya`da IRU olarak yürüttüğümüz NELTI (Yeni Avrasya Kara Taşımacılığı İnisiyatifi) projesinin 4. etabını Kuzey Afrika ve Ortadogu`ya yayğınlaştıracağız. Bu proje ile katılımcı şoforlerin fiili seferleri hakkında ilk elden topladığımız verileri uluslararası bağımsız uzmanlar eliyle analiz ederek karayolu taşımacılığının önündeki fiziki ve gayri-fiziki mevcut engelleri, bunların ulusal ekonomilere maliyetini ve hafifletilmesi için öncelikli ulusal ve bölgesel eylem ve tedbirleri tespit etmeye çalışacağız.
Öte yandan 2010 yılında IRU`nun Avrupa Komisyonu ile Avrupa`da geliştirip gerçekleştirdiği kamyonların karıştığı ölümlü kazaların nedenlerini tespit araştırmasının (ETAC) Arap Birliği bölgesinde uyğulanırlığının öngörülmesine yönelik bir bilimsel fizibilite çalışması (LASTAC) yaptırmayı da öngörüyoruz.
2012 yılında IRU`nun Arap Birliği ile olan bölgesel hedef ve önceliklerini böylelikle sizlerle paylaşmış olduk.
Bunu yapmakta esas amacım, bölgenin “taşımacılığın kolaylaştırılması” konusunu nasıl ele aldığını ve gündemin etkinliğini sizlerle paylaşmaktı. Zira Arap Birliği Bölgesi Türkiye açısından da büyük önem taşıyor.
Umudum ve dileğim odur ki bu çalışmalar Türkiye`de sektorel ve hükümetlerarası bazda ilgi uyandıracak ve ülkemizin bölgeye değerli katkılar yapmasına vesile olacaktır.
Hepinize güzel bir hafta dilerim. Esen kalın.
Haydar Özkan/Taşıma Dünyası