Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / TÜRKİYE-KÖRFEZ İŞBİRLİĞİ MÜKEMMEL KOMBİNASYON

TÜRKİYE-KÖRFEZ İŞBİRLİĞİ MÜKEMMEL KOMBİNASYON

TÜRKİYE-KÖRFEZ İŞBİRLİĞİ MÜKEMMEL KOMBİNASYON08.02.2012

Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye ve Körfez'deki ülkelerin ekonomi itibariyle birbirlerini tamamlayıcı nitelikte olduğunu,belirterek, başlangıçta serbest ticaret anlaşmalarının bir an önce sonuçlandırılmasının bölgenin de Türkiye'nin de menfaatine olacağına dikkat çekti.

 
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de tarım, turizm, enerji, sağlık başta olmak üzere birçok sektörde büyük fırsatlar olduğunu, Körfez'de ise kaynak olduğunu belirterek, "Yani mükemmel kombinasyon gibi bir şey..." dedi.
Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi 1. İş Forumunda "Yatırım ortamının İyileştirilmesi ve Ticaretin Kolaylaştırılması: Ekonomik Kalkınmanın Temel Boyutları" konulu oturuma katılan Şimşek, gelişmekte olan ülkeler arasında önümüzdeki 40 yıl içinde çok hızlı büyüme potansiyeli olan 8 ülkeden birinin Türkiye olduğunu, Türkiye'nin genç nüfusu ve son yıllarda yaptığı reformlarla mevcut büyüme potansiyelini harekete geçirmiş durumda olduğunu kaydetti.
Körfez ülkeleriyle ilgili olarak ise petrol ve doğalgaz ihraç eden bu ülkelerin sermaye de ihraç etmek durumunda olduklarını dile getiren Şimşek, önemli bütçe ve cari fazlaları olan bu ülkelerin önümüzdeki 10 yıllık süreçte yaklaşık 5 trilyon dolarlık fazla yaratacağının öngörüldüğünü belirtti.
 
Bölgede kullanıma sunulması şu anda mümkün görünmeyen bu fazlanın bir kısmının mutlaka ihraç edilmesi gerektiğine işaret eden Şimşek, ABD, Avrupa, Japonya'ya yapılan yatırımların, bu ülkelerin açıktan para basmaya devam etmesi nedeniyle enflasyonun altında getiri ihtimali olduğuna dikkati çekti.
Bu dönemde kaynakları ortaklıklar veya şirket satın almaları şeklinde reel varlıklara yatırmak gerektiğini, Türkiye ve Körfez'deki ülkelerin ekonomi itibariyle birbirlerini tamamlayıcı nitelikte olduğunu, rekabet edilen alanların sınırlı olduğunu belirten Şimşek, bu nedenle başlangıçta serbest ticaret anlaşmalarının bir an önce sonuçlandırılmasının bölgenin de Türkiye'nin de menfaatine olacağını anlattı.
 
Şimşek, "Çok üst düzeyde güçlü siyasi irade de var ama bir an önce serbest ticaret anlaşmalarını uygulamaya sokmak lazım. Çünkü bu bizim için bir çerçeve oluşturur ve bölgede refahın ve istikrarın artmasına sebep olur" dedi.
Türkiye ekonomisinin enerjide dışa bağımlı olsa da, bütün diğer sektörlerde güçlü şekilde temsil edildiğini,Türkiye ekonomisinin kendisinin de önemli bir pazar olduğunu, yatırımlar, projeler ve tüketim açısından önemli fırsatlar sunduğunu kaydeden Şimşek, "Bu işbirliğinin sadece Körfez'le sınırlı kalması gerekmiyor. Aslında şirketler bir araya gelip ortaklıklar kurarsa tabii ki Orta Doğu'da, Balkanlar'da, Türkiye'de, Afrika'da, Avrupa'da çok önemli fırsatlar yakalayabilir. Bu sayede ülkelerimiz, insanlarımız çok daha zenginleşmiş olur" dedi.
Yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik önemli adımlara değinen Şimşek, kurumsal altyapısıyla, yasalarıyla dünyanın gelişmiş ülkeleri düzeyine varan Türkiye'nin, bu ülkelerden farklı olarak yüksek büyüme potansiyeli olduğunu, Türkiye'nin bir anlamda risk profilinin bu ülkelerden daha düşük olduğunu belirtti.
 
Türkiye'de her sektörde yatırım olanağı bulunduğunu, GAP projesi bittiğinde bölge ve dünya açısından tarımsal üretim anlamında Türkiye'nin farklı bir noktada olacağına işaret eden Şimşek, "Bugünden ortaklıklar kurmak lazım, bugünden bu bölgedeki o fırsatları değerlendirmek lazım" dedi.
1923'ten 2002 yılına kadar sadece 15 milyar dolar yatırım çeken Türkiye'nin son 10 yılda yaklaşık 110 milyar dolarlık yatırım çekmesini, yatırımcı güveninin kazanıldığının önemli bir göstergesi olarak niteleyen Şimşek, sözlerini, "Tarımda, turizmde, enerjide, sağlıkta, birçok sektörde çok büyük fırsatlar var. Körfez'de de imkan, fon, kaynak var, yani mükemmel bir kombinasyon gibi bir şey... Fırsatları, projeleri belki biraz daha iyi paketlememiz, şirketlerimizin biraz daha uluslararası yatırım bankalarının çalıştığı tarzda bu fırsatları ortaya koyması lazım. Gerçekten beraber yapabileceğimiz çok şey var" diye tamamladı.
 
Kaynak: Dünya