Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / HEMZEMİN GEÇİTLER YENİ STANDARTLARA KAVUŞUYOR

HEMZEMİN GEÇİTLER YENİ STANDARTLARA KAVUŞUYOR

HEMZEMİN GEÇİTLER YENİ STANDARTLARA KAVUŞUYOR13.02.2012

Danışmanlar Kurulu tarafından hemzemin geçit kazalarına yönelik olarak çalışmalarına devam eden komisyon, Karayolları Genel Müdürlüğü yetkilileri  ile bir araya geldi. Toplantıda hemzemin geçitlerdeki trafik işaretlemeleri ve diğer  standartlar yeniden belirlendi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müşaviri Adnan Ekinci başkanlığında sürdürülen çalışmalarda, hemzemin geçitlerdeki trafik işaretlemeleri  ve araçların geçiş şekilleri gözden geçirildi.
 
Mevcut sistemin sürücüler üzerinde yeteri kadar uyarıcı niteliğinde olmadığı konusunda ortak görüşe varılan toplantıda, geçitlerde alınacak ek tedbirler belirlendi.
Hemzemin geçitlerde yeniden yapılanma öncesinde tüm geçitleri kapsayan bir risk analizi yapılarak, önceliklerinin belirlenmesi kararlaştırıldı.
 
Toplantıda, yeni standartların uygulamaya geçmesi için TCDD ve KGM ölçeğinde protokole bağlanmasının ve Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne dahil edilmesinin teklif edilmesi kararı alındı.
 
Toplantıda alınan diğer karar şöyle oldu:
1-)Tüm hemzemin geçitlerin yaklaşım yollarının 150 m.lik kısımlarının asfalt veya parke taş haline dönüştürülmesi.
2-)Hemzemin geçit giriş ve çıkışlarında karayolunun 50.m.lik kısmının eğimsiz olarak geçilmesi.
3-)Geçit mahallerinde karayolu şerit genişliğinin daraltılarak tanzim edilmesi ( şehir içi geçişler hariç)
4-)Hemzemin geçit yaklaşımında her iki yönden karayolu ortasında sarı renkli, 25 cm yükseklikte, taş malzemesinden, 150 m. boyunda refüj veya New Jersey A tipi beton oto korkuluk yapılması şeklinde ayrılması.
5-)Hemzemin geçit yaklaşımlarında kullanılan trafik işaretlerinin ( 100- 200- 300 m. aralıklarla) geliş ve gidiş yönlerinde konumlandırılması T-25 kontrollü, T26 kontrolsüz hemzemin geçit levhaların altına dikdörtgen levha içerisine ‘DİKKAT DEMİRYOLU’  yazılması bu levhaların üzerinde aydınlatılmamış alanlarda yüksek performanslı reflektif malzeme aydınlatılmış alanlarda ise diamont tipi malzeme kullanılacaktır.
6-)Hemzemin geçidi kesen karayolunda, 150 m. uzunluğunda sarı renkli, 10 cm yüksekliğinde banket döşenmesi ve CTP kenar dikmesi ile belirli aralıklarla sağda kırmızı solda beyaz olacak şekilde reflektörlerin yerleştirilmesi.
7-)Hemzemin geçit yaklaşımlarında karayolu üzerindeki refüjün fiziki burnundan itibaren geriye doğru yaklaşık 80 m. Ofset Tarama yapılması.
8-)Hemzemin geçitlerde yaklaşım yolları üzerinde karayolu araçlarını fiziki olarak uyarıcı, gerekli yatay işaretlemelerinin yapılması.
9-)Hemzemin geçitlerin kamerayla izlenmesi ve denetimlerin ceza yaptırılması uygulamasına geçilmesi.
10-)Yukarıda belirtilen yeni standartların Proje haline dönüştürülerek, KGM’ne gönderilmesi, Trafik Güvenliği kontrolünden geçtikten sonra tüm ülkede uygulanmak üzere İl Valiliklerine gönderilmesi.
 
Bu arada, Milli Eğitim Bakanlığı ilk orta eğitimle ilgili okullarda ve İçişleri Bakanlığı denetiminde olan sürücü kurslarında karayolu araçlarının hemzemin geçitlerden geçişi esnasında uyulması gereken kuralların, eğitim müfredatlarına eklenmesi hususunda çalışmalar devam etmektedir.
               
Uluslar arası Demiryolu Birliği (UCI) bünyesinde yer alan ve hemzemin geçit konusunda halkı bilgilendirmeye yönelik ILCAD Kuruluşu, Ocak ayı içinde davet edilerek,  İstanbul’da KGM, Emniyet Gn.Md. yetkilerinin katımı ile toplantı düzenlenmiş ve uygulamalar konusunda görüş alış verişinde bulunulmuştu.
 
Kaynak: TCDD
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr