Artan küresel ticarete rağmen dökme kuru yük piyasasında oluşan gemi arzı, navlunları dibe çekti. Deniz ticaret filosundaki bazı gemiler ticaretten pay alamaz duruma geldi. Diğer yandan armatörlerin yeni gemi yatırımlarını durdurması tersaneleri boşa çıkardı. Kızaklarını doldurmak isteyen tersaneler dört yıl önce 100 milyon dolara inşa ettikleri gemileri 45 milyon dolara pazarlamaya başladı. Böylelikle nakit zenginlerine yeni fırsatlar oluştu.
Korkutan gerçekler
2008 ekonomik krizi sonrası küresel ticaretteki daralma, ilk olarak denizcilik piyasalarında görüldü. 2009 ve 2010’u kayıp yıl olarak kabul eden armatörler, tersanelerdeki gemi siparişlerin teslim tarihini 2011 ve sonrasına erteledi. Küresel ticaretin artmaya devam etti fakat 2011 yılının ikinci yarısından itibaren filoya katılmaya başlayan gemiler piyasada arz fazlası yarattı. Gemi arzı yılın ilk ayında ise zirve yaptı. Buna bir de Çin’in uzun tatili eklenince Baltık kuru yük endeksi son 26 yılın en düşük seviyesine geriledi. 170.000 dwt üstü capesize tipi dökme kuru yük gemilerin günlük kirası koster tonajının da altına düştü. Analistlere göre; armatörler filolarındaki bazı gemileri boşa çıkarmadan (laid up) 2012 yılında navlunların yükselmesi çok zor.
Oluşan fırsatlar
2008 ekonomik krizini fırsata dönüştürmek isteyen nakit zenginlerinin o günlerde sipariş ettikleri yüzlerce gemi deniz ticaret filosuna katıldı. 2011’in ilk yarısında dökme kuru yük piyasasında oluşabilecek arz fazlasını gören armatörler yatırımları durdurdu fakat inşası devam eden gemilerin teslim tarihini öteleyemedi. Siparişteki gemileri tek tek suya indiren tersaneler ise kızaklarını doldurmak için yeni gemi fiyatlarını düşürdü. Tersaneler arasındaki sert rekabet yeni inşa gemi fiyatlarını son 10 yılın en düşük seviyesine çekti. Tersaneler, dört yıl önce 100 milyon doların üstünde alıcı bulan capesize gemileri 45 milyon dolara inşa etmek için teklif vermeye başladı. Krizi fırsata dönüştürmek isteyen yatırımcılar arasında Türk armatörler de var.
Kaynak: Perşembe Rotası