Bölgenin limanları, devam eden ve planlanan yatırımlarla 1.5 milyon TEU olan konteyner elleçme kapasitesini, 2015'e kadar 10 milyon TEU'ya çıkaracak
İzmir, gerek yük taşımacılığı gerekse de kruvaziyer turizmdeki gelişmesiyle denizlerdeki gücünü her geçen gün artırıyor. 2000'li yıllarda hızlanan liman yatırımlarını yakalayamayan İzmir kıyılarında son yıllarda önemli hareketlilik yaşanıyor. Devam eden ve planlanan yatırımlarla şu an sadece 1.5 milyon TEU konteyner elleçleme (yükleme-boşaltma) kapasitesine sahip olan Ege limanları, 2015 yılına kadar 10 milyon TEU elleçleme kapasitesine ulaşacak. Ege kıyılarının konteyner taşımacılığı kapasitesi, 3-4 milyon TEU kapasitesi olan Marmara'daki limanları geride bırakacak. İzmir'deki yeni liman yatırımları tamamlandığında 10 bin kişiye yeni iş sahası açılacak. Sadece limancılık geliri olarak yıllık 2.5 milyar dolarlık bir rakamın elde edileceği hesaplanırken, bu limanların Ege Bölgesi'ne doğrudan ve dolaylı katkısının yıllık 20 milyar doları bulabileceği tahmin ediliyor.
DEV PROJELER
İzmir'de iki yıl önce Aliağa'daki TCE Ege ve Nemport limanlarının konteyner limanına dönüşmesinin ardından, Petkim de 400 milyon dolarlık yatırım ile limanını konteyner limanı haline getirmeye karar verdi. Geçtiğimiz yaz Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından temeli atılan Çandarlı Kuzey Ege Limanı ile İzmir 4 milyon TEU kapasiteli dev bir limana kavuşacak. Öte yandan İzmir Körfezi'ndeki su yolunun derinleştirilmesi ve liman altyapısının iyileştirilmesi ile Alsancak Limanı'nın kapasitesi 3 milyon TEU'ya ulaşacak.
Deniz Ticaret Odası (DTO) Meclis Başkan Yardımcısı ve Ege Gübre Genel Müdürü Bülent Çakın, "Ege kıyıları konteyner limanı yatırımlarında geç kaldı. 10 yıl önce başlasaydık önemli noktalara gelirdik. Ama şimdi büyüme fırsatını yakaladık. Bundan sonra Ege uluslararası deniz taşımacılığında merkez olacak" dedi. Alsancak Limanı'nın en fazla 900 bin TEU kapasiteye ulaştığını dile getiren Çakın, ancak limanın kapasitesinin ve su derinliğinin daha fazla artışa izin vermediğini, bu nedenle İzmir'in konteyner taşımacılığında geride kaldığını söyledi. Çakın, "Konteyner taşımacılığı her yıl yüzde 10-15 artıyor. 2003 yılında Türkiye genelinde 2 milyon 496 bin TEU'luk konteyner elleçlenirken, İzmir'in payı 795 bindi. Elleçlenen miktar geçen yıl 6 milyon 613 bin TEU'ya ulaştı. Ancak İzmir'deki miktar 700 bin TEU'da kaldı. Artış trendinden İzmir payını alamadı. Ambarlı'daki limanların kapasitesi ise bu sürede 3 kat artarak 2.5 milyon TEU'ya çıktı" diye konuştu.
YÜKLER DÖNÜYOR
Aliağa'da iki yıl önce faaliyete geçen TCE Ege ve Nemport liman yatırımlarıyla bölgeye hareketlilik geldiğini dile getiren Çakın, Nemport'un 260 bin TEU, Ege Gübre'nin limanı TCE Ege'nin ise 130 bin TEU'luk konteyner taşıması gerçekleştirdiğini söyledi. Çakın, "Alsancak Limanı'nın yetersizliği nedeniyle kaçan yükler yeniden İzmir'e dönmeye başladı. Çanakkale'den Antalya'ya bu kıyılarda kadar başka liman yok. Doğal bir liman olan Aliağa kıyılarının cazibesi artacak. Çandarlı'da yapılacak limanın ana dağıtım istasyonu olması, Petkim'in liman yatırımı önemli bir ivme kazandıracak. Bizim iskele uzunluğumuz yeterli. 250 bin metrekarelik depolama sahamızı genişleteceğiz. 700 bin metrekarelik sahamızın 50 bin metrekaresini devreye sokmak için çalışıyoruz. Yeni nesil gentry grayn vinçler yaz ortasında hizmete girecek. Kapasitemiz 1 milyon TEU'ya çıkacak" dedi.
ÇANDARLI, İLK 10 ARASINA GİRECEK
Şu an bin 800 metre uzunluğundaki dalgakıranı yapılan Çandarlı Kuzey Ege Limanı, tamamlandığında 4 milyon TEU'luk kapasitesi ile dünyanın en büyük 10 konteyner limanı arasına girecek. Yap-işlet-devret modeliyle yapılan liman Akdeniz ve Karadeniz'in aktarma limanı olacak. Aynı anda 300 metrelik 6 konteyner gemisinin yanaşabileceği limanın nihai kapasitesi ise 12 milyon TEU olarak planlandı.
Petkim'in kapasitesi 1.5 milyon TEU olacak
Petkim'in önceki gün APM Terminals ile imzaladığı anlaşma doğrultusunda limanı 400 milyon dolar yatırımla konteyner limanına dönüşecek. 1.5 milyon TEU kapasiteli limanın 53 hektar lojistik destek sahası olacak. Hollandalı APM Terminals, limanı 28 yıl süre ile işletecek.
İzmir'e gelen kruvaziyer gemi sayısı yüzde 87 arttı
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Kurvaziyer Limanı'nın ihalesine bu yıl içerisinde çıkılacağını açıklamasının ardından kent, kruvaziyer gemisi akınına uğradı. 2010 yılında 159 kruvaziyer gemisinin ziyaret ettiği İzmir'e, 2011 yılında 297 gemi geldi. İzmir'i ziyaret eden kruvaziyer sayısı 1 yılda yüzde 87 oranında artış gösterdi. Bakan Yıldırım, Alsancak Limanı'ndaki mevcut yolcu iskelesinin bulunduğu alanda hayata geçirilecek yeni kruvaziyer limanına ilişkin imar planı çalışmalarının tamamlandığını açıkladı.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, tarih boyunca Akdeniz'in en önemli limanlarından biri olan İzmir'in tekrar uğrak noktası haline gelmesi amacıyla İzmir Kruvaziyer Limanı projesini devreye aldı. Yıldırım'ın geçtiğimiz aylarda, İzmir Kruvaziyer Limanı'nın ihalesine 2012 yılı içinde çıkılacağını açıklaması ise kruvaziyer sektörünün ilgisini İzmir'e çekti. İzmir iline gelen kruvaziyer gemi sayısı 2002 yılında 18 iken 2010 yılında 159'a yükseldi. Bakan Yıldırım'ın açıklamalarının ardından ise İzmir'i ziyaret eden kruvaziyer gemi sayısı 2011 yılı sonunda 297'yi buldu. İzmir'i ziyaret eden kruvaziyer gemi sayısı 1 yılda yüzde 87 artarken, yolcu sayısındaki artış ise yüzde 35'i geçti.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın Kruvaziyer turizmine katkı için fener, kılavuz palamar gibi hizmet ücretlerinde 2012 yılı Ocak ayı itibariyle yüzde 50 indirime gitmesi ise yine İzmir'e yaradı. Söz konusu indirimler nedeniyle 2012 yılında kruvaziyer turizminde beklenen artış nedeniyle Ege Bölgesi'nde yıllık 1.3 milyon yolcu kapasiteli bir tesisin acilen gerçekleştirilmesi ihtiyacı ortaya çıktı. Bunun üzerine Yıldırım, kruvaziyer limanı ihalesini 2012 yılının ilk yarısında çıkılabilmesi için işlerin hızlandırılması talimatını verdi. Limanın en geç 2015'te tamamlanması planlanıyor. Yıldırım, limana ilişkin imar plan çalışmalarının tamamlandığını söyledi.
Kaynak: Yeni Asır