Ve sonunda Dünya Gazetesi yapacağını yaptı. Uzun zamandır Altın Çıpa Denizcilik Ödüllerini dağıtan ve başarılı organizasyonlara imza atan Dünya Perşembe Rotası, bu defa sektörün tamamını kucaklayan büyük bir organizasyona, lojistiğin her dalda en iyilerini seçmeye hazırlanıyor.
Perşembe Rotası Editörü sevgili Murat Erdoğan bir gün telefonla beni aradı beni ve projesini aktararak sohbet etmek ve görüşlerimi almak istedi. Düşüncesini ilk duyduğumda çok heyecanlandım ve mutlu oldum. Fikir çok güzeldi, ama zor olan bu seçimin nasıl yapılacağı, kriterlerin nelerden oluşacağı, firmaların yarışmaya ilgi göstermesi gibi hususlardı.
Bazı zorluklar olacağı kesindi, kolay olmayacaktı; ama biz aşabileceğimize inandık ve kararlı davranarak muhtemel jüriyi konuşmaya başladık. Özellikle üzerinde mutabık olduğumuz nokta çok önemli idi; ne olursa olsun, ne en büyük depo hacmine sahip, ne en büyük araç filosuna sahip, ne de en çok beyanname açmış firmayı seçmekti amacımız; ne olursa olsun alanında en başarılı firmaları, sektöre ve ülkeye en çok katkı sağlayanları bulabilmeyi hedefliyorduk.
Sonrasında, sırası ile sektörel sivil toplum örgütlerimizin değerli Başkan’ları ile görüşmelere başladık. Hepsinden, benzer yorum ve çekinceler geldi; herkesin endişesi böyle bir yarışın objektif olup olmayacağı idi. Aynı görüşte olduğumuzu ve objektif seçim kriterlerine göre tüm çalışmaların yürüyeceğini ama bu konuda birlikte hareket etmemiz halinde çok iyi sonuçlar elde edeceğimizi paylaşarak yola çıktık. Jüride kimler var…Kimler yok ki; LODER Başkanı Prof.Dr.Mehmet Tanyaş, UND Başkanı Engin Ruhi Özmen, UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin, DTD Başkanı İbrahim Öz, TÜSİAD Dış Ticaret ve Gümrük Birliği Çalışma Grubu Başkanı Asım Barlın, KARİD Başkanı Aslan Kut, PWC Partneri Cenk Ulu, Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi A.Feza Özalp ve bendeniz.
Gelelim ödül kategorilerine. Ödüller 13 farklı dalda dağıtılacak. Dağılım şöyle :
1-) TAŞIMACILIK ÖDÜLÜ
A) Karayolu Yük Taşımacılığı
B) Hava Kargo Taşımacılığı
C) Demiryolu Yük Taşımacılığı
D) Denizyolu Yük Taşımacılığı
E) Intermodal (Kombine) Taşımacılık
2-) TAŞIMA İŞLERİ ORGANİZATÖRÜ ÖDÜLÜ
3-) GÜMRÜK MÜŞAVİRLİKLERİ ÖDÜLÜ
4-) DEPOLAMA ÖDÜLÜ
5-) KARGO VE KURYE ÖDÜLÜ
6-) LOJİSTİK EKİPMAN ÜRETİCİLERİ ÖDÜLÜ
7-) PROJE TAŞIMACILIĞI ÖDÜLÜ
8-) LİMAN VE TERMİNAL İŞLETMECİLİĞİ ÖDÜLÜ
9-) YILIN EN BAŞARILI LOJİSTİK ŞİRKETİ
Bu ödül kategorilerinin yanı sıra Jüri Özel Ödülleri de verilerek sektörün gelişimine bireysel katkı sağlayanlar da ödüllendirilecek.
2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefleyen, Dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan ve her geçen gün daha yukarıları zorlayan büyüklükteki ekonomide lojistiğin yeri ve öneminin ne denli büyük olduğunu tartışmak bile yersiz. Dolayısı ile sektörümüzün de gelişimine katkı sağlayacağına inandığım bu tarz projeleri hepimizin desteklemesi gerektiğine inanıyor ve herkesin de aynı inancı taşımasını arzuluyorum. Bu tarz organizasyonlar ile; yapılan başarılı işler, teknolojinin sektörümüzdeki farklı uyarlamaları, sosyal sorumluluk projeleri veya inovasyonel girişimler hakkında herkesin daha fazla bilgi sahibi olabileceğini de düşünüyor, bunu da son derece pozitif buluyorum.
Düşünce güzel, fikir iyi, amaç ise son derece pozitif. Bundan sonra bizlere sadece başarılı ve bol katılımlı bir organizasyon olmasını dilemek düşüyor.
Hakan Çınar/Dünya