Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / ULUSLARARASI DEMİRYOLLARI BİRLİĞİ, TCDD İLE ORTADOĞU’YA AÇILACAK

ULUSLARARASI DEMİRYOLLARI BİRLİĞİ, TCDD İLE ORTADOĞU’YA AÇILACAK

ULUSLARARASI DEMİRYOLLARI BİRLİĞİ, TCDD İLE ORTADOĞU’YA AÇILACAK26.03.2012

Uluslararası Demiryolları Birliği (UIC) Genel Müdürü Jean Pierre Loubınoux ve UIC Ortadoğu Bölge Koordinatörü Paul Veron, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman’ı ziyaret ederek bölgede ileriye yönelik yapılacak projeleri görüştü. 

Toplantıda, TCDD’den UIC merkezine eğitim ve staj amaçlı olarak personel gönderilmesi, Ortadoğu ülkeleri demiryolu idarelerine yönelik olarak faaliyette bulunacak bir eğitim merkezi kurulması gibi konularda görüş birliğine varıldı. 
Dünya genelinde demiryolları kuruluşları arasındaki işbirliğini ve demiryolu taşımacılığını geliştiren UIC, TCDD’nin bölgedeki etkinliğinden yararlanarak Ortadoğu’ya açılacak. 
 
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, tarihinde ilk kez bir UIC Genel Müdürü’nün TCDD’ye ziyarette bulunduğunu açıkladı. UIC Genel Müdürü Jean Pierre Loubınoux’a, demiryollarında son yıllarda yaşanan gelişmeleri ve TCDD’nin 2023 hedefleri hakkında bilgi veren Karaman, önümüzdeki 10 yıl içerisinde TCDD’nin 10.000 kilometre yüksek hızlı tren hattı ile 4.000 kilometre konvansiyonel demiryolu hattı inşa edeceğini ifade etti.
 
Karaman, Türkiye’nin, hükümetin desteğiyle son 70 yıldaki en büyük demiryolu projelerini bir bir hayata geçirdiğini söyledi. Bir yandan mevcut demiryolu hatlarını yenileyip YHT hatlarını inşa ettiklerini, lojistik merkezler kurduklarını, organize sanayi bölgelerinin demiryolu bağlantılarını sağladıklarını anlatan Karaman,  diğer yandan da Asya-Avrupa demiryolu ulaşım koridorlarını oluşturmak için çalıştıklarını ifade etti.
 
Marmaray, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projeleriyle Demir İpekyolu’nu hayata geçireceklerini belirten Karaman, şöyle konuştu: ‘’Asya-Avrupa arasındaki yük taşıma potansiyelini de dikkate alarak, 2023 yılına kadar ulusal ve uluslararası yük ve yolcu taşımacılığında Türkiye’yi demiryollarında avantajlı ülke haline getirmeyi çalışıyoruz. Bunları yaparken dünya ile beraber hareket ediyoruz. Demiryollarındaki gelişmeler doğal olarak uluslararası otoritelerin de dikkatini çekiyor. Uluslararası Demiryolları Birliği Başkanı J.P. Loubinoux ile ülkemizdeki ve bölgesel demiryolu yatırımlarını ve gelecek perspektifini değerlendirdik. Önümüzdeki süreçte neler yapabiliriz, onları konuştuk. Uluslararası demiryolları organizasyonlarının,  Türkiye’nin bu konudaki gelişmesine uygun olarak Türkiye’de yapılmasını istedik.’’
 
UIC Genel Müdürü Jean Pierre Loubınoux ise, Ortadoğu’nun çok yüksek bir kalkınma potansiyeline sahip olduğunu vurguladı. Bölgenin, demiryolu taşımacılığı alanında bir çok yatırım ve projelere sahip olduğunu belirten Loubınoux, TCDD’nin Ortadoğu’daki üye demiryolu idareleri arasında mükemmel bir iş birliği olduğuna dikkati çekti. UIC Genel Müdürü Jean Pierre Loubınoux, bu işbirliğinin bölgede meydana gelen olaylardan etkilenmeden daha ileri bir seviyeye getirmek için çalışacaklarını kaydetti. Loubınoux, bunun için TCDD’nin daha çok yardımına ve desteğine ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekledi.
 
Toplantıda, TCDD’den UIC merkezine eğitim ve staj amaçlı olarak personel gönderilmesi, Ortadoğu’da 2012-2013 yılları arasında UIC ile birlikte yapılacak etkinlikler, Ortadoğu ülkeleri demiryolu idarelerine yönelik olarak faaliyette bulunacak bir eğitim merkezi kurulması gibi konular ele alındı.
 
5 kıtadan yaklaşık 200 üyesi bulunan UIC’ye TCDD’nin 928 yılından itibaren üyeliği bulunuyor. TCDD Genel Müdürü Sayın Süleyman Karaman da, 2007 yılından itibaren UIC Ortadoğu Bölgesel Kurulu (RAME) Başkanlığı ve UIC İcra Kurulu üyeliği görevlerini sürdürüyor.

Kaynak:TCDD

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr