Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / DEPOLARDA ÇEVRECİ LOJİSTİK

DEPOLARDA ÇEVRECİ LOJİSTİK

DEPOLARDA ÇEVRECİ LOJİSTİK06.04.2012

AB tarafından hazırlanan son Beyaz Kitap, lojistiğin her iki ana kaleminde, taşımacılıkta ve depolamada çevreyi kirletmeyen, lojistiğin çevreye olan olumsuz etkisini azaltan öneriler getirmekte; hatta önümüzdeki yıllar için ölçülebilir hedefler ortaya koymaktadır. Ortaya konan hedefler, ancak bu günden çalışmaya başladığımız takdirde ulaşabileceğimiz kadar zordur; yani son dakikaya kadar bekleyip “süre uzatımı” isteyeceğimiz hedefler değildir.

Çevre kirliliği ile mücadele henüz ölçülemediği için tam anlamıyla zorunlu kale gelmemiştir.
 
 
Depolama, taşıma, dağıtım, yani lojistik hizmeti veren kuruluşlar kendi yaptıkları işlerin çevreye olan etkilerini ölçmek ve bu ölçümleri yönetmeliklerin önereceği limitlerle karşılaştırmak, hatta limitlerin altına indirmek için iş planları yapmak zorundadır.
 
Taşımacılıkta kurallar belli olmuş, uygulamalar başlamıştır. Daha az karbon salınımı yaratan motorların kullanılması, şehir içi dağıtımın gazlı veya elektrikli araçlarla dönmesi, karayolu taşımasının deniz veya demiryoluna aktarılması, büyük ölçekli araçlarla taşıma yapılması, araçların boşta çalışmasının önlenmesi, soğuk zincir araçlarının izolasyonu, demiryollarının elektrifikasyonu, deniz taşımacılığında büyük gemilerin kullanılması, hatta yelken destekli gemilerin dizayn edilmesi, Ro-ro taşımacılığı önerilen çözümlerdendir ve her yıl kullanımının artması beklenmektedir. Devletler buna uygun yatırım ve kontrol kararlarını almaktadır.
Depolarda da buna benzer çevreci çalışmalar başlamıştır. Henüz zorunluluk haline gelmeyen bu konularda şimdiden hazırlık yapmamız, inşaat haline bile olsa göz önüne almamız gerekir.
 
• Depo inşaatlarında inşaat aktiviteleri sırasında çevreye verilen kirliliğin ve rahatsızlığın azaltılması
 
• Bina dışı alanlarda su sarfiyatının azaltılması, yağmur sularının ve atık suların yeniden kullanımı
 
• Kapalı alanlarda kullanılan su miktarının armatürlerle veya ekipmanlarla azaltılmasının sağlanması
 
• Doğal ışıktan yararlanılarak aydınlatmanın sağlanması
 
• Isıtma ve soğutmada minimum enerji ile çalışılması ve enerjinin ölçülmesi
 
• Soğutmalarda kullanılan ozon tabakasını azaltan gazların kullanımının azaltılması
 
• Geri dönüş atıklarının toplanması ve değerlendirilmesi
 
• Kapalı alanlarda kullanılan havanın kalitesinin minimum enerji tüketerek sağlanması
 
• Bina içi hatta dışında tütün kullanımının engellenmesi
 
Bu konular bu gün yeni depo projelerinde farklılık yaratmak ve bir satış avantajı olarak değerlendirilmek için görüşülmekte. Yakın bir gelecekte bu konular önce kiracıların ve kullanıcıların beklentisi haline gelecek, ardından da yönetmeliklere girecek ve zorunlu olarak karşımıza çıkacaktır. Şimdiden incelemekte yarar görüyorum. Birçoğu inşat sırasında kolayca yapılabilecek olan çalışmalar gelecekte büyük harcamaların yapılmasından kurtaracaktır bizleri.
 
Çevreye dikkat edelim lütfen. Koruyacağımız yerin sadece gözümüzün gördüğü yer olmadığını unutmayalım. Bir gün uzağı görmek veya oraya gitmek zorunda kalacağız. Şaşırmayalım.
 
Atilla Yıldıztekin/Dünya Gazetesi