Ulaştırma Bakanlığı 10 yılda çoğunluğu karayoluna olmak üzere 123 milyar TL, yatırım gerçekleştirdi. 2023’e kadar 350 milyar dolarlık yatırım planlanıyor.
Karayolu taşıma payı yüzde olarak yükte 92’den 88.8’e, yolcuda ise 94’ten 91’e geriledi. Önümüzdeki 15-20 yıl içinde karayolu payını yüzde 70’lere çekmeliyiz.
Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi`nde düzenlenen Karayolları 62. Bölge Müdürleri Toplantısı`na katılan Bakan Yıldırım, geçen yılı değerlendireceklerini, bu yıl yapılacak ve yapılması öngörülen işlerin tartışılacağını belirtti.
Bakan Yıldırım, 2002 yılı sonunda göreve başladıklarında yolcu taşımacılığında yüzde 94, yük taşımacılığında ise yüzde 92 oranında karayollarına bağımlı bir yapının olduğuna değinerek, şöyle devam etti: `Bu, şu anlama geliyor. Türkiye yurt içi taşımalarında tek modlu ulaşıma mahkum olmuş, karayolu ağırlıklı bir ulaşım alt yapısını kabullenmiş bir ülke konumunda idi. Bunları dikkate alarak ulaşım ana planı yaptık. Karayolunun yükünü diğer ulaşım türlerine yaymak ve gelişen ulaşım ihtiyacını daha rahat karşılamak... Ulaşımda yurt içinde ve küresel anlamda rekabeti oluşturmak ve kaliteyi artırmak... Dünyaya baktığımızda da karayolu taşımacılığının nispeti diğerlerinden fazla oluyor. Ama bizimki gibi bir yapı, denize kapalı olan ülkeleri saymazsak yok gibi. Dengeyi şöyle kurduk. Önümüzdeki 15-20 yıl içinde karayollarının payını yüzde 70 seviyesine çekmemiz lazım. Demiryollarına çok daha fazla önem vererek, yükün bir kısmını demiryollarına, bir kısmını da denizyollarına aktarmak lazım. Bunlar arasında dengeli bir ulaşım sistemini kurma mecburiyetimiz var.`
Entegrasyonu sağlayacağız
Bugün yük taşımacılığının yüzde 92`den 88.8`e, yolcu taşımacılığının ise 94`den 91`e gerilediğini vurgulayan Yıldırım, 'Dengeye yönelik ufak da olsa bir hareket başlamış. Zaten bizim de öngördüğümüz bunu 7-8 yılda yapmak değil. Çünkü bunun alt yapısını oluşturacaksınız, entegrasyonunu sağlayacaksınız. Bu yönde demiryollarında yaptığımız yatırımlar meyvelerini vermeye başladı. Ama daha fazlası önümüzdeki 5-6 yolda ortaya çıkacak` diye konuştu.
Bakanlıklarının son 10 yılda gerçekleştirdiği yatırımların parasal tutarının 123 milyar lira olduğunu vurgulayan Yıldırım, şunları söyledi: `Bunun dağılımına bakıldığında, yüzde 72`sinin sadece karayollarına harcandığını görürüz. `
Yıldırım, bölünmüş yollarda zamandan ve yakıttan sağlanan tasarrufun 15 bin km yoldaki karşılığının 9.3 milyar lira olduğuna dikkat çekerek, şöyle dedi: `Bölünmüş yollara 9 yılda 44 milyar lira para harcadık. Bunu böldüğümüzde 4.5 yılda geri dönüyor. Bu kadar kısa sürede kendini amorti eden hiçbir yatırım yok.
Yeni hedefler
“Bölünmüş yollarda yeni hedefler var” diyen Bakan Yıldırım, “ İkinci 15 bin km 2023`e kadar 36 bin 500 km’ye ulaşacağız. Bölünmüş yollarla ilgili yapmamız gereken önemli iş, kaliteyi yükseltmek. Yapılması planlanan projelerin toplam bütçesi de aşağı yukarı belli, 350 milyar dolar. Bu, sadece bizim bakanlığın hazırlaması gereken yatırımların toplam tutarı.”
Türkiye`nin genel bütçe imkanlarının bunu karşılamaya yetmeyeceğini, bu nedenle büyük projeleri küresel sermaye ile yani özel-kamu ortaklığıyla yapmaya başladıklarını vurgulayan Yıldırım, sadece karayollarıyla ilgili gerçekleştirilen yap, işlet, devret projelerinin tutarının 9 milyar dolar olduğunu, genel bütçeden hiç pay almadan 3 büyük projeyi gerçekleştirdiklerini, bunların bir kısmının yapım sürecinin devam ettiğini söyledi.
0rdu-Giresun Havalimanı 528 günde bitecek
Bakan Yıldırım, yapımı devam eden Ordu-Giresun Havalimanı inşaatında incelemelerde bulundu ve yetkililerden çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Havaalanı inşaatının planlandığı şekilde devam ettiğini anlatan Yıldırım, şöyle devam etti: `Ordu ve Giresun illerimize hizmet verecek, deniz üzerine dolgu yapmak suretiyle gerçekleştirilen havalimanı, Türkiye`de ilk olma özelliğine sahip.” Yıldırım, inşaatın daha önceden planlandığı gibi 528 iş gününde bitirileceğini vurguladı.
Kaynak:Taşıma Dünyası